Vi lever på många sätt i faktaresistenta rasisters tid, menar Shelly Ravid.

Spelar judars vän – när det passar rasistisk agenda

2017-06-05 | Shelly Ravid padlock

OPINION

”Carlqvist och hennes fanclub på nätet sprider högerextrem antisemitism samtidigt som de skuldbelägger alla muslimer för den antisemitism som en del muslimer bär på”, skriver Shelly Ravid och konstaterar att om dessa krafters ”utopi” förverkligas sitter alla minoriteter i samma båt.

Shelly Ravid, musiker och låtskrivare, är bosatt i London sedan fem år tillbaka och skriver ofta om ämnen som rör feminism, rasism och antisemitism.

Från höger till vänster må orsakerna vara olika, men intresset för svenska judars situation är ofta lika obefintligt. Den judiska minoriteten i vårt land får sällan höras och vår utsatthet behöver ständigt påminnas om. Det finns dock en grupp som inte tvekar att ta judar i försvar, när det passar dem; rasister som gärna använder oss som alibi för att utmåla muslimer som satans påfund.

 

Den 16 april 2017 twittrar opinionsbildaren Ingrid Carlqvist: ”Fler som upptäckt hur Absurdistan kom till”, och länkar i samma tweet till en artikel av den antisemitiska konspirationsteoretikern Rolf Malm. Artikeln publicerades på den SD närstående hatsjten Avpixlat och i den kunde man läsa att ”judar”, ”judiska invandrare”, ”den judiske partiledaren Gunnar Heckscher” och ”judiskt ägda Bonniertidningen Dagens Nyheter” sedan 1960-talet ”offrat nationens framtida säkerhet” genom att främja invandring och minoriteters rättigheter och därmed skapat dagens ”sönderslitna” mångkulturella Sverige.

 

Endast två månader tidigare, den 6 februari, sa Carlqvist själv i sin podcast ”Ingrid & Conrad” att ”de som gått i bräschen för Sveriges grymma förvandling till Absurdistan är judar”. På kritik svarade hon att det är ”fakta” och inget annat.

 

Den 3 april twittrar Carlqvist igen och menar att hon ”aldrig stött på nazister som trakasserar judar”. Ett lika löjligt som talande påstående levererat just efter den uppmärksammade debatten om hur aktivister från Nordiska motståndsrörelsen delat ut förintelseförnekande propaganda till förbipasserande utanför Åsö gymnasium i Stockholm, samt misshandlat en man. Inne på skolan föreläste nämligen Emerich Roth, som överlevde Nazitysklands folkmord.

 

Emerich Roth är inte ensam, länge har det varit nazisternas strategi att dyka upp och hota både talare, publik och förbipasserande när överlevande gör skolbesök. Två dagar innan Carlqvists tweet bestämde sig Judiska föreningen i Umeå för att lägga ner sin verksamhet på grund av hot dagen. Två i den långa raden av exempel på nazistiska trakasserier mot judar som Carlqvist inte vill kännas vid.

 

Samtidigt har Carlqvist nu ägnat många år och stor del av sändningstiden på ”Ingrid & Conrad” åt att peka ut muslimer som den största faran mot det svenska samhället och, inte minst, tagit tillfället i akt att brännmärka muslimer som medfött antisemitiska och därför ett hot mot svenska judar. Motsägelsefullt kan tyckas, men oväntat? Kanske för den som har dålig koll på den svenska debatten och hur vissa grupper ständigt ignorerar eller förminskar antisemitismen, eller missbrukar den för att göra billiga, felaktiga och fördomsfulla poänger. Det kan handla om grupper till vänster som inte tar avstånd från fördomar och myter om judar när de smyger sig in i påstådd Israelkritik, eller grupper som av olika anledningar drar sig för att diskutera eller ens erkänna att antisemitismen även är ett problem inom olika minoritetsgrupper.

Inte minst handlar det om rasister till höger som Carlqvist, som länge samarbetat med SD och sagt att hon gärna samarbetar med nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen. Carlqvist och hennes fanclub på nätet sprider högerextrem antisemitism samtidigt som de skuldbelägger alla muslimer för den antisemitism som en del muslimer bär på. I slutet av april, återigen på sociala medier, dyker Carlqvist djupare ned i judehatarträsket. Bland annat låter det så här:

”Jag uppmanar alla att gå igenom bevisen för Förintelsen. De flesta är övertygade om att det finns tonvis med bevis, men när man går igenom det blir det inte alls så tydligt längre.” I början av maj deltar hon i en intervju med Red Ice TV, som beskriver sig själva som ”covering politics and social issues from a pro-European perspective”, och menar där att det är förbjudet att ifrågasätta judar och insinuerar att det finns något oskriven lag, högre makt, som skyddar judar.

 

Vi lever på många sätt i dessa rasisters tid nu. ”Sanningssägare” som sprider och tror på ”alternativ fakta” och avfärdar all nyansering som inte stödjer deras egen agenda. Det är som om två parallella universum existerade, vårt och rasisternas. Och vi upplever varandra som lika hjärntvättade och utan förmåga att se nyktert på världen. Det är en rörelse som sakta men säkert vuxit sig starkare och mer organiserad, och som nu sitter på många mandat i riksdagen. Till exempel SD:s Björn Söder, andre vice talmannen som menar att det inte går att vara jude och svensk samtidigt. Och fler rasistmandat lär det bli 2018.

 

Att muslimerna kan vara Söders, Carlqvists och andra rasisters största hatobjekt betyder inte att resterande minoriteter är skonade. Antisemitismen som bubblar precis under ytan hos många som påstår sig vara ”judarnas bästa vänner” framträder snabbt när det passar. Om dessa krafter någonsin lyckas uppnå sitt ”utopiska” Sverige, ja då sitter alla minoriteter i samma båt.

 

16 april citerar Carlqvist Mahatma Ghandi på Twitter: ”Först ignorerar de dig, sen skrattar de åt dig, sedan kämpar de emot dig, sedan vinner du”. Med andra ord: en rasistisk hatspridare citerar en man som inspirerade miljontals människor till att kämpa för frihet och jämlikhet, mot förtryck och fördomar. ”Absurdistan”, som sagt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.