Martina Skrak är med i antologin Det heliga jävla moderskapet och bidrar med texten ”Utskällning av en god far.”

Mindre heligt moderskap när mamman sätter villkoren

2017-04-04 | Felicia Mulinari padlock

FEMINISM

– Min text är en rasande utskällning av min man, säger Martina Skrak, en av författarna i den nyutkomna antologin Det heliga jävla moderskapet. Feministiskt perspektiv har pratat med henne om förväntningar och normer som styr moderskapet, men också om drömmar kring ett moderskap på mödrarnas egna villkor.

Det heliga jävla moderskapet

Redaktörer: Emma Teeling och Åsa Hjalmarsson

Martina Skrak är en av sexton författare som har bidragit med text i antologin.

Sjösala förlag (2017)

Är moderskapet fortfarande heligt?

– Mammor får extremt mycket skit. Om vi vill amma offentligt, om vi inte vill amma. Om barnen bråkar och låter, om det står disk framme eller alla dessa högar med tvätt, om vi faktiskt inte skulle orka någon dag. Det blir ”mammas fel”. Det är väldigt mycket moraliserande kring hur mammor ska vara och se ut. Allt ifrån hur man möts i sjukvården, på jobbet, hemma eller i föräldragrupper på nätet.

Vad är syftet med alla dessa krav från omvärlden kring hur man ska vara en perfekt mamma?

– Jag tror att moderskapet fortfarande ses som heligt eftersom det identifierar vad kvinnor förväntas göra och det värderas lägre än arbete och uppgifter som är ”manskodade”. Vi ska ha hand om det omvårdande arbetet, både hemma och på arbetsmarknaden. Att börja ifrågasätta de hårda normerna kring mammarollen och att ifrågasätta att det bara är ett ansvar för kvinnor ruskar förhoppningsvis om patriarkatet också. Det heliga jävla moderskapet är en bok om att få vara världens bästa morsor men på våra egna villkor.


Din text heter Utskällning av en god far. Vad handlar den om?

– Min text är en rasande utskällning av min man. Både han och jag får jämt höra vilken bra pappa han är. Han gör hushållsarbete och har tagit halva föräldraledigheten. Men det är faktiskt inte han som förväntas ha koll, eller har den övergripande kontrollen heller för den delen. Jag tröttnade på att män kommer undan som så goda fast de faktiskt inte alls har samma krav på sig som kvinnor har.


Boken vill lyfta fram ”verkligheten bakom den perfekta Instagrambilden”. Vad är det för verklighet?

– Det finns något så mycket bättre på andra sidan idealbilden på Instagram. Där finns kärlek till våra kroppar även om de är fyra storlekar större än innan, för vi är stolta över att de gett oss våra fantastiska barn. Där finns högar med strumpor som aldrig sorteras. Där finns sorg över att ibland misslyckas, och stödet från andra. Där finns förlossningsskador och depression. Där finns uppror mot oansvariga partners och styrkan i att vara tillsammans. Där finns massor av kärlek till våra barn och till varandra, med vetskapen om att vi inte är ”perfekta” men jävligt bra i alla fall.

Nedan följer ett utdrag av Utskällning av en god far

Det var inte du som läste föräldra- och förlossningsböcker under graviditeten. Det var inte du som visste att det ska tas med en liten sketen bebismössa till BB. Det är inte du som känner till äldsta barnets hemliga värld, eller vilka mardrömmar mellanbarnet drömmer eller att den minsta vägrar potatismos. Det är inte du som har fixat fritidsaktiviteter eller sett till att det bokas tider för lek med kompisarna. Du tror att julklapparna är fixade för att du har beställt EN julklapp på nätet. Ha! Dina barn har faktiskt femton kusiner. Det är inte du som har koll på när lappen om ansökan till förskoleplats måste vara inne, som kan Försäkringskassans regler eller vet när det är dags för kvartsamtal. Det är inte du som har ammat varje natt i flera år – för det blir flera år med flera barn!

Sex av tio kvinnor bär huvudansvaret för alla praktiska frågor inför julen, som att skriva julkort, handla mat, fixa luciakläder och julklappar samt se till att julstädningen blir gjord. Män är dock överrepresenterade på ett område som rör julen: att klä ut sig till tomte.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.