Em Petersson talar på People’s climate march i Stockholm, 29 april 2017.

”Tillsammans blir vi en kraft som inte går att tysta”

2017-04-30 | Em Petersson padlock

OPINION

”För att förändra allt, behöver vi alla, och just nu behövs förändring mer än någonsin”, säger Em Petersson från Greenpeace i sitt tal på People’s climate march i Stockholm, som under parollen Tillsammans för en hållbar framtid, samlades för kraftfulla klimatåtgärder, för fred, hållbara jobb och kvinnors villkor, en solidarisk flyktingpolitik och för urfolks rättigheter.

Em Petersson är ansvarig för klimat och energifrågor på Greenpeace i Sverige, och var en av talarna på People’s climate march i Stockholm lördagen den 29 april 2017 – Tillsammans för en hållbar framtid!


FAKTA/People’s climate march

En global manifestation för kraftfulla klimatåtgärder, för fred, hållbara jobb och villkor för kvinnor, en solidarisk flyktingpolitik och för urfolks rättigheter.

Manifestationen den 29 april hölls för att uppmärksamma hur Donald Trumps presidentskapet startat med attacker mot FN:s klimatavtal och klimatforskningen, mot migranter och urfolk, mot kvinnors rättigheter och mot yttrande- och tryckfrihet. Datumet sammanfaller med att nuvarande presidentadministration i USA suttit vid makten i 100 dagar.

Miljövänner, aktivister, engagerade, alla ni som står här i dag. Tack för att jag får tala!

Världen omkring oss är i förändring och på många sätt går det åt fel håll. Planeten blir varmare och varmare, samtidigt blåser högerpopulistiska vindar som försöker få oss att tro att det är skillnad på människor och människor.

Men nu är våren här och runt om i världen är vi många som i dag agerar, för den värld vi vill se.

Trump har i dag styrt USA i 100 dagar. 100 dagar präglade av inskränkandet av mänskliga rättigheter, diskriminerande inreseförbud, försämrade klimatlagar och attacker på media.

När utspelen avlöser varandra i snabb takt är det lätt att politiken, som först kändes som ett dåligt skämt, blir vardag. Men politik som går emot våra grundvärderingar får aldrig normaliseras. Att reagera, trots känslan av hopplöshet som lätt kan infinna sig, är avgörande.

Att reagera handlar inte bara om att säga nej. Det handlar om mer än ord. Det handlar om att organisera sig och visa på vilken värld vi vill se. Det är därför vi är här i dag, för att agera för det vi tror på.

Greenpeace agerar lokalt i Sverige, vi gör det när livet i skogen utarmas, vi gör det när statliga Vattenfall agerar klimatbov, vi gör det när plast sprids i våra hav. Men vi agerar också globalt. Som global miljöorganisation är Greenpeace på plats i USA. Kort efter Trumps tillträde hängde vi en stor banner vid Vita huset med texten RESIST. För det är det vi gör. Vi gör motstånd. Och det kommer med vinster. Det är värt att minnas när hopplösheten greppar tag i en.

I USA planeras en oljeledning gå genom halva landet och genom urfolks marker i Standing Rock. Företagen som bygger oljeledningen hade fram till nyligen investeringar från alla stora svenska banker. Men då som nu reagerade vi. På en vecka var vi över 20 000 som mejlade till Nordea och krävde att de säljer sitt innehav. Vilket de tvingades göra. Det är praktisk handling på en global fråga. Och det gör skillnad.

Bankerna ska inte kunna gömma sig när de investerar i miljöförstörande verksamhet. Vi pekar ut dem och ställer dem till svars. Vi åker ner till deras huvudkontor. Vi är i media. Vi är på deras Facebook-sidor och vi ringer och mejlar. När vi gör det tillsammans med er blir vi en kraft som inte går att tysta. Standing Rock ska respekteras! Urfolks rättigheter ska respekteras!

Kampen om pengarna kommer att fortsätta. Att den fossila industrin faktiskt är beroende av våra pengar är en möjlighet. Att flytta pengar från det som förorenar skulle avsluta den konstgjorda andningen till den fossila industrin och snabba på omställningen till en hållbar värld. Vad vi behöver är en systemförändring, inte klimatförändring.

Segern över bankerna som investerade i oljeledningen i Standing Rock hade inte varit möjlig för en ensam organisation. Den var möjlig för att olika organisationer och individer, med olika inriktning, i USA och världen över, agerade tillsammans.

Detta visar tydligt att när klimatrörelsen agerar tillsammans, tillsammans med varandra och tillsammans med andra är vi som starkast. Att vi som är här i dag representerar olika delar av rörelsen är en styrka.

Klimatkamp, urfolks rättigheter, feminism, fredsrörelse, queera rörelser, funkisrörelsen och antirasism går hand i hand. När Trump och andra högerpopulistiska vindar försöker tysta oss alla är det viktigare än någonsin att vi hittar gemensamma vägar framåt. Vi som delar syn på vilken värld vi vill se och vi som tror på aktivism och folkligt engagemang.

Aktivism handlar om att skapa förändring genom att agera. Det handlar om att förvandla sin frustration till något konstruktivt. Bara när vi agerar kan vi ta tillbaka makten över samhället och över vår framtid.

När vi samlas här i dag så gör vi det för vi tror på en bättre framtid. För att förändra allt, behöver vi alla, och just nu behövs förändring mer än någonsin. Så gå ut och förändra världen. Glöm aldrig att du gör skillnad!Norrmalmstorg i Stockholm är en av 300 platser i Sverige och världen där människor manifesterade för klimaträttvisa på söndagen.


Artisten och aktivisten Sofia Jannok framträdde på Norrmalmstorg.


Carmen Blanco Valer medverkade på manifestationen och höll tal för Latinamerikagrupperna.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: