– Att stärka välfärden är en avgörande feministisk fråga som vi kommer att driva hårt i valrörelsen, säger Åsa Regnér.

Välfärden behöver investeringar, inte skattesänkningar

2017-06-30 | FemPers padlock

100 FEMINISTER INFÖR VALET

Brister i välfärden påverkar kvinnor allra mest och att stärka välfärden är en avgörande feministisk fråga i valrörelsen, menar jämställdhetsminister Åsa Regnér.

FAKTARUTA

Åsa Regnér (S) är barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Vad önskar du att valrörelsen inför riksdagsvalet 2018 ska handla om?

– För mig får valrörelsen gärna handla om kvinnor i välfärden. Om lika möjligheter genom hela livet. Om jämlikhet, jämställdhet och välfärden. Vi behöver sluta klyftorna i vårt samhälle. Ditt kön, bakgrund och ekonomi påverkar alltjämt för mycket din livssituation och dina möjligheter.

– Brister i välfärden, underbemanning och arbetsvillkor påverkar kvinnor allra mest. Att stärka välfärden är för oss en avgörande feministisk fråga som vi kommer att driva hårt i valrörelsen. Jag ser en tydlig konflikt i svensk politik, som förstärkts senaste månaderna. Moderater och Sverigedemokrater tävlar i vem som kan föreslå störst skattesänkningar. Välfärden behöver investeringar, inte skattesänkningar.


Vilka är dina farhågor?

– Min farhåga är att det bara handlar om regeringsfrågan och taktik, och för lite om innehållet i politiken. Politik är ansvar för människors liv, det får inte komma i skymundan på grund av politiskt spel och taktik. Vi ska ha hård debatt om sakfrågorna, det vore olyckligt om det framförallt blir debatt om debatten.

– Jag är också orolig för att valrörelsen kommer att innehålla hat och hot, inte minst riktat mot kvinnliga politiker, journalister och andra engagerade kvinnor. Det är dessutom i många delar en allt hårdare ton på nätet, det måste vi alla ta ett särskilt ansvar för.  Ytterligare en farhåga är att samhällsdebatten inte fokuserar alls på representation, att det känns givet med jämställdhet. Bred representation händer inte av sig självt, vi måste ständigt arbeta för att frågan ska vara aktuell.


Och hur tror du att rikstäckande medier kommer att klara uppgiften?

– Jag hoppas att medierna bidrar till en valrörelse som handlar om de viktiga samhällsutmaningarna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: