Mashal Khan studerade journalistik och var poet.

Pakistan: Student lynchades för hädelse

2017-04-19 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Mashal Khan, en ung journaliststuderande vid Mardan University i Peshawar lynchades till döds den 13 april. Det horribla mordet utfördes av en mobb bestående av både anställda och av fanatiska studenter på universitetsområdet. Polisen klarade inte av att ingripa och rädda Khan.

– En mobb bestående av 50 personer attackerade Mashal Khan. Detta är den fjärde lynchningen sedan 90-talet i Pakistan. 60 personer har sedan 90-talet mördats på olika sätt i blasfemins namn, säger Farooq Sulehria, svensk-pakistansk journalist.

Mashal Khan anklagades av fundamentalister på universitetet samt religiösa ledare i området för blasfemi, hädelse, eftersom han var vänsterorienterad, kritisk mot administrationen på universitetet och diskuterade det politiska systemet i landet. Några timmar innan lynchningen ägde rum, utfärdade universitetsledningen ett uttalande där tre studenter, bland dem Khan, kallades till förhör på grund av ”blasfemiska uttalanden”.

Några lärare hjälpte och gömde Mashal Khan utanför universitet. Men enligt journalisten Beena Sarwar i The Wire, återvände Khan till sitt studentrum på universitetsområdet och sade: ”Jag har inte begått något fel, varför ska jag gömma mig?”

Ett par religösa ledare, mullor, störde även Khans begravning. Men enligt tidningen Dawn inträffade en ovanlig händelse i Khans födelseort Zaida town. En stor grupp kvinnor och män marscherade i protest och ropade: ”Oskyldig! Oskyldig!”.

Dawn påpekar att det förmodligen är första gången som ett stort antal kvinnor på denna ort vågade delta i begravningen av en hädelseanklagad. En begravning som sedan utvecklades till en protestmarsch på torget i staden.

Den 22 april hålls en protestmanifestation utanför pakistanska ambassaden i Stockholm till försvar för oliktänkande, med krav på deras säkerhet i Pakistan. Arrangörerna kräver att den pakistanska staten ska häva blasfemilagen som i praktiken ger legitimitet åt mord på oliktänkande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.