Sopåkaren: ”Reno Norden är ett skitföretag”

2017-08-12 | Mattias Irving padlock

EKONOMI

På lördagen hölls manifestationen Stöd Stockholms sopgubbar på Medborgarplatsen i Stockholm. Flera organisationer deltog och uppmanade till solidaritet över yrkesgrupperna mot privatiseringar och oseriösa upphandlingar.

Ungefär 200 personer samlades till stöd för Stockholms sopåkare på lördagen, där talare från bland andra fackförbundet Seko tunnelbanan, En annan vård är möjlig och Förbundet arbetarsolidaritet deltog.

Förbundet arbetarsolidaritet var med och arrangerade en insamling för att stötta åkarna med 200 000 kronor, ett insamlingsmål som nästan är uppnått. Förbundets ordförande Sebastian Carlsson riktade ett stort tack till sopåkarna och sade att inspirerar andra arbetare att agera på deras egna arbetsplatser.


Gemensam kamp

Anita Salvén, undersköterska och engagerad i En annan vård är möjlig läste upp ett stöduttalande för sopåkarna från Jordbro vårdcentral, och kritiserade en allt mer upphandlad och privatiserad arbetsmarknad som hon beskrev har försatt arbetarklassen i en nedåtgående spiral.

Ett återkommande budskap från talarna var vikten att lägga ett skråtänkande åt sidan och visa solidaritet över yrkesgrupperna, i en kamp mot privata bolag som kräver ständigt ökande avkastning, vilket går ut över arbetarna. De arbetande tvingas till allt högre effektivitet, men den ökade vinsten kommer bara ägarna till del, menade Jannis Konstantis, ordförande för Seko tunnelbanan.


Samförståndsmodellen fungerar inte

Både Anita Salvén och Jannis Konstantis menade att partierna och de reformistiska fackföreningarna är på Reno Nordens sida, och att deras mål är att splittra arbetarna.

Sopåkaren Jan Spanedal kallade Reno Norden för ett ”skitföretag”, som är konkurshotat och har drivit fram konflikten i jakt på högre vinster. Sopåkarna sade stopp och sade upp sig, för att inte bryta det fackliga löftet.

– Ingen ska behöva tåla höjd arbetsbelastning och lägre lön oavsett yrkesgrupp. Sopåkning är ett hårt yrke. Kroppsskador ingår. Men de flesta av oss har jobbat i flera decennier, för vi älskar vårt jobb.

I juli kom det in 17 000 reklamationer på sopor till Stockholm Vatten.

– Ring och klaga. Ring till Stockholm Vatten och till politikerna, uppmanade Jan Spanedal.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.