Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Almedalsveckan har varit på dekis länge

2017-07-04 | Linnéa Engström padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Ett sätt att solidarisera sig är att stå upp när det blåser.” Linnéa Engström, EU-parlamentariker (MP) om sitt beslut att delta på Almedalsveckan trots nazistiska Nordiska motståndsrörelsens medverkan.

Linnéa Engström är EU-parlamentariker för Miljöpartiet, och återkommande krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Malin Björk (V), Jytte Guteland (S) och Soraya Post (Fi).

Då drar årets politiker-cirkus Almedalsveckan igång igen. Lite under falsk flagg kan en tycka eftersom Almedalen inte längre är en politikercirkus då veckan till stor del köpts upp av näringslivet. Alla dessa näringslivspaneler med kändisar som moderatorer utan en enda politiker eller representant från civila samhället gör att spektaklet borde bojkottats sedan länge.

I vart fall är 2017 året då Almedalsveckan utmanas rejält. Det började med att statsministern annonserade att han inte åker till Almedalen eftersom det är ett dyrt och ofolkligt jippo. Sedan fick nazistiska motståndsrörelsen utställningsplats vilket lett till att många bojkottar hela veckan.

Region Gotland funderar nu på att till nästa år ompröva sitt beslut att upplåta mark åt personer med extrema och rasistiska åsikter. Det är vansinnigt att låta nazister härja fritt på allmän plats. Bristen på omdöme är uppenbar och drar ner allt det som faktiskt också är bra med veckan.

De högerextrema krafterna har funnits länge i Sverige och de växer sig starkare. Jag har stött på rasister i Almedalen varje år sedan jag började åka dit 2008. Det nedlagda Svenskarnas parti, sverigedemokrater och anhängare med än mer extrema budskap på t-shirtarna. Det finns exempelvis ett konstant hot att Alternativa Almedalsveckan ska stormas av nazister.

Ett sätt att solidarisera sig är att stå upp när det blåser. Vi har alla olika sätt att visa vår antirasism och solidaritet med de som utsätts, och så måste det få vara. Nazister i demokratiska forum väcker berättigad ilska, liksom högerextrema tidningar på en erkänd bokmässa. Och, ja de tär på vårt gemensamma demokratiska kapital och utnyttjar svagheter i systemen. Men de finns där. Ska vi isolera och bojkotta allihop? Det är knappast möjligt även om vi skulle vilja det. Personligen tror jag att vi måste fortsätta argumentera, debattera och stå upp för vår sak. Vi måste skapa ett inkluderande och rättvist samhälle som står pall mot grogrunden för främlingsfientlighet. Men att ge nazister utrymme på ett event som Almedalen är skrämmande och fel.

Almedalsveckan är ett uppblåst, stroppigt, exkluderande, hutlöst överdyrt event som numera upplåter mark åt nazister. Men samtidigt är det också en helt unik mötesplats med tusentals olika röster – unga från förorten, feminister, anti-rasister, klimatkämpar med flera. För mig som relativt ny i politiken har veckan betytt oerhört mycket. Det är här jag träffat inflytelserika politiker, intressanta forskare, aktivister, en och annan vd och journalister. Människor jag aldrig att hade fått chansen att träffa och utbyta tankar med utan en öppen och tillåtande mötesplats som Almedalsveckan.

Bojkott i all ära. Det gör nog mest skillnad för er som inte åker. Ni slipper hetsen, stressen och att behöva konfrontera nazister med argument. Som politiker väljer jag att delta. Personligen tror jag inte på tystnad som en effektiv strategi mot intolerans. För mig är det viktigt att det finns folkvalda på plats som svarar upp mot trakasserier, hat, hot och lögner.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: