Joakim Månsson Bengtsson (Fi) sitter i kommunfullmäktige i Lund.

Fi-politiker hotad av nazister efter Lundapride

2017-06-09 | Maxime Persdotter Wallström padlock

INRIKES

Joakim Månsson Bengtsson, ledamot i kommunfullmäktige i Lund för Feministiskt initiativ (Fi), har utsatts för hot och hat kopplat till två artiklar på Nordfront, nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida. Händelserna är nu polisanmälda under rubriken hets mot folkgrupp och olaga hot.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-05-23 | Unik uppslutning i Lundapride

2016-09-13 | Tystnad är inget alternativ för Feministiskt initiativ

2016-04-12 | Han lämnar Miljöpartiet för att gå med i Feministiskt initiativ

Nordfront har under de senaste månaderna publicerat två artiklar där hat och hot mot Joakim Månsson Bengtsson (Fi) återfinns i kommentarsfälten. Månsson Bengtsson är också ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund, som bland annat driver ett härbärge för utsatta EU-medborgare. Nordfront-artiklarna handlar om föreningens medverkan på Lundapride samt om Joakim Månsson Bengtssons engagemang för ensamkommande barn. I båda artiklarna är han uthängd med namn och bild. Kommentarerna innehåller rasistiskt, antisemitiskt och homofobiskt hat samt hot om våld.

– Det tär verkligen på en, det är ju ett ständigt obehag. Det är läskigt att tänka på att de skulle göra något mot min familj eller mot mina närstående. Det är klart att man oroar sig för det, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Händelserna är polisanmälda och rubriceras i dag som hets mot folkgrupp och olaga hot. Joakim Månsson Bengtsson har även tidigare blivit utsatt för hat och hot, bland annat har två mordhot skickats direkt till honom via Facebook och sms. Därtill finns ett flertal kommentarsfält och artiklar om honom på högerextrema tillhåll på nätet.

– Hatet och hoten har alltid kommit i samband med mitt engagemang för romer och ensamkommande barn, och de har oftast innehållit personliga påhopp om min sexuella läggning, berättar Joakim Månsson Bengtsson.

Att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) getts tillstånd att medverka på Almedalsveckan i år har kritiserats hårt och fått flera aktörer att bojkotta politikerveckan. Tillståndet har även överklagats och några aktörer, däribland Fi, kommer att bojkotta politikerveckan i Almedalen såvida inte tillståndet för NMR återkallas. Joakim Månsson Bengtsson står bakom de som valt att bojkotta politikerveckan, och hoppas på en nationell förändring som hindrar nazister att få demonstrationstillstånd. Han har dock beslutat att medverka i ett antal panelsamtal i egenskap av ordförande för Hjälp tiggare i Lund, trots att han är orolig för sin egen säkerhet.

– Jag känner att min röst kan göra skillnad där. Det är ett nationellt sammanhang där vi kommer att kunna lyfta upp Lund som ett gott exempel gällande hur vi arbetar för att förbättra situationen för EU-medborgare. Den möjligheten måste jag ta. Nazisterna ska inte få skrämma i väg oss som jobbar för mänskliga rättigheter, säger han.

Joakim Månsson Bengtsson understryker att denna typ av hat är ett direkt hot mot demokratin och att det påverkar människors möjlighet att engagera sig politiskt:

– Vi har redan alldeles för få unga som engagerar sig i partipolitiken och steget in blir mycket längre i och med att samtalsklimatet hårdnar och hoten ökar. Det blir svårare höja sin röst för mänskliga rättigheter om man riskerar drev och våld. Det är klart att det skrämmer människor.

Samtidigt menar Joakim Månsson Bengtsson att det gör många mer beslutsamma att kämpa emot de krafter som sprider hot och hat. Och själv kommer han inte att backa:

– Det finns ingenting som skulle få mig att sluta engagera mig, däremot måste jag ju öka min säkerhetsberedskap. Men jag jobbar med mänskliga rättigheter och jag tänker inte låta någon som vill inskränka de rättigheterna att tysta mig. Det vore en katastrof om de fick den vinsten, säger Joakim Månsson Bengtsson.


Från kommentarsfälten på NMR:s hemsida Nordfront.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: