Nazister tar på sig vandaliseringen av Make equals skoprotest i Almedalen på sin sajt Nordfront.

Konfrontationer med nazister oundvikliga i Almedalen

2017-07-07 | Mattias Irving padlock

INRIKES

Den högerextrema närvaron i Visby har varit påtaglig redan innan Nordiska motståndsrörelsen (NMR) inlett sina officiella aktiviteter under politikerveckan. Besökare vittnar om många olika typer av hotfulla åtbörder och situationer. Juristen och ledarskribenten Araia Ghirmai Sebhatu, tror inte på att ”ta debatten” med våldsbejakande nazister, men ville, när han själv hamnade i en konfrontation, visa att han inte skulle backa.

I dag, fredag den 7 juli, har SD sin dag i Almedalen och det är också nu nazisterna i NMR har valt att inleda sin närvaro. Men redan tidigare under veckan misstänks två personer för att ha gjort hitlerhälsningar, varav en också misstänks ha hotat en ordningsvakt och gjort våldsamt motstånd mot polisen. Den mannen har gripits. Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av Black coffee, jurist, aktivist och ledarskribent på Fria tidningarna, berättar om en konfrontation vid Amnesty internationals tält i Almedalen. Han stod och samtalade vid tältet när en person kom fram och verkade hotfull.

– Det kom en snubbe i en t-shirt med två figurer, varav en har ett automatvapen, och siktar på den andra. Och jag tänker, det här är ett aggressivt bildspråk. Jag tittade på honom när han gick förbi och tänkte att det här måste vara en nazist. Han sträckte demonstrativt på tröjan nerifrån som för att visa upp trycket.

– Hela interaktionen kom att handla om hur han och sedan även hans kompis inte ville erkänna att de var nazister. De började istället berätta att det är storbankerna och storfinansen de är emot. Jag väntade bara på att det skulle komma, och i den här berättelsen kom han till slut in på ”bankfamiljer”.

Araia Ghirmai Sebhatu berättar att mannen sedan spred teorier om bland annat Wallenbergfamiljen och uttryckte diverse konspirationsteorier.

– Det var bisarrt och extremt antisemitiskt, säger Ghirmai Sebhatu. Där började vi klippa diskussionen. Han blev nervös och smet därifrån till sist. Han hade ett flackande beteende. Men andra uppfattade honom som hotfull och var rädda för honom. De har gått runt och figurerat i Almedalen hela veckan.

– Jag tror inte på att ”ta debatten” med våldsbejakande nazister. Men i det här sammanhanget så uppträdde han hotfullt och då ville jag inte visa att jag backade. Det var en fråga om självförsvar, att visa att jag inte är rädd för honom och vågar ifrågasätta hans åsikter, och i slutändan visade det sig att han inte vågade stå för sina åsikter, utan ville därifrån.

När det gäller sin egen medverkan i Almedalen, säger han:

– Almedalen är en rakt igenom otillgänglig och elitistisk lobbyvecka och egentligen inte den viktigaste plattformen att återvinna från nazister. Men veckan är ett medialt epicenter och kan utnyttjas för att accentuera fascismens framfart i Sverige och Europa. Därför tror jag på bojkott såväl som deltagande samtidigt som vi håller noga uppsikt över normaliseringen av SD när ett till synes värre alternativ tenderar att fånga vår uppmärksamhet allt mer.


Juristen och ledarskribenten Araia Ghirmai Sebhatu.


Många hotade måste lämna

De högerextrema har haft kritor och skrivit på marken och på asfalten i själva Almedalen. De har stått och pratat och haft banderoller och satt upp klistermärken. De har glidit runt och gjort sig synliga, berättar Araia Ghirmai Sebhatu, som inte tror att det var någon slump att just de som han konfronterade hade närmat sig Amnestys tält, där många vistades.

Många känner sig hotade, berättar han och tar som exempel föreningen JAG, som samlar många människor som har funktionsvariationer. När de valde att inte finnas på plats gjorde de också tydligt att det föreligger en direkt fara för medlemmarna. Flera av dem kan inte fly om något farligt händer, och de var placerade precis bredvid Nordiska motståndsrörelsen. De valde att markera allihopa att de inte kan vara kvar på plats längre, och presenterade istället en utställning om nazisternas eutanasiprogram.

– Man fylls av en tyngd och en sorg som man inte hade tänkt på innan man åkte dit. Det är en grej om man ska ut och demonstrera, om man själv väljer att konfrontera och så vidare. Men det här är en helt annan sak, när de deltar i det öppna samtalet, där människor som inte alls vill konfrontera eller ha med dem att göra helt plötsligt måste ställa in, måste gå därifrån.


Symbios mellan NMR och SD

Araia Ghirmai Sebhatu beskriver att han har sett människor som annars är ursäktande och gärna vill gå in och diskutera och relativisera högerextremismen, men som nu har tagit mycket tydligt avstånd från just NMR.

– Där blir jag orolig för att det tjänar till att normalisera SD, säger Ghirmai Sebhatu. De blir helt plötsligt inte ett extremt alternativ, utan ett parlamentariskt representativt parti som har slipsar, rosa t-shirts för kvinnoförbundet och röd banderoll som imiterar LO:s formspråk. De normaliseras.

– Jag tror att det finns ett samspel, att båda grupperna tjänar på att uppställa en dikotomi som inte egentligen existerar. I den här bisarra världen ställs de upp som alternativ, som man förnuftigt kan välja emellan. Vad blir det, Franco eller Hitler?


Make equal samlade skor och över 70 organisationer i en gemensam protest som kräver förbud mot nazistisk organisering. Vandaliseringen av skoprotesten, som upptäcktes på fredagsmorgonen, har polisanmälts. Foto: Aleksa Lundberg

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: