Samling på Sergels torg i Stockholm i protest mot EU-domslutet.

Tvingas kompromissa med sin identitet eller förlora jobbet

2017-05-02 | Felicia Mulinari padlock

INRIKES

På första maj hölls demonstrationer mot EU-domstolens beslut om arbetsgivares rätt att neka människor med religiös anställning, om policy finns. Och redan på söndagen organiserades en manifestation i Stockholm med samma tema. Feministiskt perspektiv har pratat med Ramla Mohamed, en av de som arrangerade manifestationen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-04-28 Slöjbärande arbetssökande fick inte jobbet

2017-03-27 Snälla, avskaffa inte religionsfriheten

2017-03-17 Arbetsgivare får större makt efter EU domstolens beslut

När EU-kommissionen höll frågestund med Cecilia Malmström på Malmö högskola för ett par veckor sedan passade ett flertal aktivister på att protestera mot EU-domen om rätten för arbetsgivare att neka människor med religiös klädsel. Aktionen gjordes i namn av Rätten till våra egna kroppar, som är ett nätverk i bland annat Stockholm, Malmö och Göteborg. Nätverket demonstrerade även på 1 maj, för rätten att bära slöja på arbetet och mot islamofobi. Och i Stockholm hölls redan 23 april en manifestation i protest mot EU-domstolens beslut på Sergels torg. Ramla Mohamed är en av de som arrangerade:

– Jag anordnade manifestationen för att jag kände att inget hände. Det hade anordnats manifestationer i Malmö och Göteborg men ingenting i Stockholm. Det är väldigt tyst om det här ämnet.


Varför tycker du att man ska protestera mot EU-domstolens beslut?

– Problemet med EU-domen är att muslimska kvinnor kommer känna sig utanför. Företag har nu en laglig rätt att säga ”vi vill inte ha dig för att du har slöja”. Valet jag då har är att antigen kompromissa med min religion och min identitet eller förlora jobbet jag vill ha eller behöver. Vi kan redan se hur den här domen påverkar kvinnor i Sverige. Nu när SAS inte välkomnar muslimska kvinnor längre.

Och enligt Ramla Mohamed, som även medverkade på första maj-manifestationen i Stockholm, kommer rörelsen att fortsätta. Hon hoppas att så många som möjligt ansluter och tar avstånd från EU-domen och dess konsekvenser.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: