Nilla Fischer, landslagsstjärna och back i Wolfsburg.

Nilla Fischer: Är man feminist så tycker jag man ska stötta oss

2017-07-06 | Bella Frank padlock

SPORT

Fotbollslandslagets sista landslagsläger inför EM i Nederländerna drog igång i måndags. I första matchen den 17 juli ställs Sverige mot Tyskland som satte stopp för den svenska guldjakten i OS förra året. Feministiskt perspektiv pratade om samlarbilder, motivationen att ta revansch på Tyskland och kärlek med Nilla Fischer som uppmanar till EM-frossa:
– Är man feminist så tycker jag att man ska stötta oss.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-06-20 | Nilla Fischer: ”Jag vill ifrågasätta heteronormen”

2017-06-09 | Kosovare Asllani efter matchen mot USA: ”En stark prestation”

2014-03-20 | Moa Svan möter: Nilla Fischer

2014-02-04 | Nilla Fischer årets homo på QX Gaygala

2013-02-15 | Alva Nilsson: ”Vi föder och göder hatet”

Det drar ihop sig. Det klistras in och byts bilder bland fotbollsfans i Sverige och Europa – för första gången finns det samlarbilder från Panini till årets Europamästerskap, medan det för herrarna funnits motsvarande bilder sedan 1970-talet. Den 16 juli drar EM i Nederländerna igång och Sverige spelar sin första match dagen därpå. Mot Tyskland. Tyskland som Sverige kämpade tappert emot i OS-finalen i Brasilien förra året men till slut förlorade emot. Nilla Fischer, den resliga backen som spelar i ett av världens bästa klubblag, tyska Wolfsburg, ställs då mot anfallare som spelar i Bundesliga.

Underlättar det att ställas mot spelare vars spelstil du känner:

– Ja det underlättar absolut, det är en bonus för mig, men kanske är det en bonus för dem också. Men det är klart att det lättare att du ungefär vet hur de beter sig, säger hon i en telefonintervju från landslagslägret som pågår i Göteborg.

Kring varje mästerskap brukar intresset för fotbollslandslaget öka. Under OS i Rio de Janeiro förra året växte intresset också i takt med de svenska framgångarna och den svenska semifinalen och finalen hade de högsta svenska tittarsiffrorna under OS. Nilla Fischer tycker också att det har ökat något – men inte tillräckligt – över tid.

– Jag tycker att intresset blir lite mer för varje mästerskap, speciellt när det har gått bra som efter OS. Det blir en skillnad, men den är inte stor. Men det är alltid stort intresse för mästerskap, när det gäller vanliga landskamper tycker jag intresset kunde vara större.


Hur kan det väckas större intresse som också håller i sig?

– Det är det som är problemet, ingen har något svar. Det är klart att en viktig faktor är framgång, det är också lite svårt, det är oförutsägbart när man ska ta medalj eller inte. Jag tänker att man på något vis via klubbar och landslag ska marknadsföra oss på ett nytänkande vis, som föder intresse, att vi oftare träffar folk och allmänhet.


För första gången någonsin finns det samlarbilder för EM. Kan det vara ett bidrag till att öka intresset?

– Jo absolut, jag tror det betyder mycket, rent allmänt, både för gamla, unga, barn och allt däremellan. Det är kul att samla bilder och det föder intresse – om det finns att köpa – blir det en hype. Det är ett steg i rätt riktning.


Carli Lloyd, USA, och Nilla Fischer. Foto: Bella Frank


Nilla Fischer jagar Chrystal Dunn, USA.Foto: Bella Frank.


Silvermedaljörerna OS-firades i Kungsträdgården i Stockholm i augusti 2016. Foto: Bella Frank.


Mariah-Michaela Fischer och Nilla Fisher firar utmärkelsen Årets homo 2014 på QX. Foto: Moa Svan.


Stark i luftduellerna. Foto: Bella Frank.


En fråga som ständigt är aktuell är de ekonomiska villkoren för dagens fotbollsspelare och hur markant dessa skiljer sig åt beroende på om det handlar om dam- eller herrfotbollsspelare. I samband med varje mästerskap betalas bonusar ut till landslagsspelarna beroende på hur långt laget tar sig i en turnering. Under hemma-EM för fyra år sedan var bonusarna till damerna omkring 150 000 för ett guld, jämfört med herrarnas guldbonus om 1,7 miljoner kronor året innan. Det vill säga ungefär en elftedel av herrarnas bonus. Till VM för två år sedan hade damernas bonus höjts något – men fortfarande är det stor skillnad beroende på om du är dam- eller herrspelare. Till Fotbollskanalen sade förbundskapten Pia Sundhage nyligen att hon anser att det ska vara lika lön för lika arbete. Nilla Fischer är inne på samma spår:

– Nu vet vi inte vad alla har, men jag skulle önska det att allt var jämnt fördelat. Sedan är det att Uefa och Fifa, de delar ju ut olika pengar till de respektive lagen. Men det är min önskan är att allt skulle vara rakt av jämställt.

Sverige är i EM-grupp B tillsammans med Tyskland, Ryssland och Italien. Tyskland är alltså motståndet i premiärmatchen, ett lag som Sverige har en lång historia av att förlora emot. Inför semifinalmötet i EM 2013 skrev damfotbollsexperten Alva Nilsson i Feministiskt perspektiv: ”Sverige och Tyskland har mötts otaliga gånger genom damfotbollens korta historia. I slutspelsmatcher, utslagsmatcher, medaljmatcher och finaler. Och om du nu släpper blicken från denna text i några minuter, går bort till din bokhylla och dammar av dina historieböcker – då kommer du att kunna läsa om svenska tårar och tyskt jubel.” EM-semifinalen slutade i förlust. Sedan dess har Sverige hunnit möta Tyskland i åttondelsfinalen i VM 2015 och som sagt i OS-finalen förra året. Båda slutade med förluster.

Vad krävs för att ni ska få revansch från OS-finalen?

– Ja det blir egentligen revansch för många gångna matcher de senaste åren. Men att visa att vi kan slå dem nu. Att vi var så jäkla nära i finalen och även tidigare i VM 2015 varit nära, i alla mästerskap har vi varit nära så det känns oerhört motiverat nu.


Pia Sundhage har sagt att ni ska nöta in avsluten. Sitter de som de ska?

– Det är bara andra dagen här, men de kommer absolut sitta till EM börjar.

Nilla Fischer började spela fotboll som femåring. När hon nyligen föreläste tillsammans med Sanna Detlefsen, direktor för Linköpings stadsmission, på Linköping arena under rubriken Fotboll på lika villkor berättade hon om hur hon när hon träffade sin fru – som hon nu väntar barn tillsammans med – började diskutera och prata om genus och maktordning och att hon sedan dess brinner för de frågorna och brinner för kommande generations fotbollsspelare. Många tjejer som spelar fotboll slutar i tonåren. Enligt Jesper Fundberg och Lars Lagergren som har forskat om varför så handlar det mycket om att det inte finns förväntningar på tjejer att de ska fortsätta spela fotboll längre upp i åldrarna eller att de ska satsa på sin sport. Nilla Fischer känner igen detta men pekar på att mycket håller på att förändras och ger tjejer som är osäkra på om det finns en framtid som fotbollsspelare rådet att fortsätta göra det de gillar:

– Det är många i 13-15-årsåldern som slutar, jag tror det har med mycket hur samhället är uppbyggt så klart. Men vi är många som spelar i Europa eller i allsvenskan, du kan göra det på heltid nu. Det finns väldigt bra förutsättningar i många länder och i många klubbar, och jag tror att det kommer att fortsätta växa.

– Sedan kan det vara svårt, det anses inte typiskt tjejigt att spela fotboll, och ibland kan det gå lite tyngre med fotbollen men då är det viktigt att komma ihåg att man utvecklas i olika takt fotbollsmässigt. Jag tycker att man ska fortsätta med det man tycker är roligt.


Foto: Bella Frank.


Fischer och Schelin. Foto: Bella Frank.


Nilla Fischer har prisats som Årets homo av QX. Foto: Agneta Sandell.


Nilla Fischer och Moa Svan i samtal under Algarve Cup. Foto: Maria Åkesson.I sitt sommarprat för två år sedan berättade Nilla Fischer om hur hon förstod att hon inte var heterosexuell först när hon träffade sin nuvarande fru, Mariah-Michaela Fischer, på tidigare fotbollsspelaren Charlotte Rohlins 30-årskalas. Hon beskrev hur hon trots ångest förstod att det var rätt, men att hon till en början höll relationen hemlig. ”Normen var och är kille och tjej. Att komma ut en känslig känslomässig upplevelse. Det är viktigt hur det tas emot. Var tacksam för att er nära berättar för er. Jag har själv personer i min närhet som valt att inte ta emot min berättelse på det sätt jag behövt. Jag kände mig maktlös och tappade orden. Det gjorde så jävla ont i mig.” sade hon bland annat i sitt sommarprat. Hon har fått ta emot tidningen QX pris Årets homo och tog inför denna säsong initiativ till att spela i regnbågsfärgad kaptensbindel i Wolfsburg. På seminariet i Linköping sade hon att hon vill utmana heteronormen. På frågan vad hon skulle säga till en ung eller gammal person som inte känner att den har stöd från sin omgivning i att älska den person de älskar svarar hon med att peka på vikten att stå upp för den man är, även om det kan vara svårt:

– Det är jättesvårt, men att försöka vara stark i sig själv. Det är lättare sagt än gjort men vara stark i sig själv, våga stå för den man är. Det handlar om kärlek – om personer i ens omgivning inte accepterar så är det deras problem. Kanske till och med att man får ta avstånd eller liknande. Försöka hitta de vänner som accepterar en för den du är och hålla sig till dem verkligen.


Inte alla av Feministiskt perspektivs läsare är inbitna fotbollsfans. Vad skulle du säga för att locka dessa till att frossa i EM?

– Vi spelar väldigt bra fotboll, vi brinner för att representera Sverige. Är man feminist så tycker jag att man ska stötta oss!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.