Irlands fotbollslandslag. Nu kräver de lön för sitt arbete i landslaget, och egna träningsoveraller.

Irlands fotbollslandslag tvingas byta om på offentliga toaletter

2017-04-04 | Bella Frank padlock

SPORT

Irlands fotbollslandslag får inte betalt av Irlands fotbollsförbund (FAI) när de representerar landet under mästerskap. Det innebär att spelarna som ofta har andra jobb måste ta obetald semester för att kunna spela i landslagströjan. På en presskonferens på tisdagen berättade spelarna om att de inte ens får egna träningsoveraller, och hotar med strejk inför en träningslandskamp i nästa vecka.

14 landslagsspelare och representanter från spelarfacket Professional Footballers Association of Ireland (PFAI) och fackföreningen Services Industrial Professional and Technical Union (Siptu) fanns på plats i Liberty Hall i Dublin på tisdagen i ett möte med pressen. Landslaget har länge försökt få till stånd en lösning på konflikten men FAI har vägrat att förhandla med PFAI och har krävt att förhandla direkt med fotbollsspelarna. Spelarna vill däremot att PFAI ska förhandla å deras vägnar:

– Vi lägger det i PFAI:s händer, vi vill inte ha att göra med det, sade landslagsmålvakten Emma Byrne under presskonferensen som bland andra The Irish Times filmade.


Inga egna landslagskläder

Konflikten handlar dels om att spelarna inte får någon lön eller ersättning i samband med mästerskap eller landskamper, men också om de dåliga villkor spelarna har generellt. De har inte ens tillgång till egna landslagsoveraller utan får låna kläder inför ett mästerskap för att därefter lämna tillbaka dem till FAI. Skälet är att samma kläder används till yngre spelare. Ofta har de inte fått sina träningskläder förrän i samband med avresa.

– Vi har fått använda offentliga toaletter på flygplatser för att byta om till våra träningskläder inför matcherna, sade Áine O'Gorman på presskonferensen.

– Det är förödmjukande att behöva byta på på offentliga toaletter, fyllde Emma Byrne i, och fortsatte:

– Och det är förödmjukande för det skulle inte kosta dem mycket att ge oss våra egna träningsoveraller

– Efter att ha spenderat många timmar på ett flyg så vill man inte gå in på en toalett och byta kläder det första man gör när man kommer fram, sade Stephanie Roche, och förklarade att det handlar om många mindre frågor som de nu kräver att fotbollsförbundet löser. Annars hotar de att bojkotta en vänskapsmatch mot Slovakien på måndag nästa vecka.


Rättvisa och respekt

– Det handlar om respekt, om värdighet, om rättvisa och om jämställdhet, sade Stuart Gilhooly, en av PFAI:s jurister.

Spelarna kräver 300 euro, omkring 3 000 kronor per match, som ersättning för att de tvingas ta antingen semester eller obetald tjänstledighet från sina jobb för att spela med landslaget.

– Det är en liten summa pengar, sade Stuart Gilhooly.

– Vi måste erkänna att damlandslaget behandlas, inte som andra klassens medborgare utan som femte klassens medborgare, de är smutsen under FAI:s sko. Det är så de ser dem, avslutade han.

Irlands fotbollslandslags krav och hot om strejk kommer bara en vecka efter det amerikanska ishockeylandslaget fick igenom sina krav på lön och bättre villkor efter att ha hotat med att bojkotta hemma-VM som just nu pågår i Plymouth, Michigan. Och för ett år sedan stämde fem fotbollsspelare i USA:s landslag, regerande världsmästare, det amerikanska fotbollsförbundet för lönediskriminering eftersom de, trots att de är så mycket mer framgångsrika än herrarna, tjänar omkring 40 procent mindre än herrarna.

FAI skrev i ett uttalande efter presskonferensen att de har sökt att få till stånd förhandlingarna direkt med spelarna, men kommenterade inte det faktum att spelarna understryker att de vill att PFAI ska förhandla för deras räkning, rapporterar The Irish Times.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: