Sophie Walker är partiledare för snabbväxande Women’s equality party (WEP).

”Britterna behöver inte rösta på det minst dåliga alternativet”

2017-06-08 | Brinda Gangopadhya Lundmark padlock

UTRIKES

Women’s equality party (WEP) står för en tydlig brytning med den traditionella höger-vänster-skalan i Storbritannien i form av Tory-partiet och Labour. Samtidigt anklagas det snabbt växande partiet för att stjäla Labourplatser i viktiga distrikt. Brinda Gangopadhya Lundmark har intervjuat partiledaren Sophie Walker om nyvalet och framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-06-09 | Tories förlorar egen majoritet i brittiska parlamentet

2017-06-08 | Trakasserier mot brittiskt feministparti inför valet

2016-12-09 | Det finns ljus i mörkret!

2016-07-05 | #brexit: Det faktiska priset för EU-utträdet

2016-05-24 | Våldsamma reaktioner när kvinnor tar plats

2017-05-18 | Women’s equality party – på tvärs med patriarkal politik

2016-05-10 | Imponerande valresultat för kvinnopartiet i Storbritannien

Med 65 000 registrerade medlemmar har Women’s equality party (WEP) intagit en allt viktigare plats i brittisk politisk inför det utlysta nyvalet den 8 juni. Partiet som leds av Sophie Walker och grundades 2015 har lyckats mobilisera en stor supportergrupp bland feministiska gräsrötter, inte minst efter den lyckade Women’s march i London tidigare i år.

Allt fler tycks hävda att WEP representerar en tydlig brytning med den traditionella höger-vänster-skalan i Storbritannien i form av Tory-partiet och Labour. Men samtidigt varnar kritiker för att de riskerar att stjäla Labourplatser i viktiga distrikt. Vissa menar till och med att de kan ”knuffa ut” kvinnor som kandiderar för Labour och att en röst på WEP i själva verket blir en röst på de konservativa Tories.

Kritiken liknar den som riktades mot Feministiskt initiativ i valrörelsen 2014 då de anklagades för att ta röster från den rödgröna oppositionen i riksdagen. Jag ringde upp Sophie Walker för att diskutera morgondagens valutgång och WEP:s möjlighet att influera brittisk politik under och efter valet.


Hur ser du på det nuvarande politiska klimatet i Storbritannien och de viktigaste politiska utmaningarna?

– Varje valår proklamerar de stora partierna att detta minsann är det viktigaste valet någonsin och pressen följer deras retorik. Inget annat får stå i vägen för det som ses som de mest akuta frågorna. I år gäller samma sak. Nu är Brexit högst upp på agendan. Men vad de stora partierna inte pratar ordentligt om vad gäller Brexit är alla de bakomliggande frågor som faktiskt står på spel: jobb, välfärden, serviceyrkena, migration, för att nämna några.

– Vi säger att det är hög tid att rösta på ett parti som faktiskt står för något och bryta mot status quo i brittisk politik. Det behöver inte alltid handla om att rösta på ”det minst dåliga alternativet” för att situationen kräver det.

Fram till Jeremy Corbyns tillträde som ledare har Labour, liksom många andra socialdemokratiska partier i Europa, anklagats för att sakna framtidsvision. Inte sällan har brittisk medier haft svårt att urskilja någon tydlig skillnad mellan Tories och Labour. Men detta har förändrats i och med Corbyns tillträde, vilket blivit en symbol för att Labour tagit tydliga steg åt vänster. Detta har också inneburit en förändrad utgångspunkt för uppstickare som Green party och WEP, som tidigare ensamt fått stå för progressiva värderingar i ett alltmer högerorienterat brittisk politisk klimat.


Så vad säger du till kritiker som menar att ni stjäl röster från Labour eller Green party?

– WEP är det enda parti som faktiskt sätter ”det främsta först” på den politiska agendan. Dessutom är det inga andra partier som analyserar Brexit utifrån ett genusperspektiv. Servicesektorn som till stora delar bärs upp av kvinnor, och inte minst kvinnliga migranter, har fått förvånansvärt lite plats i både brittisk media och den generella politiska debatten. Brexit kommer att påverka kvinnor specifikt och det här måste vi prata om nu. Vi vill inte att kvinnor ska betala för Brexit såsom vi har betalat för tidigare kriser, fortsätter Walker och syftar på finanskrisen 2008 med påföljande nedskärningar i Storbritannien.

I WEP:s partiprogram finns sju tydliga punkter från vilka deras politik ska utgå. Punkter som skiljer sig tydligt från andra partier, menar Walker. Hennes idé om ”caring economy” har fått extra mycket uppmärksamhet.

– Till skillnad från andra partier som mäter tillväxt i ”materiell infrastruktur” mäter vi den även i ”social infrastruktur”, säger Walker. Fokus ligger på att designa om dagens politiska debatt genom att prata om hur vi ska bygga skolor och sjukhus men även utveckla den kvinnodominerade servicesektorn. Women’s budget group har räknat på att om vi investerar 2 procent av BNP kan vi skapa 750,000 jobb i exempelvis byggsektorn, men investerar vi 2 procent av BNP i servicesektorn kan vi skapa så mycket som 1,5 miljoner jobb i servicesektorn. Vi ska bygga vägar, järnvägar och broar men också investera i servicesektorn. Här finns jobben.


Och framtiden?

Trots svåra diskussioner om Brexit och det hotade säkerhetsläget efter den senaste terrorattacken i London i helgen ser Walker ljust på framtiden. WEP hoppas få ökat inflytande med stora namn som Nimco Ali* i spetsen och bereda väg för kommande val. Partiet är det enda som erbjuder dubbelt medlemskap i andra partier, vilket tycks visa på att WEP har som mål att samarbeta med andra partier. WEP ämnar ingå i ett globalt nätverk av feministiska partier och vill gärna dra lärdom från exempelvis svenska Feministiskt initiativ, förklarar Walker.

– Det stämmer att det här valet är historiskt, inte minst på grund av Brexit-förhandlingarna, menar Walker. Vi är det enda partiet som står för något nytt i brittisk politik. Jämställdhet är inte en politisk fotboll som kan plockas fram för att bolla lite med under valrörelsen. Vem står på riktigt för jämställdhet och förbättrade villkor för marginaliserade kvinnor efter den 8 juni?


* Nimco Ali är en brittisk-somalisk feminist som listats av The Sunday times som en av Storbritanniens 100 mest inflytelserika personer. Sedan denna intervju gjordes har Ali mottagit ett allvarligt dödshot, som bland annat The Guardian rapporterar om.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: