– Siffrorna ökar varje dag. Jag hinner knappt uppdatera, säger Nurcan Baysal om Erdogans massarresteringar.

Kaos och rädsla i Turkiet inför folkomröstningen

2017-03-24 | Kurdo Baksi padlock

UTRIKES

Nurcan Baysal, en av Turkiets modigaste journalister och människorättskativister, besökte nyligen Sverige. Kurdo Baksi intervjuade henne om situationen för kvinnorna, kurderna och yttrandefriheten samt om folkomröstningen den 16 april, som går ut på att ge all makt till presidenten Tayyip Erdogan.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-09-23 | Så straffas oliktänkande i dagens Turkiet

2016-08-19 | Författaren Aslı Erdoğan gripen i Turkiet

2016-08-09 | Turkiet: Kvinnor attackeras och feminister larmar om svåra tider

2016-07-16 | Kuppförsöket i Turkiet ska ha krävt 265 liv

2016-07-26 | Kurdisk redaktör har fängslats

2016-07-22 | Erdogan stärker sin position med undantagstillstånd

2016-07-19 | Kuppförsöket används som alibi för utrensning

2015-11-30 | EU:s miljardstöd till Turkiet möter skarp kritik

2011-04-01 | Turkiet – pressfrihet i malpåse

I foajén till ABF-huset i Stockholm träffar jag den unga journalisten och människorättskämpen Nurcan Baysal inför hennes föreläsning under besöket i Sverige. Hon är den enda som, än så länge, kan rapportera från kurdernas områdena för den regimkritiska tidningen T24.

Nurcan Baysal är mycket respekterad internationellt eftersom hon vågar besöka alla de förstörda kurdiska samhällena och dokumenterar förödelsen. Med andra ord är hon ögonvittne till kränkningar av mänskliga rättigheter i Turkiet och Kurdistan.

Osökt pratar vi om den förestående folkomröstningen i Turkiet om utökade presidentbefogenheter. Om majoriteten av medborgarna i Turkiet röstar ja till president Recep Tayyip Erdogans grundlagsändringar den 16 april kommer Turkiet förvandlas till en fulländad diktatur. All lagstiftande, dömande och verkställande makt hamnar i Erdogans händer.

– Det är märkligt att det anordnas en folkomröstning under undantagstillstånd, som rått sedan i somras. Människor är rädda runt om i landet och det råder förtryck. Kom ihåg också att nej-sägarna stämplas som förrädare. Ändå pekar flera opinionsmätningar på att nej-sidan är i majoritet, men valresultatet kan bli annorlunda. Jag litar inte på rösträkningen, säger Nurcan Baysal med lugn röst.

Och villkoren för de olika valkampanjerna skiljer sig åt. De som säger ja till folkomröstningen får tillgång till alla medier och ekonomiska resurser, medan de som är oppositionella till utökade presidentbefogenheter utsätts för hat, hot och trakasserier.

Sedan talar vi om det alarmerande förtrycket i dagens Turkiet. Baysal berättar att fler än 100 000 personer i den turkiska offentliga sektorn har avskedats från sina arbeten sedan militärkuppförsöket i somras. 30 000 av dessa är lärare och 4 000 akademiker och att AKP-regimen betraktar de avskedade som förrädare.

Och massarresteringarna fortsätter, säger Nurcan Baysal och nämner ytterligare siffror. 71 274 personer har gripits, varav 41 326 personer har arresterats. Bland dem finns läkare, advokater, filmproducenter, författare och akademiker. Dessutom pågår just nu drygt 100 000 förundersökningar mot människor för samröre med terrorism eller terrorpropaganda.

– Siffrorna ökar varje dag. Jag hinner knappt uppdatera. Men glöm inte och skriva att även 177 medieinstitutioner har stängts via presidentdekret i Turkiet, säger Baysal med en allvarlig blick.


Ökad förtryck mot kurder

Samtidigt finns det grader i helvetet. FN presenterade i förra veckan en rapport om ”massiv förstörelse, dödande och flera andra allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna” i de kurdiska områdena i Turkiet mellan juli 2015 och december 2016.

– Situationen för kurderna i Turkiet är tio gånger värre. Som bekant är partiledarna i det prokurdiska partiet HDP fängslade sedan i november, säger Baysal och berättar att Erdogan-regimen även fängslat 10 000 medlemmar ur samma parti. 84 folkvalda kurdiska borgmästare har fängslats efter att beslut om tvångsförvaltning av deras kommuner. Det är så odemokratiskt!


Varför fängslas kurdiska politiker i en så stor omfattning?

– Erdogans AKP-regim vill förödmjuka, håna och terrorstämpla kurderna och kurdfrågan. Dessutom vill AKP erhålla röster från ultranationalistiska turkiska väljare. Och i kurdiska områden började undantagstillståndet gälla redan 2015, när HDP för första gången lyckades ta sig in parlamentet, säger Nurcan Baysal som också har noterat att det kurdiska språket motarbetas mycket systematiskt numera.

– 150 föreningar, som främst arbetar med kurdiska språket och kulturen samt kurdiskspråkiga förskolor, har förbjudits med hänvisning till terrorism, säger Baysal och byter samtalsämne:

– För kvinnors rättigheter är situationen mycket illa. Man ser den hemska utvecklingen till exempel på gatan, i skolan och på arbetsmarknaden. Män mördar sina kvinnor och hänvisar till att kvinnan är terrorist. Och då får mördaren nästan inget straff! Dagens skola i Turkiet är under islamiskt tryck. Lärarna undervisar inte i jämställdhet utan hyllar ojämställdhet. I skolorna odlar man öppet hat mot kvinnor. På gatorna misshandlas höggravida kvinnor för att de stör estetiken, kvinnor i shorts riskerar sina liv när de lämnar sina hem. Kvinnliga bussförare avskedas dagligen.


Stängda kvinnojourer

Sedan berättar Baysal med sorg något som gör mig mycket ledsen, att Ankara-regimen har avskaffat de kvinnojourer och direkta telefonlinjer för hotade kvinnor som fanns i kurdiska kommuner.

– Efter militärkuppförsöket har Erdogans regim förbjudit alla föreningar som hjälpte kvinnor i kurdiska områden. Nu är många kvinnor lämnade åt sina öden, säger Nurcan Baysal och reser sig upp och tar avsked.

Innan jag lämnar intervjuplatsen återvänder Baysal. Något i hennes ansikte berättar att hon har något viktigt att säga:

– Jag vill säga något mer om den nuvarande turkiska regimens syn på kvinnor. När turkiska militärer har förstört ett hem i de kurdiska områden kastar de trosor och använda kondomer överallt i husen. Jag har sett dessa föremål med egna ögon. Det gör ont att se det. Det gör ont att berätta det. Men det skulle göra mest ont att inte berätta det för dig.

– I och med det är skambelagt att ta upp ämnet våldtäkt har inte ett enda offer vågat framträda offentligt. Många talar om våldtäkter men ingen gärningsman har ställts inför rätta än, säger Nurcan Baysal och går till föreläsningssalen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: