En demonstration för mångfald genom Almedalsområdet 2015.

Kristna fredsrörelsen bojkottar också Almedalsveckan

2017-06-30 | FemPers padlock

INRIKES

Att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillåts medverka innebär att alla inte kan vara med på lika villkor. Detta och en vägran att normalisera nazism ligger till grund för Kristna fredsrörelsens beslut att ansluta sig till de som inte deltar på årets Almedalsvecka. Det framgår av ett pressmeddelande som Kristna freds skickat ut på fredagsmorgonen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-07-02 | Fi-kampanj för alla som tystas av rasistiskt och sexistiskt hat

2017-06-22 | Ja till nazism, nej till bilism...

2017-06-13 | RFSL ställer in i Visby på grund av nazisthotet

2017-05-22 | Kvinnojourer tvingas ställa in i när Almedalen välkomnar NMR

2016-10-14 | Oroligt på Gotland i samband med våldtäktsutredning

2015-06-26 | #almedalen15: Rasism begränsar demokratins räckvidd

2014-07-02 | #almedalen14: ”Arrangörerna bör tänka mer på säkerheten”

2013-10-05 | Uppmanades att ”sticka hem” vid seminarium om mångfald

– Vi går aldrig med på att normalisera att en nazistisk aktör, som aktivt propagerar mot den värdegrund som veckan handlar om: demokrati, öppenhet och allas lika värde, det säger sig självt, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen.

Kristna Fredsrörslen uppmanar arrangörerna att införa tydliga kriterier om demokrati, öppenhet och allas lika värde för att godkännas som medverkande i Almedalsveckan. Kriterierna skulle exkludera odemokratiska, rasistiska och nazistiska aktörer, vilket då även omfattar Sverigedemokraterna.

– Kanske är det också dags att hitta ett nytt forum för öppna och likvärdiga samtal och diskussioner, där mindre handlar om företagsevent och köpstarka tankesmedjor och mer utrymme ges för alla de krafter som vill se en positiv förändring, till ett fredligt och hållbart samhälle utan våld, säger Lotta Sjöström Becker.

Förutom Fredsrörelsen har fler organisationer och personer, och även ett politiskt parti, aviserat att nazisternas närvaro tvingar dem att ställa in sin egen. De flesta har angett vägran att legitimera nazister och rasism grund för detta, men det handlar också om säkerhetsskäl. Exempelvis RFSL ställer in flera av sina aktiviteter, och uppmanar andra att medverka i årets mångfaldsparad som trots allt blir av – om det så kräver att ställa in egna evenemang.

– Jag hoppas verkligen att de politiska partierna och de företag och organisationer som arrangerar programpunkter under veckan ska prioritera att vara med i årets parad och ta ställning för alla människors lika värde, säger ordförande Magnus Kolsjö.

  • Rossana Dinamarca, Daniel Riazat, Emma Wallrup, Malin Björk från Vänsterpartiet

  • Parul Sharma, människorättsaktivist

  • CSR-guiden

  • Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks)

  • Streetgäris

  • Feministiskt initiativ

  • RFSL

  • Fian

  • Avdelningsstyrelsen för ST inom universitets- och högskoleområdet

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: