Pridefirare i Tirana cyklade för hbtq-personers rättigheter

2017-05-16 | Maxime Persdotter Wallström padlock

UTRIKES

I lördags, 13 maj, gick Tiranas sjätte Gay (P)Ride av stapeln under parollen ”Tiden för löften är över”. Trots oro för demonstranternas säkerhet kunde paraden hållas som planerat. Maxime Wallström rapporterar om hur hbtq-rättsaktivister flyttar fram positionerna i Albanien, som kallats Europas mest homofoba land.

RELATERAD ARTIKEL:

2011-07-15 | Lång väg kvar till Pride-parad

Gay (P)Ride arrangeras som ett samarbete mellan organisationen Aleanca LGBT och den albanska klimatorganisationen Ecovolis – som även står för cyklarna.

På den största banderollen löd paradens huvudbudskap ”Tiden för löften är över” riktat till den albanska regeringen. Under senare år har regeringen stiftat ett antal lagar som ska stärka hbtq-personers rättigheter – men som ännu inte har implementerats.

– Det finns en stor skillnad mellan vad som finns på papper och vad som händer i verkligheten. Regeringen stiftade lagarna mycket för att kunna komma närmre ett EU-medlemskap, men därefter har det inte hänt något. Så länge lagarna inte blir verklighet så ändras inte situationen för hbtq-personer. Det är vår största utmaning, sade Xheni Karaj, hbtq-aktivist i Aleanca LGBT.


Xheni Karaj, hbtq-aktivist i Aleanca LGBT.


När Gay (P)Ride anordnades i Tirana första gången 2012 bestod paraden av ett tiotal aktivister på cyklar. Aktivisterna attackerades då av ett gäng som kastade saker på dem. Sedan dess har antalet aktivister växt och inga liknande attacker har skett.

Men i år var många oroliga för sin säkerhet inför paraden. Albaniens parlamentsval är planerat till den 18 juni, men under de senaste månaderna har det politiska läget i landet varit instabilt. Majoriteten av oppositionspartierna, med Demokratiska partiet i spetsen, bojkottar valet och kräver premiärminister Edi Ramas avgång. Under lördagen höll oppositionen en stor demonstration i protest mot regeringen. Hbtq-aktivisten Xheni Keraj tror att detta kan ha påverkat antalet som cyklade i paraden, då många uttryckt rädsla för att utsättas för våld eller för att paraden skulle utnyttjas politiskt. Inga ambassadörer eller myndighetsrepresentanter var i år på plats såsom tidigare år, på grund av det osäkra läget. Trots detta kunde paraden hållas som planerat utan incidenter.


Europas mest homofoba

Även om situationen för hbtq-personer har förbättrats avsevärt sedan kommunismens fall i början av 90-talet så är den fortfarande mycket allvarlig i Albanien. Landet har kallats Europas mest homofoba och hbtq-personer utsätts än i dag för hot och våld i hög grad. Tillgång till juridisk hjälp och problem som diskriminering på arbetsplatser och mobbning i skolan pekar Aleanca LQBT på som avgörande.

– Likaså är tillgången till vård avgörande, speciellt för transpersoner. Många nekas vård helt och hållet eller får ett bemötande som är omänskligt, ovärdigt, enligt Xheni Karaj, som uppskattar att endast några få procent av hbtq-personerna i Albanien är öppna med sin sexualitet eller könsidentitet inför sin familj, på sin skola eller arbetsplats.

– De flesta här lever ett dubbelliv, där de inte kan vara sig själva, berättar Xheni Karaj.


Värre på landsbygd

Aleanca LGBT i Tirana startade 2009 och har i dag ett stort antal verksamheter som stöttar hbtq-personer och utbildar opinionsbildare på området. Ett av organisationens viktigaste krav på regeringen är just att vården och rättssystemet ska utbildas för att bemöta hbtq-personer på ett bra sätt. För två år sedan öppnade organisationen ett skyddat boende för unga hbtq-personer i hemlöshet eller som utsatts för våld, som de även önskar att staten ska ta kunna ta över i framtiden.

Skillnaden mellan stad och landsbygd är stor när det gäller situationen för hbtq-personer, där situationen i Tirana i många avseenden är bättre.

– Tirana är som Amsterdam i jämförelse. På vissa platser i landet kan det vara en dödsdom att vara hbtq-person, menar Xheni Karaj.


Gay (P)Ride bidrog med hopp inför framtiden.


Aleanca LQBT samarbetar med ett antal kvinnoorganisationer på landsbygden och genomför utbildningar och workshops med skolelever och tjänstemän för att förbättra samhällsservice och förhindra mobbing i skolan.

Lördagens Gay (P)Ride bidrog med hopp inför framtiden. Trots oron för säkerhetsläget så kunde paraden hållas som planerat och stämningen var uppsluppen bland ballonger och regnbågsflaggor. Och från och med nu hårdnar Aleanca LGBT:s krav på regeringen:

– Regeringen och staten måste bli mer aktiva i arbetet för att förbättra hbtq-personers rättigheter och liv. Jag hoppas att fler från vårt community får möjligheten att komma ut, få leva sina liv och få vara fria. Det är den största drömmen, sade Xheni Karaj.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.