Stoppa dödandet var ett centralt budskap vid manifestationen utanför ryska ambassaden på söndagen.

Växande krav på stöd till homo- och bisexuella i Tjetjenien

2017-04-24 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

På söndagen samlades ett par hundra kända och okända hbtq-aktivister utanför ryska ambassaden i en manifestation mot förföljelserna av homo- och bisexuella i Tjetjenien.
– Det handlar om systematisk utrensning av män som uppfattas vara homo-eller bisexuella, säger Magnus Kolsjö, vice ordförande i RFSL och en av demonstrationens arrangörer.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-04-04 | Massarresteringar av homosexuella i Tjetjenien

2011-04-29 | Vad Putin inte vill prata om

2011-03-18 | ”Vi har bara fått tillbaka två personer levande”


LIVE FRÅN DEMONSTRATIONEN

Demonstrationen inleds.

Intervjuer med deltagare, del 1 och del 2.

Intervju med Magnus Kolsjö.


FAKTA/Situationen i Tjetjenien

Den 1 april 2017 rapporterade ryska tidningen Novaya Gazeta om hur män som uppfattas som homosexuella tillfångatogs, torterades och dödades på ett systematiskt sätt i Tjetjenien. Genom kontakter med hbtq-rörelsen i Ryssland har RFSL fått uppgifter om att antalet tillfångatagna kan uppskattas till flera hundra. Trots uppmaningar från människorättsorganisationer och internationella institutioner har de ryska federala myndigheterna ännu inte gjort något för att försöka stoppa utrensningarna.

På ryska ambassadens hemsida ifrågasätts uppgifterna som publicerades i Novaya Gazeta och antyder att det kan handla om en journalist som ”handlat i egenintresse”. Enligt ryska federala myndigheter finns inga bekräftade uppgifter, eller av offer gjorda anmälningar, som styrker informationen om utrensningar.

Enligt vittnesuppgifterna finns två platser där män som uppfattas som homo- eller bisexuella hålls i fångenskap och torteras. De homosexuella männen blir inlåsta tillsammans med andra personer som tillfångatagits, främst drogmissbrukare. De andra tillfångatagna får i uppgift att trakassera och mobba de homosexuella och får även privilegier som exempelvis mat före de som upplevs som homo- eller biexuella.

Källor: RFSL och ryska federationens ambassad.

På en liten gräsplätt bredvid det svarta järnstaketet med gyllene knoppar som inramar ryska ambassaden i Stockholm, samlades manifestationens deltagare framför en provisoriskt uppställd scen. I publikhavet syntes regnbågsflaggor vaja och plakat med budskap som ”Stop killing us” hölls upp.

Magnus Kolsjö ställde sig framför en av de två mikrofonerna på scenen och höll brandtal om vikten av att sätta press på den ryska federationen att utreda vad som sker och passade samtidigt på att ge ledande svenska politiker en känga för att vara tysta i frågan.

– Jag undrar var partiledarna är i denna fråga och var är statsministern? Varför är de så tysta när det pågår en systematisk utrensning av homo-och bisexuella i vårt grannland? Det behövs mer påtryckningar på Ryssland men Sverige behöver också erbjuda skydd åt de människor som flyr undan utrensningarna.

Uttalandet möttes med en spontan applåd från åhörarna. Kolsjö menade vidare att Sverige, likt några andra EU-länder redan gjort, behöver erbjuda skyddsvisum åt de som måste fly, och en laglig, säker väg till Europa.

– Den här systematiska utrensningen är en exeptionell situation och det kräver exeptionella åtgärder, slog Kolsjö fast.

Även artisten och ambassadören för Regnbågsfonden Jonas Gardell och RFSL ungdoms ordförande Frank Berglund var på plats och höll brandtal. Gardell påminde om att hbtq-aktivister i Ryssland, till skillnad från hur det oftast ser ut i Sverige, riskerar livet för sitt engagemang:

– När vi i Regnbågsfonden startade en insamling för att stötta de förföljda i Tjetjenien blev vi uppmanade att inte nämna namnet på en enda aktivist eller organisation, varken i Tjetjenien eller i Moskva. Sådan är säkerhetsrisken att varje människa som nämns riskerar livet. Hbtq-personer har i Sverige, Skandinavien, i stora delar av Europa och Amerika fått rättigheter och skydd på ett sätt vi bara kunnat drömma om. Men i all denna frihet finns också en fara, den att vi nöjer oss. Att vi skapar ett ”hbtq-Schengen” där vi kan gifta oss, gå i parader, vifta med regnbågsflaggor och studera queerteori. Medan det i stora delar av omvärlden, i Afrika, Mellanöstern, Östeuropa och de länder som utgjorde forna Sovjetunionen blir allt farligare att vara homo, bi och trans.


Långt bort och mycket nära

Därför måste vi som kan fortsätta kampen, poängterade Gardell. Frank Berglunds budskap var att brott mot hbtq-personer på en plats är ett brott mot hbtq-personer överallt.

– Det är så hatbrott fungerar, det känns långt bort och ändå så nära. Vi alla kan känna igen känslan att aldrig vara helt accepterade och välkomna i en heteronormativ värld. Vi vet att ”det hade kunnat vara jag om inte jag hade fötts här, om inte jag lyckats ta mig hit, om inte hbtq-aktivister före mig lyckats driva igenom stora segrar här”.

Berglund, i likhet med Kolsjö, menade att svenska politiker behöver förstå den särskilda utsattheten hbtq-flyktingar befinner sig i och att det måste skapas legala vägar till Sverige och Europa.

Den korta men kärnfulla manifestationen avslutades efter en knapp timma med en uppmaning till deltagarna att, av säkerhetsskäl, inte lämna platsen utan sällskap.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: