Jaime Gomez.

Den syriska befolkningen behöver fred nu

2017-04-10 | Jaime Gomez padlock

OPINION

”Vi kan inte längre se på när civilbefolkningen i Syrien fortsätter att terroriseras i brutala attacker.” Det skriver Jaime Gomez, utrikespolitisk talesperson för Feministisk initiativ (Fi) efter förra veckans brutala händelser i Syrien och uppmanar regeringen att vidta omedelbara åtgärder.

Jaime Gomez är utrikespolitiskt talesperson för Feministiskt initiativ.


RELATERADE ARTIKLAR:

2017-04-06 | Syrien: ”Nu talar vi om en helt annan nivå”

2016-12-16 | Syrienkriget, i dag och sedan början av maktkampen

Vi är få som har missat rapporteringen om staden Khan Skeikhun i Idlibprovinsen i Syrien, som under tisdagen blev mål för en giftgasattack. Feministiskt initiativ fördömer i de starkaste ordalag denna handling som utgör en krigsförbrytelse. Det är inte första gången som det civila samhället i Syrien måste uppleva de hemska konsekvenserna av en gasattack. Den 21 augusti 2013 ägde det rum en gasattack i Ghouta. Läkare utan gränser rapporterade då att cirka 355 personer dog och mer än 3 000 var offer för konsekvenserna av gasen.

Det är också mycket allvarligt att USA:s regering reagerar genom att använda militära medel för att attackera Syrien. Det sista civil befolkningen i Syrien behöver är en upptrappning av den väpnade konfrontationen. Detta agerande inte bara försvårar en politisk lösning på kort sikt, utan visar också ett dubbelspel av Donald Trumps regering. Den ena sidan agerar militärt, enligt honom, motiverat för en oro för syriska civila liv men på den andra sidan stänger gränserna för syriska flyktingar. Attacken är inte förenlig med folkrätten och tankarna när USA, tillsammans med Storbritannien, ensidigt utan FN-mandat startade ett krig i Irak kommer tillbaka. I en Amnesty international-rapport från oktober förra året påpekades att den USA-ledda koalitionen har dödat cirka 300 civila i Syrien. Samma människorättsorganisation kallar situationen för ”den största humanitära katastrofen orsakad av människor som inträffat i vår tid”. De mänskliga konsekvenserna efter sex år av krig i Syrien är enorma.

Vi kan inte längre se på när civilbefolkningen i Syrien fortsätter att terroriseras i brutala attacker. Fi uppmuntrar den svenska regeringen att använda alla medel som är möjliga för att på ett kraftfullt sätt påverka världssamfundet att få parterna i konflikten att följa folkrätten, respektera den civila befolkningen och återta förhandlingar för att nå en politisk lösning.

Vi insisterar på omedelbara åtgärder för att garantera:

  • Ett totalt vapenembargo mot alla stridande parter i Syrien. Att föra över beslutsrätt i frågor kring Syrien-konflikten från säkerhetsrådet till FN:s generalförsamling i enlighet med vad fler än 200 organisationer för mänskliga rättigheter krävde förra året

  • Att avskaffa vetorätt i säkerhetsrådet för att komma ifrån situationer då FN blockeras

  • Att parterna i konflikten återvänder till medling under överinseende av FN:s sändebud, Staffan de Mistura, och fortsätter arbetet kring de kompromissförslag FN lagt fram.

Befolkningen i Syrien behöver fred nu. Vi solidariserar oss med dem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: