Feminister och jurister Monia Ben Jemia och Emna Sammari.

Tunisien: Kvinnorörelsens seger inspirerar hela regionen

2017-08-04 | Delvin Arsan padlock 1

UTRIKES

Förra veckan skrev Tunisiens feminister historia. Deras seger efter 20 år av kompromisslös kamp gynnar inte bara Tunisien utan hela regionen. Kvinnorörelsens kampen har till slut lett till nya lagar som kriminaliserar alla former av våld mot kvinnor, i synnerhet våld i nära relationer men också politiskt våld mot både män och kvinnor. Delvin Arsan har talat med två feminister som har bidragit till att de nya lagarna blivit verklighet.

Lagen godkändes i parlamentet den 27 juli 2017. !مبروك للمراة التونسية


RELATERADE ARTIKLAR:

2016-01-19 Kampen fortsätter fem år efter Tunisiens jasminrevolution

2015-03-03 #8mars: ”Revolutionen i Tunisien var bara början”

2014-11-21 Ekonomi och säkerhet förenar Tunisiens unga

2012-01-13 Beauvoir-pris till tunisiska kvinnor

2011-01-28 Tunisien behöver den globala kvinnorörelsen!

2011-11-25 Tunisiens kvinnor slår larm

2011-01-21 Tunisiska kvinnor mobiliserar mot tillbakagång

2011-01-21 Tunisien: Rädslan omvandlades till styrka


Delvin Arsan, är skribent, jobbar med biståndsfrågor med fokus på människorättsfrågor och kommer i höst ut med boken ”De tystade rösterna” om kvinnornas kamp i Mellanöstern och Nordafrika, utgiven av Carlssons Förlag.

De nya modifierade lagarna skärper straffen för fysiskt, moraliskt och sexuellt våld, men också ekonomisk aggression mot kvinnor. Även trakasserier mot kvinnor kommer att kunna anmälas och straffas, vare sig de är sociala eller politiska.

Män som utsätts för våldtäkter omfattas också av de nya modifierade lagarna. Innan räknades endast övergrepp genom vagina som våldtäkt. Under revolutionen var det många män som utsattes för våldtäkter på Tunisiens fängelser och gator. Men tack vare det civila samhällets engagemang som satte ljus på dessa brott ändrades lagarna, som nu erkänner och kriminaliserar sexuellt våld mot män. Tidigare har polisen i många fall vägrat att ens registrera sexuella brott mot vare sig män eller kvinnor. Med de nya lagreformerna kan en tjänsteman få fängelsestraff vid sådan vägran.

Den kontroversiella våldtäktslagen i Tunisien som tillät förövaren att gifta sig med våldtäktsoffer för att komma undan straff har också tagits bort. Tidigare tvingades kvinnan i många fall att gifta sig med våldtäktsmannen för att han skulle få amnesti eller för att hennes heder skulle rentvås. Lyckligtvis har den här lagen nyligen tagits bort även i Jordanien.

– Vi har jobbat med de här lagarna sedan 1991 under en mycket sträng regim som kallade oss för lögnare och att vi spred falska rykten om konstitutionen, berättar Monia Ben Jemia, professor i juridik och ordförande för Tunisian association of democratic women.

– 2004 demonstrerade vi öppet på gatorna, något som fick Bin Ali-regimen att till slut erkänna att lagarna inte var jämlika. Men det var inte förrän efter revolutionen 2011 som vi faktiskt kunde få möjlighet att börja jobba med själva konstitutionen och möjliggör lagreformer. Vår kamp har pågått i över 20 år nu, berättar Monia med en segerlik ton.


Några av landets mest kända feminister och advokater i en gruppbild direkt efter den nya lagen godkändes, bland annat: Wafa Fraouis, Bochra Bel Haj Hmida, Halima Jouini och Ahlem Belhadj.


Stolt men inte nöjd

I spetsen av lagändringarna i Tunisien går kvinnor från olika gräsrotsrörelser, fackföreningar, civila samhällsorganisationer och nationella koalitionen mot våld, men också politiker och advokater som kämpat med näbbar och klor. De har lyckats modifiera upp till 15 lagar så att bland annat gärningsmännen ska få både straff och betala böter för sina brott.

Emna Sammari är en av de många advokater som har varit delaktig i arbetet. Hon berättar passionerat när jag ringer och gratulerar henne.

– Jag är så stolt över mitt land och det arbete vi har lagt på konstitutionen, en lång kamp för många av oss som kallas för "revolutionens generation".

Men jag hör en viss oro i hennes röst och innan jag ens hinner ställa min nästa fråga inflikar hon lite upprört i rösten:

– Men den här lagen gynnar tyvärr bara elitkvinnorna. Det är de som har råd att ta sina förövare till domstolar eller de som kommer kunna få stöd av sina familjemedlemmar, det är mest de som kommer att gynnas av den här lagen. Hon påpekar att det inte alltid är lagarna som är den stora utmaningen.

Emna Sammari beklagar att Tunisien är uppdelat mellan kvinnorna i storstäderna och kvinnorna på landsbygden som fortfarande lever under stora påtryckningar av sociala och kulturella normer i samhället. Ordningar som ofta drar kvinnan tillbaka. Sammari är också orolig för hur domarna kommer att tolka dessa lagar när ett fall kommit till domstolen.

– De som har varit svårast att motarbeta för att få dessa lagar igenom har varit Nahhdapartiet, de konservativa muslimernas politiska parti i parlamentet, som har 69 av de 217 parlamentariska platserna, berättar Sammari.

– Många av dem grät dock av glädje när lagarna vann majoritetens röster i parlamentet, betonar Emna Sammari. Alltså det fanns många inom partiet som stöttade att lagarna skulle gå igenom trots det konservativa tänkandet inom den partipolitiska ledningen.

– Men det finns fortfarande mycket kvar att göra vad gäller jämlikhetsarbetet och framför allt vad gäller arvsrätten. Idag får kvinnan endast ärva hälften av det mannen får ärva enligt konstitutionen. Och i dagens konstitution är det fortfarande mannen som är huvudförsörjare i familjen och har huvudansvaret för barnen, berättar Monia Ben Jemia.

Kampen för jämställda lagar och kvinnors rättigheter är långt i från över i Tunisien, ett land som historiskt har gynnats av en stark och progressiv kvinnorörelse.

– Vi måste se till att staten allokerar finansiering för implementeringen av dessa lagar samtidigt som vi måste följa upp och övervaka att dessa lagar implementeras och utbilda personal för att kunna anpassa dem, avslutar Monia Ben Jemia innan hon ber att avsluta samtalet för att springa iväg till ett möte.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170805 - irma sohlman

Jag hälsar alla dessa kvinnor med kärlek och glädje över denna seger för Tunisien och alla kvinnor.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: