Swedish Alliance for Women in Sports hyllade förebilder på sportgalan.

#8mars: Förebilder hyllades på sportgala på kvinnodagen

2017-03-10 | Bella Frank padlock

SPORT

Basketspelaren Farhiya Abdi, rallyföraren Ewy Rosqvist-von Korff, och hockeyspelaren Erika Holst är tre av de femtio förebilder som presenterades på nybildade Swedish Alliance for Women in Sport på Handelshögskolan på internationella kvinnodagen. På sportgalan talade också idrottsminister Gabriel Wikström, Sofia B Karlsson och Björn Eriksson från Riksidrottsförbundet, samt Brianna Newland från University of Delaware.

Alla förebilderna i bokstavsordning:

Farhiya Abdi, basket

Therese Alshammar, simning

Bettan Andersson, boxning

Elisabeth Anderton, fotboll

Cecilia Andrén-Nyström, fotboll

Anna Anonym, alla sporter

Anna Barthold, basket

Malin Baryard-Johnsson, ridning

Sofia Bohlin, fotboll

Helena Carlsson, ridning

Linnéa Claesson, handboll

Marika Domanski Lyfors, fotboll

Åsa Edlund Jönsson, journalist alla sporter

Lisa Edwinsson, journalist alla sporter

Matilda Ekholm, bordtennis

Johanna Frändén, journalist

Isabelle Gulldén, handboll

Erika Holst, ishockey

Åsa Jernmo, basket

Caroline Jönsson, fotboll

Eva Karlsson, Houdini

Carolina Klüft, friidrott

Magdalena Kowalczyk, thaiboxning

Kristina Landgren Carestam, innebandy

Sofia Larsson, skridsko

Hanne Liljeholm, boxning

Hedvig Lindahl, fotboll

Gunilla Lindberg, alla sporter

Annica Lundström, golf

Azukaego Nnamaka, Riksidrottsförbundet, Sisu

Anette Norberg, curling

Eva Olofsson, Akademi

Maja Reichard, simning/para

Helene Ripa, skidåkning/para

Jenny Rissveds, cykel

Jamina Roberts, handboll

Ewy Rosqvist-von Korff, motorsport

Maria Rydqvist, skidåkning

Danijela Rundqvist, ishockey

Margaret Sikkens Ahlquist, gymnastik

Caroline Strömberg, freeride skiing

Pia Sundhage, fotboll

Lena Sundqvist, journalist

Jenny Svender, Riksidrottsförbundet

Annika Sörenstam, golf

Tina Thörner, motorsport

Karin Wahlén, fotboll

Lena Wallin-Kantzy, basket

Jennifer Wegerup, fotboll

Nina Wennerström, agent

Kvällen inleddes med tal av idrottsminister Gabriel Wikström som sade att en förklaring till att jämställdhetsarbetet och arbetet för kvinnors rättigheter inte har kommit längre är att det tassas för mycket kring mäns roll i samhället i stort:

– Om jämställdheten ska gå framåt måste män kliva åt sidan och släppa fram kvinnor. Ibland säger vi att ingen förlorar på att kvinnor tar plats. Det är sant i ett långsiktigt perspektiv men här och nu är det inte sant. Om vi ska få in fler kvinnor i styrelserna måste män stå tillbaka, sade han och pekade på att samma sak gäller frågan om träningstider och en mer jämställd fördelning av pengar som satsas på idrotten:

– Det är ett val vi har att göra. Många kommer att vara upprörda, vi har en tuff resa framför oss. I den resan kan inte det vara en kamp som kvinnor för på egen hand, i en sådan kamp måste vi vara många män som är beredda att kliva fram. Men vi måste också vara många män som är bredda att kliva åt sidan.

Sofia B Karlsson och Björn Eriksson från Riksidrottsförbundet berättade om sitt arbete. Björn Eriksson tog upp det faktum att Riksidrottsförbundet inte lyckats med de jämställdhetsmål som sattes upp 2011, därför kommer ett förslag om kvotering till specialidrottsförbundens befattningar att tas upp på årsmötet i maj.

– Det har funkat på RF och i Sisu så det kommer att funka där med, sade Björn Eriksson och Sofia B Karlsson fortsatte:

– Vi kommer att räkna huvuden men också gräva inne i huvuden. Hur känns det när man går in i ett rum, en läktare eller styrelserum, vilka sitter på väggarna, vilka är passiva och aktiva, vilka har en rak bana från att man börjar idrotta till en styrelsepost? Vilka faktorer är det som gör att de stannar kvar och utvecklas, att de känner sig bekväma men andra inte gör det?

– Det finns ganska många hinder för andra. Idrotten är ganska vit och heteronormativ. Därför är galan och samarbetet är så viktigt, sade Sofia B Karlsson.

Swedish Alliance for Women in Sport presenterade 50 förebilder på onsdagens sportgala, förebilder som på olika sätt är eller har varit aktiva inom idrottsrörelsen och omkring hälften av dem var också på plats i Handelshögskolans aula. Fem av förebilderna kommer från basketvärlden, förutom Farhiya Abdi – som 2012 värvades till WNBA i USA, har också Azukaego Nnamaka utsetts till förebild. Hon har både varit aktiv som spelare, tränare och jobbat för Svenska basketbollförbundet (SBBF) med frågor som jämställdhet och mångfald. Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare i 20 år för SBBF, den mycket framgångsrika basketspelaren Anna Barthold och Åsa Jernmo, internationell basketdomare inom herr och dambasket, finns också med bland förebilderna.

Några av de andra förebilderna är Ewy Rosqvist-von Korff, en av Sveriges främsta rallyförare med EM-titlar 1959-1961, Eva Olofsson som 1989 skrev den första vetenskapliga avhandlingen om kvinnor inom svensk idrott, Har kvinnorna en sportslig chans?, hockeyspelaren Erika Holst som 1994 blev den första tjejen att spela i tv-pucken, och som är den första kvinnan att väljas in i svenska ishockeys Hall of fame 2015, Caroline Jönsson, tidigare fotbollsmålvakten som tog EM- och VM-silver och som grundade stiftelsen Fair pay som jobbar för jämställd sponsring, landslagshandbollsspelaren Jamina Roberts som höjt rösten mot rasism som hon och andra inom idrotten utsätts för, och Magdalena Kowalczyk som tog VM-guld i thaiboxning 2007 och som är känd för den bredare publiken som Athena i tv-programmet Gladiatorerna.

Safwis sportgala är tänkt att bli ett årligt återkommande evenemang och nästa års gala kommer att hållas på GIH.


Sofia Bohlin från Svenska fotbollsupporterunionen hyllades för att hon ”för fram supportrarnas röster, tar plats i fotbollens maktrum och är inte rädd för att ta upp frågor om jämställdhet.”


Ewy Rosqvist-von Korff, en av Sveriges mest framgångsrika rallyförare. ”Ewy har utmanat normer och banat väg för fler kvinnor i motorsporten.”, skriver Safwis jurypanel.


Magdalena Kowalczyk tog VM-guld i thaiboxning och är Athena i tv-serien Gladiatorerna. ”Både som Athena och som sig själv har hon arbetat aktivt med att utmana begränsande könsnormer.” skriver juryn.


Erika Holst och journalisten Lisa Edwinsson som också är första kvinnan på Svenska sportjournalistförbundets ordförandepost. ”Lisa har ett tålamod av rang i sin granskning av idrotten och har bidragit till otaliga diskussioner om såväl jämställdhet som diskriminering. Lisas eld för allas lika värde verkar vara evig.” skriver juryn.


Skidåkaren Maria Rydqvist, Eva Olofsson, Azukaego Nnamaka, Annica Lundström, klubbchef i Örebro som leder den största jämställdhetssatsningen inom golfen någonsin, Helena Carlsson, vice ordförande i Svenska ridsportsförbundet, Hanne Liljeholm som ”har tagit upp boxningens problem med sexism och initierat ett normkreativt nätverk i idrottens hus”, Jenny Svender, Riksidrottsförbundet, och Cecilia Andrén-Nyström, Futebol dá forca.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: