Stopp för brunkolsbrytning i en av gruvorna Vattenfall sålde

2017-04-21 | FemPers padlock

EKONOMI

En av de fem tyska brunkolsgruvor som statliga Vattenfall, med regeringens godkännande, sålde till tjeckiska EPH förra året kommer inte tas i drift. Det innebär att utsläpp motsvarande 250 miljoner ton växthusgaser stoppas. Det motsvarar närapå fem gånger Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser, och en seger för klimatet som visar att kamp gör skillnad, enligt Greenpeace:

”Det här visar att Greenpeace långa arbete, tillsammans med hundratusentals andra och utvecklingen av förnybara energikällor, leder till att kol inte är en pålitlig investering längre.”

Bakom driftstoppet för kolgruvan Jänschwalde Nord i östra Tyskland finns flera faktorer. EPH hänvisar till den tyska regeringens klimatpolitik. En annan faktor som Greenpeace lyfter fram är det starka och uthålliga motståndet mot fossilindustrin i Tyskland och runt om i övriga världen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.