Hengameh Shahidi har skrivit för reformvänliga tidningar sedan 1994.

Hungerstrejkande aktivist: ”Jag har inte begått några brott”

2017-04-07 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Som ett led i en allt hårdare maktkamp inför det kommande presidentvalet i maj, grips aktivister och journalister i Iran. Hengameh Shahidi, journalist och medlem i det reformvänliga partiet Etemad Melli, greps den 9 mars och är medtagen efter flera veckors hungerstrejk i fängelset. Hennes mor har larmat omvärlden via en telefonintervju.

Hengame Shahidi, reformvänlig politiskt aktivist och tidigare reporter för partitidningen Norooz, inledde den 16 mars en hungerstrejk i Evin-fängelset. Hon greps den 9 mars och i ett brev som publicerades den 11 mars skrev hon att gripandet är ett led i ett politiskt projekt inför det kommande presidentvalet i Iran. Syftet med att häkta reformvänliga politiska aktivister och journalister är enligt Shahidi att tysta ner motståndet inför det kommande presidentvalet, så att de konservativa kan vinna valet.

Shahidis mor, Nahid Kermanshahi, berättar i en telefonintervju med Center for human rights in Iran (CHRI) att dottern, som lider av hjärtproblem, har blivit så pass svag av den långvariga hungerstrejken att hon inte ens kan gå.

– Jag bad henne att avbryta sin hungerstrejk för min skull, men hon sade att hon har skrivit ett testamente på två sidor och sagt till sina förhörare att de bär ansvaret för allt som kommer att hända henne, säger Kermanshahi.

Shahidi har sagt till sin mor att ”myndigheterna bär ansvaret, presidenten (Hassan Rouhani), säkerhetstjänsten och justitieministeriet ska ställas till svar för min död”.

I ett andra brev från fängelset vänder Shahidi också sin kritik till den sittande president Rouhani och lägger med högt tonläge skulden på honom och hans tystnad kring den senaste vågen av gripanden av i synnerhet journalister inför det kommande valet. Sedan december 2016 har polis och säkerhetstjänst gripit 26 reformvänliga journalister och kända politiska aktivister som i brist på alternativ till de reformvänliga kandidaterna stöder den moderata president Rouhani.

Shahidi uppger att hon är under hårt tryck att erkänna brott hon inte har begått. I telefonsamtalet från Evin sade hon till sin mor: ”säg till alla att jag har inte begått några som helst brott och jag kommer inte ta på mig några heller”.

Vidare uppgav Shahidis mor till CHRI att varken Hengameh Shahidi eller hennes advokat har fått några uppgifter om bakgrunden till åtalet. Hennes advokat har ännu inte blivit godkänd av myndigheterna och officiellt saknar Shahidi försvarsadvokat.

Hengameh Shahidi var bland annat politisk rådgivare till Mehdi Karoubi som kandiderade mot tidigare president Ahmadinejad. Karoubi sitter i husarrest sedan händelserna kring valet och protesterna 2009 då även Shahidi greps för första gången.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: