Zozan Inci, ordförande i Roks.

Kvinnojourer tvingas ställa in i när Almedalen välkomnar NMR

2017-05-22 | Jenny Rönngren padlock 1

INRIKES

Efter att ha vägt för- och nackdelar noga har Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) bestämt sig för att ställa in sin medverkan under politikerveckan i Almedalen. Skälen är både politiska och säkerhetsmässiga.
– Vi känner oss inte tillräckligt skyddade, säger Zozan Inci, ordförande för Roks.

I och med närvaron av våldsbenägna antidemokrater från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tvingades Roks till att överväga sin egen närvaro. Det är inga specifika hot direkt kopplade till Almedalen som ligger bakom beslutet. I vågskålen fanns erfarenheter som kvinnor i organisationen har sedan tidigare av det våld nazister är kapabla till, och de hot som förekommit förut när främlingsfientliga krafter varit på plats i Almedalen.

– Det här har inte varit en lätt diskussion. Vi hade tidigare bokat in seminarier och bestämt att vi skulle vara med. Efter att ha diskuterat i organisationen, och vägt för- och nackdelarna med det, kom vi fram till att nackdelarna väger mer än fördelarna.

– Dels vill vi inte delta i normaliseringen av rasism, antifeminism och hets mot minoriteter, men det handlar också om vår säkerhet. Vi vet att det finns ett stort hot mot feminister och kvinnor i grupp från de främlingsfientliga krafterna.


Säkerheten inte garanterad

Många har protesterat mot och även överklagat de beslut som innebär att NMR ges utrymme i Almedalen i år, och Roks är inte de enda som kommit fram till att en gräns är nådd, där NMR:s närvaro måste innebära deras egen frånvaro. Roks har, efter att ha följt debatten, inte fått något bra svar på hur arrangörerna tänker säkerställa att exempelvis feministiska organisationer inte blir utsatta för hot och våld under Almedalsveckan. Och oavsett hur det går med de överklaganden som lämnats in kommer Roks inte att medverka i år. Hur det blir i fortsättningen är en senare fråga.

– Vår förhoppning är att arrangörerna lär sig något av det här. Någonstans måste samhället sätta ner sin fot och markera. Vi är en demokratisk organisation, och i ett demokratiskt samhälle är det viktigt att sätta ner foten när man ser att den här typen av främlingsfientliga krafter tar mer och mer plats, säger Zozan Inci.


Någonstans går gränsen

Hon menar att ju fler som bojkottar, desto större blir trycket på arrangörerna att garantera säkerheten för de grupper som är måltavlor för det rasistiska och antifeministiska våldet, och avsätta resurser till det.

– Att vi backar från en plattform innebär inte att vi låter oss tystas. Vi har aldrig låtit oss tystas och det kommer vi aldrig låta ske. Vi kommer fortsätta vår kamp som vi gjort nu under 33 år men i andra sammanhang, och inte i sammanhang där man låter hatgrupper öppet föra fram sin propaganda. Någonstans måste man dra en gräns. Vi vill markera att det här inte är okej.

Sedan tidigare har människorättsjuristen Parul Sharma ställt in sin medverkan. Det har även Rossana Dinamarca, feministiskt talesperson för Vänsterpartiet, gjort, och på måndagskvällen meddelade Streetgäris att även de ställer in sitt deltagande.

Polisens beslut att låta NMR hyra mark av Region Gotland och hålla allmän sammankomst under Almedalsveckan har överklagats av såväl Tomas Pettersson, advokat och rättspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ (Fi), som människorättsorganisationen Civil rights defenders.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170523 - Sten Löfman

Helt rätt beslut.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: