– Vi behöver räkna med en högerextrem vinst och börja fila på motstrategier, säger Bilan Osman.

Vill prioritera vardagsrasismen som valfråga

2017-06-30 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

Journalisten Bilan Osman varnar för att extremhögern utgör ett hot mot demokratin och vill ha en valrörelse där partierna på allvar förhåller sig till rasismen i människors vardag.

FAKTARUTA

Bilan Osman är journalist och utbildare på stiftelsen Expo.

Vad önskar du att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– I en tid präglad av radikalnationalism och rasism, önskar jag en valrörelse där rasism är en prioriterad valfråga. Där partier på allvar förhåller sig till rasismen i människors vardag, till Sverigedemokraternas framgångar, till Nordiska motståndsrörelsens två mandat i Dalarna. Där den självklara utgångspunkten i det samtalet är det demokratihot dessa krafter utgör.   Vilka är dina farhågor?

– Befarar att pseudodebatter och trötta analyser istället kommer att prägla den här valrörelsen. Jag är även rädd för att extremhögerns framgångar i valet (som lär bli ett faktum) riskerar att slå ner på delar av antirasismen och – på vissa håll – utmynna i passivisering. Därför behöver vi dessvärre redan nu räkna med en högerextrem vinst, och fila på motstrategier.  Och hur tror du att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften?

– Blandat, tror jag. Jag tror att de journalister som på senare tid köpt en högerextrem berättelse om en media som mörkar ”sanningen” om invandringens konsekvenser, lär sätta krokben för sig själva. Journalistikens framtid hänger, i mångt och mycket, på hur man förhåller sig till samma miljö som försöker nedmontera medierna. Efter valet lär det bli än mer aktuellt för medier att slå vakt om sina pressetiska regler, och stå stadigt när högerextrema vindar blåser.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: