Rossana Dinamarca är feministisk talesperson i Vänsterpartiet och krönikör i Feministiskt perspektiv.

Jag vägrar delta i normaliseringen av nazister

2017-04-27 | Rossana Dinamarca padlock

KRÖNIKA/INRIKES

Om de våldshetsande nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillåts ta plats under Almedalsveckan kommer Rossana Dinamarca (V) inte att medverka för första gången på många år: ”Jag skulle kunna resonera att jag inte ska väja för dem, men mitt ställningstagande bygger på att jag vill inte ge nazister legitimitet.”

Rossana Dinamarca är feministisk talesperson för Vänsterpartiet och återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Carina Ohlsson (S), Gudrun Schyman (Fi) och Annika Hirvonen Falk (MP).

När jag har fest så bjuder jag in mina vänner. Jag bjuder inte in alla jag känner, är bekant med eller personer från gatan. Jag har ingen skyldighet att göra det och det är ingen rättighet för nån annan att kräva det heller. Samma sak gäller med sociala medier. Jag väljer till exempel själv vem jag vill bli vän med på Facebook och om nån beter sig på ett sätt som jag inte gillar så tar jag bort den personen. Inga konstigheter. Det går inte att åberopa yttrandefrihet.

Samma tillvägagångssätt går att applicera på skolor, vid uthyrning av lokaler, deltagande på Bokmässan eller i Almedalen. Det finns ingen rättighet att få vara med på ett arrangemang eller att få hyra lokal eller plats. Det är upp till rektor, ägare eller arrangör att avgöra det. Men när en hör företrädare för Bokmässan och Almedalen verkar de helt maktlösa och handlingsförlamade.

Alla människor i Sverige omfattas av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna om yttrande- frihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Det finns dock begränsningar. Sverige är det brottsligt att sprida nazistisk propaganda. Brottet heter hets mot folkgrupp. Det var 1988 som riksdagen skärpte lagstiftningen med avsikten att nazistiska och rasistiska organisationer skulle ha mycket svårt att verka i offentligheten. I princip skulle det bli omöjligt att utanför en privat sfär framföra rasistiska tankegångar eller bära nazistiska symboler. 1996 avkunnade Högsta domstolen en prejudicerande dom. En person dömdes för att ha burit ett nazimärke.

Tyrrunan, som är den symbolen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) har i sin logotyp, användes av Hitlers nazister. Det är alltså en nazistisk symbol, det är hets mot folkgrupp och därmed brottsligt. Ändå såg vi inget ingripande från polisen när NMR demonstrerade med denna symbol på sina fanor i Borlänge på första maj förra året.

I år har de återigen fått tillstånd att demonstrera på första maj. Denna gång på Stora torget i Falun. Dalarna mot rasism, som utgörs av 70 organisationer, är hänvisade till en parkeringsplats för att hålla sin manifestation, som beräknas samla tusentals personer.

I år har region Gotland bestämt sig för att hyra ut mark till NMR, som alltså är en öppet nazistisk och militant organisation. Projektledaren för Almedalsveckan, Mia Stuhre, har i olika mediesammanhang försvarat deras närvaro genom att hänvisa till yttrandefriheten. I Aftonbladet TV i veckan menade hon också att vi inte kan ha förutfattade meningar om NMR. Det är okunnigt, naivt och ryggradslöst.

I 13-14 år har jag varit på Almedalen varje år. Till skillnad från vad andra vänstermänniskor kanske skulle säga så gillar jag Almedalen, inte för roséminglen eller koketterandet med pr-folk och journalister utan för att jag har tyckt att det varit viktigt att vänsterpartister ger våra perspektiv i de politiska samtalen och diskussionerna under veckan, liksom i andra sammanhang. Almedalsveckan har också inbjudit till spontana möten med personer och organisationer som kan vara svårare när vi alla sitter på var sitt håll.

Efter beskedet om NMR:s närvaro har jag meddelat de som bjudit in mig till paneler och aktiviteter under Almedalen att min medverkan hänger på om det kommer vidhållas att NMR får vara på plats. Jag skulle kunna resonera att jag inte ska väja för dem, men mitt ställningstagande bygger på att jag vill inte ge nazister legitimitet, jag vägrar delta i normaliseringen av nazister.

Vi har redan sett vad som hänt i och med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Förra året fick högerextrema Nya Tider plats på Bokmässan och vi var många som ville tro att Bokmässan klantat till det, men när det upprepas igen så går det inte att hävda klantighet. Det är bara ryggradslöst och naivt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: