– Det är livsfarligt att inte förstå organiserade högerextrema aktioner mot exempelvis medierna, säger Ulrika Westerlund.

”Det är livsfarligt att vara naiv”

2017-08-04 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

Hur säkerställer vi att alla har lika rättigheter och möjligheter, i realiteten, och hur ska orättvisor bekämpas? Det vill regeringens särskilda utredare Ulrika Westerlund att valrörelsen ska handla om. Ulrika varnar också för medial naivitet, inte minst från SVT, inför organiserade kampanjer från extremhögern.

Ulrika Westerlund är särskild utredare för Ku 2016:05 Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner.

Vad önskar du att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– Ytterst: orättvisor och hur de ska bekämpas. Hur vill partierna komma åt den strukturella diskrimineringen? Hur säkerställer vi att alla har lika rättigheter och möjligheter, i realiteten? Och alla måste tala klarspråk om hur regeringsalternativen ser ut och vilka stödpartier som kan vara tänkbara. 


Vilka är dina farhågor? 

– De är många... Just nu handlar de en del om stora mediekanalers tydliga oförmåga att belysa vad som händer, ställa rätt frågor eller ens göra research. Det är livsfarligt att vara naiv och inte förstå organiserade högerextrema aktioner riktade mot medier, till exempel. 


Och hur tror du att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften den här gången?

– Ja, just nu har jag ju inte så väldigt stort förtroende för till exempel SVT, efter haveriet med "Folkets demonstration"-deltagare i rollen som "vanlig oroad medborgare". 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: