Mathilda Törnebladh.

Euforiskt när Jönköping Spartans vann med 64-0

2017-05-15 | Bella Frank padlock

SPORT

Jönköping Spartans fick sin efterlängtade första seger för säsongen när de vann med hela 64-0 mot Borås Rhinos, årets nykomlingar i division ett-serien i amerikansk fotboll. Både anfalls- och försvarsspel fungerade som det skulle och stämningen var euforisk när Spartans gjorde sina poäng berättar Mathilda Törnebladh.

Efter tre raka förluster lyckades Jönköping Spartans ta hem sin första seger för säsongen i söndags. Efter att ha mött regerande svenska mästarna Örebro Black Knights i premiären, och de tidigare svenska mästarna Stockholm Mean Machines i sin andra match och därefter Carlstad Crusaders, mötte de alltså nu nykomlingarna Borås Rhinos. Mycket fungerade bättre än i de andra matcherna denna säsong:

– För det första så var det ett betydligt lättare motstånd än tidigare matcher. Borås är nya i serien för i år och är dessutom väldigt få, ungefär 15 spelare har jag för mig, vilket betyder att de måste dubbla [spela både i anfall- och försvar, red.anm.] hela matchen. All cred åt dem! De kämpade lika hårt varje spel trots underläget. De var riktiga fighters, säger Mathilda Törnebladh.

– Defensivt sett spelade vi lika hårt och aggressivt som mot Karlstad, alla skötte sitt jobb vilket gjorde att vi stängde ner deras offence helt största delen av matchen, säger Mathilda Törnebladh som är väldigt glad över hur deras anfallsspel fungerade.

Det är framför allt på anfallssidan saker och ting i tidigare matcher inte riktigt fungerat som det skulle. De hade till exempel hoppats ta poäng i matcherna mot Stockholm Mean Machines för två veckor sedan och mot Carlstad Crusaders för en vecka sedan men deras touchdowns uteblev. Detta hade också att göra med att de haft flera tunga skador som inneburit att många fått spela på nya positioner. Men i matchen mot Borås Rhinos fungerade allt som det skulle, spelarna på olika positioner utförde sina uppgifter till fullo och anfallsspelet kunde leverera touchdown efter touchdown:

– Offence skötte sig exceptionellt! Alla fullföljde sin uppgift och spelade hårt, allt klaffade. Runningbacksen sprang tungt, hittade gapsen som vår o-line vackert öppnade upp, recivers höll sina blockar och sprang sina routs perfekt! Det var underbart att stå vid sidlinjen och se dem jobba, säger hon.


”Stämningen var euforisk”

Mycket av Jönköping Spartans spel var upplagt ungefär på samma sätt som då de mötte Carlstad Crusaders, men Mathilda Törnebladh fick hoppa in som nosetackle igen, en position som hon hade i mötet mot Stockholm Mean Machines. Nosetackle är en position i mitten av försvaret som har i uppgift att så mycket som möjligt störa motståndarlagets center. Hennes och de andras försvar blev framgångsrikt och orsakade flera så kallade forced fumbles, det vill säga när försvaret orsakar den offensiva spelaren att tappa bollen, ofta genom tackling. Detta innebar att Jönköping Spartans anfall fick mer speltid än i tidigare matcher, och försvaret fick stå vid sidlinjen desto oftare:

– Vi gjorde inga större förändringar från förra matchen förutom att jag fick flytta in som nosetackle igen för att sätta press på snapsen mellan center och quaterback vilket var väldigt lyckat. Jag tror vi hade runt fem forced fumbles som gjorde att vårt offence fick chansen att spela mer och göra mer poäng!

– Det roligaste var att få se vårt offence visa vad de kan och äntligen få sätta poäng på tavlan. Stämningen i laget kan inte beskrivas som något annat än euforisk!

– Samtidigt var det såklart surt att inte defence var inne så mycket så man fick spela själv, säger Mathilda Törnebladh med ett skratt.


Hon är helt och hållet nöjd med lagets insats:

– Jag kan inte komma på något vi skulle kunna ha gjort bättre faktiskt. Nu gäller det bara att hålla fast vid denna känslan och fortsätta lika hårt och aggressivt resten av säsongen.


Under säsongen har Jönköping Spartans drabbats av flera skador och även i matchen mot Borås Rhinos drabbades laget av en skada. En av lagets wide receivers, det vill säga en anfallsspelare som löper ut mot flankerna för att ta emot passningar, bröt foten i första halvlek och är borta resten av säsongen. Även försvaret är skadedrabbat:

– Defence fortsätter vara skadedrabbat på samtliga positioner och till matchen hade vi endast en avbytare. Förhoppningsvis är i alla fall en skadad spelare tillbaka till nästa match mot Limhamn Griffins.


Ska ni försöka köra på samma sätt som mot Rhinos eller ska ni förändra något?

– Limhamn är även de nykomlingar och spelar liknande spel som Borås men är betydligt tuffare av vad vi sett på film. De förlorade med endast 2-0 mot Karlstad och verkar väldigt hungriga på sin första seger. Vi ska spela lika lugnt och metodiskt men med aggressivitet precis som mot Borås. Jag tror inte vi kommer göra några stora förändringar, spelar vi vårt spel och håller oss kalla tror jag inte det ska vara några problem att ta hem vinst nummer 2.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.