På bilden: Joakim Månsson Bengtsson, Valentin Leu, Luminița Leu, Anton Vișan, Elena Botario, Silviu Odobescu och Mattias Svahn, med flera.

Unik uppslutning i Lundapride

2017-05-23 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

När Lundapride genomfördes för tredje gången i lördags, medverkade föreningen Hjälp tiggare i Lund för första gången. Ordförande Joakim Månsson Bengtsson höll delar av invigningstalet på rumänska.
– Det var otroligt vackert att se så många medmänniskor och vänner som ville gå tillsammans för att manifestera allas rätt till kärlek och mänskliga rättigheter.

Joakim Månsson Bengtsson var inbjuden som huvudtalare på Lundapride, som han varit med och grundat. Förutom hbtq-aktivist och Fi-politiker är han ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund, som driver Skånes enda åretrunt-härbärge för utsatta EU-medborgare och gick i prideparaden med en egen sektion.

I sitt tal fokuserade han på mänskliga rättigheter globalt, bland annat förföljelsen av homosexuella i Tjetjenien. Han talade också om sina erfarenheter som hbtq-person vid resor i Rumänien och höll en del av talet på rumänska för att inkludera de rumänska romer som medverkade för första gången:

– I många sammanhang, kanske framförallt festivaler, exempelvis när Eurovision var i Stockholm, så ombeds EU-medborgare i utsatthet att lämna området och tillåts inte att komma in i gemenskapen som vi mer privilegierade däremot får.


Hur var uppslutningen?

– Uppslutningen var helt otrolig. Nästan alla som sover på härbärget kom samt cirka tio personer som tyvärr inte har fått plats på härbärget än. Det är ungefär hälften av alla EU-medborgare i utsatthet som slöt upp framför domkyrkan där vi som ville gå i prideparaden skulle samlas. När personerna kom i familje- och vängrupper, en grupp efter den andra, blev jag väldigt väldigt berörd. Det var otroligt vackert att se så många medmänniskor och vänner som ville gå tillsammans för att manifestera allas rätt till kärlek och mänskliga rättigheter. De prideflaggor jag hade köpt gick åt snabbt. Alla ville bära en flagga. 🙂


Vilka reaktioner mötte initiativet?

– När jag pratade i torsdags med de boende på härbärget och deras vänner på besök där, blev jag överraskad över hur självklart det var för flera att gå med. Jag har varit i Rumänien så många gånger och vet hur stark normen är där – som i de flesta länder tyvärr – och att det är farligt att visa kärlek och tillgivenhet om det inte följer den heterosexuella normen. Ändå var det självklart för många att gå med. Vi pratade om vad regnbågsflaggor stod för och vad Pride är och det var en väldigt fin stämning. 🙂

– Från andra håll, framförallt från aktivister som arbetar med att hjälpa och stötta EU-medborgare i utsatthet var reaktionerna väldigt vackra. Många har kontaktat mig för att säga hur vackert det var att se. Också andra lokala partier och organisationer som gick med i Lundaprides parad har hört av sig om hur glada de är för att Hjälp tiggare i Lund gick med och med den uppslutning som vi hade.🙂 Det känns väldigt fint alltihopa.


Har du några råd till andra som skulle vilja inkludera grupper som vanligtvis inte hittar, eller räknas, till priderörelsen?

– Jag tror nyckeln för en lyckad pride är öppenhet. Att bjuda in brett och anstränga sig för att göra priden tillgänglig för så många som möjligt och framförallt inte neka grupper som tar kontakt med priderörelsen och vill vara en del av den – så länge de står upp för mänskliga rättigheter såklart.


Anton Vișan håller i sektionsflaggan. Foto: Joakim Månsson Bengtsson

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: