På Fifas årsmöte ska bland annat två fotbollslag som finns i bosättningen Ariel diskuteras.

Israeliska bosättningar på ockuperad mark fråga för Fifa

2017-05-09 | Bella Frank padlock

SPORT

I morgon onsdag inleds internationella fotbollsförbundet Fifas årsmöte i Bahrain. En fråga som ska diskuteras är hur Fifa ska hantera frågan om israeliska lag från bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Palestinska fotbollsförbundet (PFA) har i flera år försökt förmå Fifa att vidta åtgärder mot Israels fotbollsförbund, och i förra veckan skrev 170 palestinska fotbollsföreningar ett brev med krav att Israel utesluts från Fifa om lagen inte stoppas.

Uppdatering: Sent på tisdagskvällen meddelade Fifa att det är för tidigt att ta beslut i frågan.

Fifa: För tidigt att besluta i frågan

Redan på tisdagen träffades Fifas högsta beslutande organ i Manama i Bahrain och på kvällen gjorde Fifa ett uttalande gällande frågan om de israeliska bosättarlagen. Fifa sade där att ”tiden inte är mogen” för att ta ett slutligt beslut angående de sex lag som finns på israeliska bosättningar, som enligt internationell rätt är olagliga. Det är oklart om frågan därmed tas bort från dagordningen på årsmötet som hålls den 10-11 maj eller om frågan ändå kommer att diskuteras.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-05-19 | Fifas president möter Netanyahu och Abbas

2015-04-28 | Krav på att Fifa ska införa sanktioner mot Israel


RELATERAT MATERIAL:

Israel/Palestine: FIFA Sponsoring Games on Seized Land – Israeli Settlement Football Clubs Contribute to Human Rights Violations

Enligt ett utkast till en rapport från en Fifa-kommitté som 2015 fick i uppdrag att utreda frågan föreslås Israels fotbollsförbund få sex månader på sig att agera. Om de inte stoppar sex fotbollslag från bosättningar på ockuperad palestinsk mark, som enligt internationell rätt är olagliga, bör antingen Israels fotbollsförbund eller fotbollslagen uteslutas enligt rekommendationer i rapporten. Det skriver den israeliska tidningen Haaretz som sett det läckta utkastet som ska presenteras när Fifa har årsmöte i Bahrain denna vecka. Fifas regler hindrar ett land från att starta lag på ett annat lands mark eller att sådana lag tillåts spela i landets ligor utan att det andra landet givit sitt medgivande. Israel har sedan 1967 upprättat omkring 250 bosättningar på ockuperad mark på Västbanken och östra Jerusalem vilket på många olika sätt har påverkat och begränsat palestiniers livskvalitet och säkerhet.

På måndagen rapporterade Haaretz att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ringt upp Fifas president Gianni Infantino och försökt få honom att inte ta upp frågan på mötet. Även tyska parlamentariker, bland dem Volker Beck från tyska partiet Allians 90/De gröna, har vänt sig till Infantino med uppmaningen att inte ge gehör för palestiniernas begäran om att Israel ska uteslutas. I ett brev skriver de att PFA:s ordförande Jibril al-Rajoub missbrukar sporten ”för sin egna personliga ideologi”.


Brev från palestinska föreningar

I förra veckan skrev 170 palestinska fotbollsföreningar ett öppet brev ställt till Fifas ledning samt till alla nationella förbund som är medlemmar av Fifa med en vädjan om att inte tillåta bosättarlag, och att Fifa utesluter det israeliska fotbollsförbundet om det inte uppfyller det kravet. ”Palestinsk fotbolls rättigheter, Fifas rykte som en förkämpe för mänskliga rättigheter och vår möjlighet att spela denna vackra idrott utan rädsla för repression hänger på ert beslut”, skriver föreningarna i brevet som också hänvisar till den roll som Fifa spelade i kampen mot apartheid i Sydafrika då man 1976 utestängde det sydafrikanska fotbollsförbundet på grund av landets rasistiska politiska system.

Brevskrivarna menar att Fifa har en historisk möjlighet att på årsmötet ta ett omedelbart beslut om att utesluta fotbollslagen och på det sättet ”ta mänskliga rättigheter på allvar”. I det fall Fifa väljer att ge Israel sex månader på sig att åtgärda frågan vill brevskrivarna att det ska specificeras på årsmötet vilka sanktionsåtgärder som Fifa kommer att vidta mot det israeliska fotbollsförbundet IFA om det inte agerar.

