Inga nazister på Lisa Bjurwalds litteraturmingel

2017-03-28 | Felicia Mulinari padlock 3

KULTUR

För några veckor sedan bekräftade Bokmässan i Göteborg att tidningen Nya tider skulle närvara med en monter i årets mässa. Sedan dess har Lisa Bjurwald, initiativtagare till förra årets upprop för en nazifri bokmässa, börjat planera för litteraturevents för alla som inte känner sig trygga med nazister. Feministiskt perspektiv har pratat med henne om vad som kommer att hända utanför bokmässan.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-08-19 | Ett märkligt sätt att minnas

2016-08-19 | Bokmässan backar om nya tider

2016-08-31 | Bokmässan ändrar sig igen

2016-09-09 | Att bojkotta eller inte bojkotta

2016-09-22 | Manifestation och mingel inne på bokmässan

2016-09-27 | Alternativa mässan

2016-09-27 | nazister på svenska bokmässan

2016-12-16 | Bokmässan välkomnar Nya tider

Förra året lät bokmässan den rasistiska och högerextrema tidningen Nya tider närvara med monter. Uppropet mot beslutet samlade på några veckor in över 2000 namn. Trots tidningens kopplingar till nazistiska och våldsamma Nordiska motståndsrörelsen, som kartlagts av Expo och trots kraven på en nazifri bokmässa 2017 kom beskedet i december – Nya tider är välkomna igen.

De de som skrev under uppropet förband sig att bojkotta mässan om deras krav om nazifri bokmässa inte infriades. Flera av namnen var kända kulturarbetare, på initiativ av författaren och journalisten Lisa Bjurwald. I december öppnade bokmässan, trots protester, upp för att publikationer som Nya tider skulle få närvara, och i början av mars bekräftades det att Nya tider ska ha en monter även under årets bokmässa.

Redan några veckor innan det visade sig att Nya tider skulle delta även i år, hade Svensk biblioteksförening dragit sig ur bojkotten. Det gjorde också DIK, fackförbundet för personer som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation.

– Vi hade hoppats på att den typen av organisationer inte skulle få delta, men nu blev det inte så och då vill vi hellre vara på plats och ta diskussionen, sa Sara Roberts, tillförordnad förbundsordförande till Kulturnyheterna i februari.

Men Bjurwald har inte ändrat sig.


Du fortsätter med projektet att bojkotta bokmässan. Några som skrev under namninsamlingen har hunnit ändra sig, med argumentet att det är bättre att vara kritisk på plats. Vad tänker du om det? Varför är det så viktigt att inte vara där?

– Jag förutsätter ju att alla som har skrivit under kommer bojkotta och gör man inte det så ger man ett oseriöst intryck. Både som yrkesperson, och privatperson. Skriver man under ett upprop där man säger att ”kommer de att medverka igen så kommer vi att utebli”, så får man vara beredd på att hålla det. Det här är ett löfte och de som inte håller det framstår som oprofessionella.

– Men jag förutsätter att en absolut majoritet som har skrivit under ska bojkotta nu, för de här premisserna har ju infriats, Nya tider kommer att medverka. Det är inget att diskutera. Det borde vara en ickefråga.

– Människor har redan börjat engagera sig för bojkotten och för att skapa andra arrangemang. Jag har blivit förvånad över att så många är engagerade redan nu, för det är ju ett halvår kvar. Men tidningen Expo har ju kunnat avslöja att det har varit trakasserier mot journalister och andra kulturutövare i deras egna hem, där människor från Nya tider varit inblandade. Och vi vet ju redan nu att extremhögern är ett direkt hot mot kulturutövare, och har varit det under det senaste seklet. Men det här avslöjandet har gjort att folk redan nu, så lång tid innan mässan, har känt sig oroliga och börjat diskutera alternativa lösningar.


Du skrev på din Facebooksida att ni håller på att planera alternativa arrangemang för människor som inte kommer att känna sig trygga på bokmässan, vill du berätta mer om vad det är för typ av arrangemang?

– Det kommer inte att vara en alternativ bokmässa per se. Det finns redan en sådan, som vänstergrupper arrangerar: Radikal bokmässa. Men det är alltså inte det här som vi arrangerar. Det som kommer ske är en rad olika evenemang, seminarier, samtal och releaser. Det är jag med tidskriften Författaren, Författarförbundet, tidskriften Glänta, Världskulturmuseet och Göteborgs litteraturhus som planerar olika evenemang. För det är ju jättemånga som fortfarande vill prata om sin bok, om sitt engagemang, hålla sig uppdaterade om kulturlivet, och inte minst träffa författarkollegor från hela landet.

– Alla har ju olika bevekelsegrunder för att inte delta på bokmässan, allt från folk som tänker ”det här verkar ju inte vara en bra ide, jag stödjer inte Nya tider”, till folk som faktisk inte kan komma, som är måltavlan för extremhögern. Och sedan är det också en annan kategori, som jag, även om jag kanske tillhör den andra också eftersom jag blir hotad, men som vill ha solidaritet. Solidaritet med alla som inte kan närvara när extremhögern närvarar. För alla de här olika kategorierna och typerna, vad man än har för skäl för att inte vara på bokmässan, ska det finnas plats.

– Det viktiga är att det inte blir en antibokmässa. Det kommer såklart att komma upp diskussioner och jag skulle ju personligen tycka att det var jättebra med manifestationer utanför bokmässan, mot rasism och fascism, men det som vi planerar är inte politiskt, utan det är en neutral arena för litteraturen. En plats att diskutera litteratur utan att behöva mingla med nazister.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170328 - gudrun tiberg

En plats att diskutera litteratur utan att behöva mingla med nazister låter jättebra. Kämpa på! TIBBE


20170328 - red @fempers

Tack Gudrun!


20170328 - Janne Pettersson

Bra initiativ, jag förstår inte varför alla bara jamsar med nassarna.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: