Det är inte ovanligt att flätor som dessa förbjuds i skolor i USA. Nu har medborgarrättsorganisationen ACLU anmält en skola i Massachusetts för diskriminering.

Flickorna stängs av på grund av sitt hår – ACLU anmäler skolan

2017-05-17 | Bella Frank padlock

SPORT

Två afroamerikanska tvillingsystrar, Deanna Cook och Mya Cook, har stängts av från sina respektive idrottslag på sin skola i Massachusetts, USA, och får inte gå på skolbalen. Skolan anser att de med sina flätade hårförlängningar bryter mot skolans klädkod.
– Hårregeln är framför allt baserad på vita, kristna och västerländska normer, säger Sarah Wunsch från medborgarrättsorganisation ACLU som nu anmält skolan för diskriminering.

Skolan ändrar klädkod efter ingripande från delstatsåklagaren

I söndags den 21 maj ändrade Mystic Valley Regional Charter School klädkoden för resten av läsåret och Deanna Cook och Mya Cook liksom andra drabbade elever får med omedelbar verkan återgå till sport- och andra icke schemalagda aktiviteter på skolan. Beslutet togs på söndagen efter att Massachusetts delstatsåklagare Maura Healy meddelat att skolans klädkod sannolikt strider mot lagen.

I ett brev som skickats till skolans tillförordnade rektor Alexander Dan skriver delstatsåklagarens chef för medborgerliga rättigheter, Genevieve C. Nadeau att de bekymras över att skolan verkar utsätta elever som rasifieras och framför allt svarta elever för diskriminerande behandling, och att skolan därför omedelbart slutar att straffa elever som brutit mot koden.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-02-09 | USA: Basketspelare tvingades ta ur traditionell håruppsättning

Tvillingsystrarna Deanna Cook och Mya Cook, 15 år, har stängts av från sina respektive idrottsföreningar- och lag på skolan Malden's Mystic Valley Regional Charter School i Massachusetts i USA på grund av att de har flätat sitt hår med hårförlängning. Skolledningen anser att detta bryter mot skolans klädkod och har därför stängt av Deanna Cook från skolans friidrottslag – trots hon kvalificerat sig till en delstatstävling i löpning – och Mya Cook har stängts av från sitt softball-lag. Båda har också stängts av från andra aktiviteter utanför skolschemat och får exempelvis inte delta i skolans avslutningsbal.

– Det de säger är att vi inte får använda förlängningar, och de människor som använder förlängningar är svarta personer, säger Deanna Cook som tycker att klädkoden är rasistisk, rapporterar tv-kanalen CBS News.


”Diskriminerande normer”

Skolans klädkod finns på deras hemsida och föreskriver att elevers hår inte får ha ”onaturliga” färger, att elever inte får raka in linjer i håret eller raka delar av håret, att hår som är ”mer än fem centimeter tjockt eller högt” inte är tillåtet, samt att hårförlängningar inte är tillåtna.

Nu har medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) i Massachusetts anmält skolan eftersom de anser att de afroamerikanska systrarna diskrimineras genom skolans klädkod.

– Hårregeln är framför allt baserad på vita, kristna och västerländska normer och gör inga undantag för etniska, religiösa eller kulturella vanor, eller medicinska behov, säger Sarah Wunsch, vice chef för den juridiska avdelningen av ACLU Massachusetts.

ACLU Massachusetts skriver vidare att skolan bestraffat Deanna Cook och Mya Cook hårdare än vita elever som brutit mot klädkoden: ”Vita elever som har brutit mot reglerna har inte bestraffats på ett liknande sätt för hårförlängningar eller för att ha färgat håret, vilket också är ett brott mot skolans regler.”, skriver ACLU Massachusetts på sin hemsida och kräver att skolan ändrar sin policy och att den omedelbart stoppar bestraffningar som baseras på de nuvarande reglerna.

Skolans tillförordnade rektor Alexander Dan har i ett uttalande försvarat klädkoden och menar att den syftar till att fostra ”en kultur som lägger tonvikt på utbildning snarare än stil, mode eller materialism”, rapporterar Newsweek.


”Stinker institutionell rasism”

Det är inte första gången skolors klädkoder anklagas för att vara diskriminerande och rasistiska. För ett år sedan införde Butler High School i Louisville, Kentucky, flera hårstilar och frisyrer som många afroamerikaner bär. Skolan ådrog sig stark kritik, bland annat från demokratiska delstatsrepresentanten Attica Scott vars dotter gick i skolan och kom hem med de nya instruktionerna som förbjöd eleverna att ha sitt hår i dreads eller cornrowflätor.

– De förbjöd specifikt hårstilar som framför allt bärs av svarta barn. För mig stinker det här av institutionell rasism, sade Attica Scott då.

Skolan ändrade senare beslutet.

Tidigt 2016 tvingades också basketlaget Lady Eagles spelare, som tillhör ursprungsfolket Diné/Navajonationen, ta ur sin traditionella håruppsättning tsiyéél i samband med en match i Arizona. Domaren menade att uppsättningen kunde utgöra en säkerhetsrisk. Efter det var det många andra lags spelare som satte upp sitt hår traditionellt i solidaritet. Tillsynsmyndigheten i delstaten bad senare om ursäkt och klargjorde att Dinéspelarna hade rätt att bära tsiyéél under matcher.

Exemplen på skolor som infört liknande förbud är många, och även det traditionellt svarta universitetet Hampton University, Virginia, har en reglering som förbjuder män som läser på universitetets femåriga MBA-program från att ha dreads eller cornrows. Förbudet infördes redan 2001 och har i olika omgångar kritiserats. Förbudet motiveras med att frisyrerna göra det omöjligt för studenterna att få jobb i affärsvärlden efter sina studier.

– Jag tycker inte det ska spela någon roll vad för frisyr jag har. Det är mitt liv. Jag borde få göra vad jag vill, sade Uriah Bethea i en intervju då, rapporterar Huffington Post.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.