– Mänskliga rättigheter gynnas inte nödvändigtvis av en rödgrön regering, konstaterar Sissela Nordling Blanco.

Bättre framtid för unga i orten

2017-09-04 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

Först när antirasistiska feminister tar plats i maktens rum kan en förändring ske, menar Sissela Nordling Blanco, ordförande i rådet för mänskliga rättigheter. Det är smärtsamt tydligt att mänskliga rättigheter inte nödvändigtvis gynnas av en rödgrön regering.

Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i rådet för mänskliga rättigheter i Stockholms kommun

Vad önskar du att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– Jag vill ha en valrörelse som handlar om antirasistisk feminism och social rättvisa. Vi behöver bryta segregationen, stoppa våldet både i hemmet och på gatan samt omfördela makt och resurser. Jag skulle önska att vi på allvar diskuterade hur vi skapar bättre framtidsutsikter för unga i orten och ett samhälle fritt från våld och diskriminering. I Stockholm har vi kommit en bit på vägen genom att bland annat tredubbla stödet till kvinnojourerna, införa antivåldsprogram i skolan, satsa på att stärka kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden och på ungas organisering med fokus på feminism och antirasism. Jag hoppas det ska ge en bild av vad som händer när antirasistiska feminister tar plats i maktens rum.


Vilka är dina farhågor?

– Att etablerade partier anpassar sin retorik och politik till högerextrema krafter och att rasismen fortsätter att normaliseras. När de tillåts sätta agendan i debatten har de vunnit. Det vore också olyckligt om regeringsfrågan fick allt fokus i rapporteringen på bekostnad av det politiska innehållet. Det är smärtsamt tydligt att mänskliga rättigheter inte nödvändigtvis gynnas av en rödgrön regering – vi har de senaste åren sett hur asylrätten har satts ur spel, hur ensamkommande ungdomar skickas tillbaka till krigshärjade länder, hur jakten på papperslösa intensifieras. Det behövs en röst som sätter mänskliga rättigheter, feminism och antirasism högst upp på agendan för att vända riktningen.


Hur tror du att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften den här gången?

– Min förhoppning är att medierna använder sin granskande roll för att stärka demokratin.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: