– Det är bra att det här händer i Järva och alla politiker kommer hit, säger Aisha Mussa Gaas verksamhetschef för Somaya.

#järvaveckan: Förändring kommer underifrån

2017-06-20 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

I torsdags var det Vänsterpartiets dag på politikerveckan i Järva. För varje dag som går ökar antalet besökare. Feministiskt perspektiv har talat med några unga besökare, samt med Aisha Mussa Gaas från kvinnojouren Somaya som tycker Järvaveckan skiljer sig stort från Almedalsveckan.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-06-16 | #järvaveckan: Näringsliv och välfärd

2017-06-13 | #järvaveckan: Politikerna kan lära sig av lärarna

2017-06-13 | Kvinnorättstema inledde politikerveckan i Järva

2015-05-29 | Ska vi kalla oss kreoler

2013-08-16 | Asylstafetten firar målgång

2013-04-25 | Att spela i samma lag eller inte

2013-02-01 | Om meningen med livet med Moa Svan

Vänsterpartiets dag på politikerveckan i Järva blev en välbesökt dag. Politikerpanelen modererades av Damon Rasti och handlade om segregation och bostadspolitik. Liberalernas Robert Hannah talade om en direkt koppling mellan segregation och trygghet. När det är otryggt då flyttar de som kan ut, menade han.

Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ menade att segregation kan ses på olika sätt, den kan vara ekonomisk och tvinga vissa grupper att bo i vissa områden, medan andra kan välja att bo var de vill. Riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet, menade att det egentligen handlar om frihet att välja var man vill bo, alla områden ska vara bra områden och billigare hyresrätter ska byggas i hela Stockholm. Moderata borgarrådet Joakim Larsson påpekade att Sverige har en dysfunktionell bostadsmarknad. Vidare sade han att Rinkeby saknar bostadsrätter och argumenterade för den valmöjligheten på alla orter. Peter Eriksson bostadsminister för Miljöpartiet, försvarade regeringens bostadspolitik som satsar på fler bostäder och betonade vikten av att tänka igenom planeringen för att motarbeta bostadssegregeringen i Sverige. Något han menade att kommunerna och den tidigare regeringen inte gjorde.

– Det är planerat för segregation.

Ett annat ämne som präglade debatten var utförsäljningen av allmännyttan, som enligt representanterna från Fi, MP, S och V bidragit till segregationen. Moderaternas Joakim Larsson påminde dock Leif Nysmed (S) om att Socialdemokraterna har rekord i antalet ombildningar just i Husby och Kista. Fi menade att tryggheten att överhuvudtaget ha en bostad inte är garanterad i dag. Kvinnor som utsätts för våld i hemmet tvingas bo kvar på kvinnojourer eftersom det inte finns möjlighet att få ett tryggt hem. Nooshi Dadgostar (V) talade om behovet av solidarisk finansiering, statliga lån och offentligt byggande för att lösa bostadsproblemet i landet.

– Bostadsbristen drabbar unga och nyanlända som inte kan köpa bostäder, enligt Peter Eriksson (MP).

Regeringen satsar på investeringsstöd så kommunerna kan bygga fler bostäder med rimliga priser. Och det går att bygga hyresbostäder till lägre pris i hela Sverige, försäkrade ministern.


Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt talade med besökare.


Sjöstedts partiledartal

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt talade om jämlikhet och rättvisa och allt vad det innebär för Sverige. I sitt tal beskrev han ett Sverige som allt mer gynnar de rika.

– Många säger att det går bra för Sverige just nu, men så många svenskar märker inte i sina liv att det går bra. Vilka är de? Jo, det är pensionärer, arbetssökande, unga som inte kan få fast jobb, alla de som bor kvar hemma som inte har råd med egen lägenhet. De har en ganska liten del av den ekonomiska uppgången i Sverige.

– De som bor i hyresbostäder här är faktiskt med och betalar för de dyra villorna. Det är så det ser ut när man riggar skattesystemet för de rikaste.

När det gäller bostadspolitiken menade Sjöstedt att det ofta byggs där inkomsterna är höga och höga hyror kan tas ut. Men Vänsterpartiet vill att det byggs i hela landet och förslår en intäktsgaranti till byggföretag.


Röster från besökare och utställare

En grupp tonåringar från Husby och Rinkeby sitter och pratar med varandra. Ingen av dem vill uppge sitt efternamn men de är villiga att prata med Feministiskt perspektiv.

– Jag är feminist. Två dagar sedan var jag inte det. Men jag ändrat syn efter jag lyssnat på Victoria Kawesa från Feministiskt initiativ. Jag tycker det är synd att kvinnor tjänar mindre än män för samma jobb, säger Akbar som är i tonåren. Han är från en familj i Husby med åtta syskon och vill satsa på sin utbildning.


Vad mer ska förändras tycker du när det gäller jämställdheten?

– Alla ska vara lika värda. Ingen är bättre än någon annan.

– Jag kom hit för att fråga Fi vad det de säger om lönegapet mellan män och kvinnor, om det verkligen är sant, säger Ahmed från Rinkeby fundersamt och menar att han är här för att bygga upp sin politiska kunskap om samhällsfrågor.

– Jag ville veta också varför det inte finns tillräckligt med bostäder för flyktingfamiljer och integrationen går så dåligt. Det är svårt att få bostäder.


Varför är det inte så många här från orten? Hur hörde ni om politikerveckan?

– Vi åkte buss förbi efter skolan och såg skylten och gick in, säger Sahal från Rinkeby.


Visste ni inte alls att den här pågår? Har de gjort dålig reklam?

– Ja, man ska lägga upp på sociala medier flera månader i förväg så folk kan planera.


Förändring sker underifrån

Kvinno- och tjejjouren Somaya tillhör de som har en monter på politikerveckan i Järva.

– Det är bra att det här händer i Järva och att alla politiker kommer hit, säger verksamhetschefen Aisha Mussa Gaas.


Tycker du att politikerveckan i Järva ska bli permanent?

– Jag hoppas verkligen det, man pratar mycket om Järva, men inte med Järvabor, inte om vad som egentligen händer i Järva. Jag är feminist och aktivist, när jag ser kvinnor som är aktiva och vill förändra situationen blir jag glad. När de involveras och är aktiva i förändringsarbetet då når vi förändring, det sker inte genom att splittra samhället i vi och dem.


Jag ser inte så många kvinnor från Järva här, nu vid 16-tiden, varför?

– Ja många av de aktiva i kvinnorörelsen och de som funderar på att starta företag till exempel är här, men de flesta besökare kommer senare efter klockan fem, efter jobbet och efter att ha hämtat barnen, det kommer allt fler människor för varje dag som går.


Vad tycker du om talen och diskussionerna, är de relevanta?

– Samhällsfrågor lyftes ganska bra, första dagen handlade om kvinnor i förorten, panel och politikerpanel tog upp relevanta frågor. Men alla frågor som diskuteras här handlar om kvinnor också. Man kan inte prata om arbete och inte tala om kvinnor.

Aisha Mussa Gaas har varit på Almedalsveckan på Gotland också och anser att skillnaden mellan Järvas politikerveckan och det som sker på Almedalen är stor.

– Här handlar det om gräsrötter, där på Gotland sker allt på politikernivå. Här är människor och medborgare, de som man pratar mycket om, här kommer politiker i kontakt med medborgare. Man kan inte förändra uppifrån, förändringen kommer underifrån.


Terrafem manifesterar mot tvångsäktenskap.


Pensionsrättvisa.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.