Arazo Arif väljer guldkorn på Way out west-festivalen

2017-08-10 | Arazo Arif padlock

KRÖNIKA/KULTUR

Skrikgråt till Frank Ocean, känn dig kluven mellan Stefflon Don och Young M A, upplev Fatoumata Diawaras och Hindi Zahras nya samarbete eller hångla till Eva Dahlgren. Arazo Arif ger sina bästa Way out west-tips.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-08-18 | Stärkt, tagen, hänförd och besviken

2014-08-15 | Way out west inte för alla

2014-08-11 | Kritik mot sexism

2014-08-07 | Något bättre könsbalans

I morgon bär det av, stora delar av Stockholms och övriga Sveriges befolkning beger sig mot Göteborg och årets Way out west-festival. Detta årets line-up har varit en snackis sedan flera månader tillbaka, inte minst tack vare festivalens bästa bokning: Frank Ocean. Men! Frank Ocean är inte den enda godingen att njuta av under helgen. Här kommer en lista med tips:


TORSDAG

Allas vår fantastiske Frank spelar redan på torsdagskvällen, låt oss hålla tummarna för att han inte ska ställa in konserten, så jag och resten av publiken kan skrikgråta i fred till hans vackra toner.

Men innan Frank Ocean intar scenen finns möjlighet att se världsgullige Young Thug. Han har blivit kallad världens sämsta rappare, och det ligger något i det. Hans rap är inte hans starkaste sida, men musiken, som kan beskrivas som en blandning av hiphop, trap, rap är desto mer dans- och vibevänlig. Young Thug är kanske mest känd för sin aura och utstrålning, den gillar vi.

Även Danny Brown, som spelar på torsdagseftermiddagen vid 17, är en sevärd och relativt färsk artist inom hiphopscenen, eller varför inte dra igång ännu tidigare med DJ Beniwasta i Dungen-tältet klockan 14.00. Hon kickstartar festivalens första dag med tung housemusik.

Kvällen måste avslutas på Stay out west, location Rondo. Där spelar inga mindre än svenska nykomlingarna Jireel och Sammy & Johnny Bennet… Som förband till Stefflon Don! Den grymma London-MC’n som spottar dancehall och rap av högsta rang.

…Eller så kan man strunta i Stefflon Don och välja Young M A, New Yorks coolaste rappare. Dumt av schemaläggarna att boka dessa två samtidigt, tycker jag.


FREDAG

På fredagen kan besökare börja dagen med att se på film. Varför inte ”I am not your N***o” om poeten James Baldwin? Eller så kan besökare strunta i film, äta något vegetariskt och smyga sig in på festivalområden lagom till 15-tiden då Sabina Ddumba spelar. 16.30 är det sedan dags för tyska underbarnet Mobilegirl. En av världens coolaste dj:s och producenter, signat Staycore skivbolag, kommer säkerligen få igång vem som helst i festlig festivalstämning. Därefter är det bara att fortsätta, med till exempel…

...Fatoumata Diawara och Hindi Zahra, två helt otroliga artister som helt otroligt nog har börjat samarbeta. Diawara är världsartisten från Mali och Zahra en fransk-marockansk jazzgudinna. Missa inte!

För den mer plink-plonk-inställda besökaren kan Feist vara ett gott alternativ till det mer jazziga och multikulturella, eller varför inte popstjärnorna The XX. Avsluta kvällen kan besökaren göra med svensk girlpower: Janice, eller Rebecca och Fiona på Stay out west.


LÖRDAG

Om jag hade haft en romance med mig på festivalen skulle jag tagit med romansen till Linné för att hångla till Eva Dahlgren vid lunch. Eller varför inte Iris Viljanen, på Höjden. De spelar ungefär samtidigt och är ungefär lika hångelvänliga.

Själv kommer jag nog vänta till det är Stors tur att spela. Klockan 20.15 intar han scenen, en av Sveriges bästa rappare. Därefter finns ju Lana Del Rey att se framemot, som tråkigt nog krockar med de nya coolingarna The Blaze. Regina Spektor trängs också där i fredagens schema, som gärna kan avslutas med dans till Mwuana på Bananpirens scen Panama. Glöm inte… Drick vatten, ät ordentligt, klä dig efter väder men framför allt. Ha så j-la kul!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.