Fifa har tidigare indikerat att det är oklart om deras regelverk, som förbjuder att ett land startar fotbollslag på andra länders mark, är applicerbart på Israel-Palestina-frågan eftersom de menar att de ockuperade områdena är ”omstridda”. Detta är dock inget som det internationella samfundet anser. Bosättningar på ockuperad mark är enligt fjärde Génèvekonventionen illegala och utgör ett krigsbrott. Konventionen skriver att det är förbjudet för en ockuperande makt att flytta delar av sin befolkning till territorium som ockuperas. PFA:s internationella chef Susan Shalabi Molano säger till sajten Mondoweiss att förbundet inte ber Fifa att besluta om markkonflikter, utan endast att luta sig mot de ställningstaganden som FN och internationella samfundet gjort.

FN:s säkerhetsråds resolution 2334 gör det tydligt, vi gjorde det inte, och inte heller har Fifa gjort det. FN och internationella samfundet gör det och vi måste följa det eftersom vi inte bor på månen – gränserna är tydliga och Fifas regelverk är tydligt: Inget förbund får administrera [fotboll] på ett annat förbunds territorium, säger hon.


”Ge rött kort åt bosättarlag”

Hösten 2016 kritiserade också människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) Fifa för att de genom att tillåta matcher som spelas av bosättarlag bidrar till människorättsbrott. I en rapport uppmanade HRW Fifa att förmå Israel att flytta alla Fifa-sanktionerade matcher från bosättningarna och ockuperad mark till Israel.

– Genom att hålla matcher på stulen mark fläckar man ner den vackra sporten fotboll. Fifa har en ny ledning och har gjort nya åtaganden kring mänskliga rättigheter i år. Fifa borde intensifiera [sitt arbete] och ge rött kort till bosättarlagen och kräva att Israeliska fotbollsförbundet spelar enligt regelboken, sade Sari Bashi, chef för HRW:s Israel- och Palestina-avdelning i höstas.

När Gianni Infantino tillträdde Fifas presidentpost 2016 lovade han att rena Fifa från korruptionsskandaler och stärka arbetet för mänskliga rättigheter. Ett par månader efter hans tillträde presenterades en rapport beställd av Fifa som rekommenderade Fifa att tillämpa ramverket United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP)som FN antog 2011. Ramverket stipulerar att företag måste ha ett människorättsperspektiv och respektera mänskliga rättigheter samt internationell rätt. HRW beskriver hur bosättarlagen är problematisk ur ett människorättsperspektiv på flera sätt. För det första då själva fotbollsplanerna – och i ett fall en futsal-träningslokal – är byggda på stulen mark, antingen stulen från palestinska privatpersoner eller från palestinska byar. Bosättningarna är dessutom förbjuden mark för de allra flesta palestinierna. Vidare rapporterar HRW att Israeliska fotbollsförbundet (IFA) bedriver affärsverksamhet som stöder bosättningarna på olika sätt.

HRW tar bland annat upp exemplet bosättningen Givar Ze’ev vars lag tränar på en fotbollsplan byggd på stulen mark från två palestinska familjer som bor i den närliggande palestinska staden Beitunia, som själva sedan bosättningen byggdes 1977 inte haft tillgång till sin mark. Det innebär också att barn och unga i Beitunia inte har möjlighet att spela fotboll där, det finns helt enkelt ingen mark att ha fotbollsplan på.

– Vi vill bygga en arena där våra barn har en möjlighet att spela och utveckla sina färdigheter på ett professionellt sätt, men var kan vi göra det när vi inte har någon mark, säger Beitunias borgmästare Ribhi Dola till HRW.


Flerårig konflikt

Redan 2015 lade det palestinska fotbollsförbundet fram en motion inför Fifas årsmöte med krav på att Israel skulle uteslutas eftersom Israel förhindrar och försvårar för den palestinska fotbollen dels genom att Israel inte tillåter rörelsefrihet för palestinska spelare. PFA menade också att Israel också trakasserat och använt våld mot palestinska fotbollsspelare. I motionen fanns också kritik liknande den som ska tas upp i veckan. Redan året innan hade Jibril al-Rajoub försökt lägga fram en liknande motion, men han förmåddes då dra tillbaka den av dåvarande Fifa-presidenten Sepp Blatter. PFA lade fram den första motionen kort efter att israeliska styrkor gjort en räd mot det palestinska fotbollsförbundet i al-Ram.

De sex fotbollslagen finns i bosättningarna Ma’aleh Adumim – där laget Beitar Ma’aleh Adomim tränar och spelar, Ariel – med lagen Maccabi Ariel indoor (futsal) football club och Ariel municipal football club, Givar Ze’ev – med laget Beitar Givat Ze’ev Shabi, Oranit – med laget Hapo’el Oranit, och laget Hapo’el Jordan Valley i Jordandalen. Dessutom är laget Ironi Elitzur Yehuda omstritt, det spelar i den israeliska staden Beer Sheva men är registrerat i bosättningen Kiryat Arba.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: