Elisavet Johansson Tziampazis är samordnare för fjärde omgången av feministisk festival i Malmö.

”Varje dag blir en ny person feminist”

2017-06-09 | Felicia Mulinari padlock

FEMINISM

I Malmö är det numera en tradition. Det blir ingen sommar utan Feministisk festival. På fredag börjar festivalen – den fjärde i rad – med en blandning av fest, allvar, kultur och politik. Årets tema är Mod, makt, och motkraft, och syftar till behovet av att bemöta den växande fascismen med feministisk rörelse. Feministisk perspektiv har pratat med festivalens samordnare Elisavet Johansson Tziampazis, som är oerhört peppad inför helgen.

Några punkter från programmet:

  • Invigning, fredag 18.30, med brandtal, kör och poesi på Panora.

  • Föreläsning om kvinnohistoria, som festivalgruppen själv anordnar, lördag 10.00 på Panora.

  • Put the U in Burlesque, en workshop i Burlesk dans, söndag 13.00-15.00 på Danscentrum Syd.

  • Läsningar från Det heliga jävla moderskapet, söndag 11.45 på Panora.

Programmet i sin helhet.


RELATERADE ARTIKLAR:

2017-04-04 | Mindre heligt moderskap när mamman sätter villkoren

2015-06-12 | Feministisk festival med uttalad ambition att inkludera

2015-05-12 | Exkluderande forum gav rum åt debatt om vad som krävs

2014-12-18 | Många röster behövs i den feministiska kampen

2014-06-25 | Debatten om nordiskt forum öppnar upp för självrannsakan

2014-06-19 | Den feministiska våren nådde inte styrgruppen

2014-06-12 | Välbesökt feministisk festival igång

2014-06-12 | Öppet brev till nordiskt forum

2014-06-06 | Vi kan göra skillnad

2014-03-28 | Nätverk ordnar alternativ feministfestival i Malmö

2013-06-12 | Feminismen håller demokratins förädlingspotential

2013-05-31 | #nf2014: Kansliet på plats

Det började som en motreaktion till Nordisk forum, ett engångsevenemang som skulle lyfta jämställdhetsfrågor i Norden. Men forumet fick mycket kritik för att vara exkluderande.

– Nordiskt forum var utestängande för både aktivister och privatpersoner, menar Elisavet Johansson Tziampazis, festivalsamordnare för Feministisk festival i Malmö. Det var jättedyra biljetter och Feministiskt festival behövdes som ett alternativ. De framgångsrika arrangemangen år efter år har gjort att vi har känt ett behov av att fortsätta. Och inför det här året känns behovet enormt.

– Vårt syfte är att skapa gemenskap, att visa att det är okej att vara arg, men också att överföra kunskap mellan varandra. Varje dag inser en ny person att den är feminist, och vår festival behövs för alla människor som i sin vardag står utanför den feministiska gemenskapen.


Årets tema på festivalen är Mod, makt och motkraft. Vad står de orden för?

– Vi som arrangerar festivalen satt i många långa diskussioner, som ofta återkom till kvinnokampens historia. I dag ser vi ett fascistisk hot i Europa, men också över hela världen. Donald Trump är president i USA, och många av de rättigheter som den tidiga kvinnorörelsen kämpade och för, och uppnådde är hotade. Vi behöver ta tillbaka makten över gatan, över det offentliga. Bara några timmar efter att vi hade målat information om festivalen på graffitiväggen, var det borta, jag vet att det går snabbt med målningar, men det var övermålat med ett antifeministiskt budskap. Vi kommer behöva vara modiga när vi tar tillbaka våra rättigheter. Mod, makt och motkraft hänger ihop och är bara möjligt när vi gör det tillsammans. Fascismen är en av feminismens största utmaningar i dag.


Om du hade varit ledig i helgen, vad hade du valt att gå på?

– Jag är skiträdd för att dansa, men just därför tycker jag att burlesk-workshopen verkar så rolig. Jag skulle definitivt ha kollat in filmprogrammet, eftersom det finns så många bra filmer, och så vill jag gärna hinna gå på det heliga jävla moderskapet, en lång läsning utifrån den nyutkomna boken med samma namn.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: