Kritiserad ”våldtäktsklausul” har blivit lag i Storbritannien

2017-05-05 | Helena Brors padlock

EKONOMI

En ”våldtäktsklausul” som beskrivs som ”oetisk och potentiellt skadlig för mor och barn”, och riskerar att påverka försörjningen av tre miljoner barn, är nu lag i Storbritannien. Enda sättet att göra skatteavdrag för fler barn än två, är att modern bevisar att de barnen är resultat av våldtäkt. Parlamentsledamoten Mhairi Black fick flera våldtäktshot efter att ha protesterat mot lagen.

Från och med den 6 april får en mor med låg inkomst i Storbritannien göra skatteavdrag för max två barn. Avdrag för tredje, fjärde barn och så vidare kan dock göras på ett villkor: barnet/-n ska ha tillkommit genom våldtäkt och våldtäkten/-erna i fråga ska ha anmälts formellt.

”Våldtäktsklausulen”, som den har kommit att kallas, ingick i dåvarande finansminister George Osbornes (som själv har tre syskon) vårbudget 2015 tillsammans med flera andra inskränkningar av skatterabatträttigheter. Den var då undangömd i paragraf 2.103 som tillägg till ett existerande lagpaket. Trots att Alison Thewliss, parlamentsledamot för Scottish National Party (SNP), förde upp ämnet vid ett tjugotal tillfällen hölls aldrig någon debatt om klausulen i underhuset. Klausulen lagstadgades utan parlamentarisk omröstning.

Den mor som ansöker om våldtäktsundantaget får på en åtta sidor lång blankett ange sitt barns namn samt försäkra att hon inte sambor med barnets andra förälder. Därutöver måste hon prata om den barnalstrande våldtäkten med en ”tredje part med yrkeskompetens”, exempelvis en barnmorska, socialarbetare eller polis, som får fylla i sektionerna två och tre på blanketten.

Isabelle Kerr, som driver Glasgows våldtäktskriscentrum, kallar kravet att modern inte ska bo ihop med den utpekade förövaren för ”möjligtvis den sämst genomtänkta delen i detta omdömeslösa stycke lagstiftning.” Den farligaste fasen i en misshandlad och våldtagen kvinnas liv är när hon ska lämna sin förövare. I synnerhet om hon har barn med honom.


Oanmälda våldtäkter

Anmälningsbenägenheten för våldtäkt är påtagligt låg i Storbritannien. Enligt somliga uppgifter förblir 90 procent av alla våldtäkter oanmälda. Kvinnor som har funnit tanken att polisanmäla sina våldtäkter så skrämmande att de istället har tigit förväntas nu rapportera överfallen först för en tredje part med yrkeskompetens och därefter för departementet för arbete och pensioner. Annars går deras barn miste om försörjning.

Hårdast slår lagen mot kvinnor på Nordirland. Enligt nordirländsk lagstiftning är det ett allvarligt brott att inte anmäla ett allvarligt brott som våldtäkt. Om en kvinna i sin ansökan om skatterabatt avslöjar att hon har blivit våldtagen utan att ha polisanmält händelsen kan hon utsättas för en polisutredning.

– Kvinnor som är beroende av skatterabatter för att få mat i sina barns munnar kommer att utsättas för ett ”Sophies val”, säger Jan Melia, ordförande för Women’s Aid Federation Northern Ireland. Antingen återupplever de sitt trauma och stigmatiserar sitt barn eller så blir de ytterligare utarmade.


Svårt med tredje parten

Välgörenhetsorganisationen The Children’s Society (TCS) skriver i ett pressmeddelande att dryga tre miljoner barn kommer att påverkas av den indragna skatterabatten. Enligt TCS beräkningar kan en ensamstående sjuksköterska med tre barn och en årsinkomst om 23 000 pund gå miste om 2 780 pund per år på grund av våldtäktsklausulen.

Flera välgörenhetsorganisationer som erbjuder stöd åt våldtäktsoffer, däribland Engender, Welsh Women’s Aid, Scottish Women’s Aid och Rape Crisis Scotland har meddelat att de vägrar vara den tredje parten med yrkeskompetens.

— De organisationer som kvinnor litar på mest nyttjas som redskap för att regeringen ska komma undan med att göra något oförsvarligt, att dra in kvinnors barnbidrag efter deras andra barn, kommenterar Marsha Scott, ordförande för Scottish Women’s Aid. Att medverka i detta vore att säga att vi är beredda att ta del i att reviktimisera kvinnor och barn.

Våldtäktskravet har bemöts med protester från allmänheten. I Glasgow demonstrerade cirka 300 personer den 13 april. ”Stryk våldtäktsklausulen. Bestraffa våldtäktsmannen, inte offret!” löd ett plakat. Mhairi Black, parlamentsledamot för SNP, höll tal. Efteråt fick hon ett flertal våldtäktshot på Twitter.

Sedan klausulen trädde i kraft har Alison Thewliss ställt frågor i parlamentet om hur den ska fungera. Varken hälsodepartementet eller departementet för arbete och pensioner tar ansvar för att utbilda potentiella tredje parter med yrkeskompetens i att hantera våldtäktsundantag.

Thewliss och Skottlands försteminister Nicola Sturgeon kampanjar nu för våldtäktsklausulens avskaffande. De har skapat hemsidan Scrap The Rape Clause samt dess tillhörande hashtag #ScrapTheRapeClause. Skottlands välfärdsminister Jeane Freeman har brevledes uppmanat sina engelska kolleger att stryka klausulen.

Den skotska Toryledaren Ruth Davidson, som stöder våldtäktsklausulen, hävdar att om SNP verkligen vill få bort klausulen från Skottland så står det i Sturgeons makt att stryka densamma. Christina McKelvie, ordförande för det skotska parlamentets jämställdhetsutskott, menar att det är osannolikt att en sådan ändring vore möjlig.

I ett öppet brev publicerat i The Guardian kallar 78 terapeuter våldtäktsklausulen ”oetisk och potentiellt skadlig för mor och barn.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: