8 mars demonstration i centrala Istanbul.

8 mars i världen

2017-03-10 | FemPers padlock 1

FEMINISM

Uppmärksamheten kring den internationella kvinnodagens demonstrationer och aktiviteter i år blev ovanligt stor. Med stora kampanjer som Ni una menos samt A day without a woman, och fokus på feministiska krav mobiliserades miljontals människor i världen. I länder som Polen och Irland demonstrerade kvinnor för rätten till fri abort.

Fler bilder från 8 mars i Huffington Post

Island

Den 8 mars 2017 annonserade Islands regering att landet blir det första som kräver att arbetsgivare ska bevisa att de betalar lika lön oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning eller nationalitet. Jämlikhets- och socialministern berättade att certifieringen gäller arbetsplatser med fler än 25 anställda. De är skyldiga att betala inte bara lika lön för lika arbete, utan också lika lön för arbete som klassificeras som likvärdiga. Denna nya lag ska leda till att Island eliminerar lönegapet år 2022. Den nya lagen har stöd både hos regeringen och oppositionen.


Guatemala

När detta skrivs har 36 flickor i åldern 14-17 dött i en brand på Virgen de la Asunción, ett statligt hem för utsatta barn och unga. I rapporter om tragedin, som inträffade på internationella kvinnodagen, uppges att flickorna hade klagat över levnadsförhållandena och sexuella trakasserier från personalen som ansvarade för deras säkerhet. Branden uppstod när några av flickorna satte eld på sina madrasser i ett fruktlöst försök att fly. I stället spred sig elden snabbt i de låsta sovsalarna. En protest hölls i huvudstaden samma kväll. Guatemalas president Jimmy Morales har enligt New York Times utlyst tre dagars landssorg.


Kvinnodagsmanifestation för rättvisa i Guatemala. Foto: Aron Lindblom


Ryssland

”Män har suttit vid makten i 200 år, ned med dem”. Detta skrev ryska feminister på banderollen som hängdes på Krims mur i Moskva på onsdagen. Enligt AFP häktades sju feminister, inklusive två journalister, för aktionen. En av de gripna är performanceartisten Yekaterina Nenasheva som delat filmen från aktionen på sin Facebook-sida.

.USA

Flera skolor stängde i USA eftersom lärare och elever ville ansluta sig till kampanjen #DayWithoutAWoman och delta i olika demonstrationer.

Kvinnor bland Demokraternas riksdagsledamöter marscherade ut från representanthuset lokal tid för att delta i demonstrationen i Washington. Många av dem var bland talarna vid manifestationerna den 8 mars.Linda Sarsour, en av de kända aktivisterna bakom nätverket Women’s March on Washington, som talade vid 8 mars-demonstration i New York och deltog i manifestationen A day without a woman-protesten greps tillsammans med några andra aktivister utanför Trump International Hotel vid Manhattan. Det rapporteras att Tamika Mallory, Bob Bland och Carmen Perez greps tillsammans med Sarsour.


I ett samtal med Soraya Chemaly, skribent och chef för Women’s media centers yttrandefrihetsprojekt, berättade hon för Feministiskt perspektiv att:

— Årets 8 mars markerade en förändring. Allmänhetens medvetenhet, uppfattning och deltagande var betydligt större jämfört med tidigare på den internationella kvinnodagen.

– Förutom marscher och strejker anordnade av aktivister, med stor kännedom om dagens historiska betydelse och kvinnornas roll i arbetarrörelsens historia, pratade och deltog i år även individer och institutioner, som tidigare inte ens eller knappt hade känt till att den internationella kvinnodagen existerade, för att visa sitt stöd.

– Skiftet verkar både grundläggande och spritt, på så vis att icke-feministiska aktivister (till vilka jag inkluderar arbetare) deltog, och strategiskt och avsiktligt (och då syftar jag på samordningen och de förstärkande insatserna från organisationer såsom Women’s march). Många tror, eller vill tro, att en dag som i går var ”meningslös”, men det skulle kräva att historien glöms bort, liksom symboliken och den långa svans som kommer följa de kommande åren.


Turkiet

Tusentals kvinnor och många hbtq-aktivister, klädda i lila färg, fyllde den centrala delen av Istanbul och tågade längs Istiklal-gatan. De ropade ”Tayyip, Tayyip, spring, spring, vi kommer!” riktat mot premiärminister Tayyip Erdogan. Demonstranterna krävde stopp för mansvåldet och ropade: ”Vi är förenade”.

Kvinnodagsdemonstrationer hölls i flera städer runt om i hela Turkiet med ”Nej” till Erdogans planerade folkomröstning, som ger honom utökad makt, som huvudtema.


Jemen

Al Jazeera rapporterade från Jemen där demonstranter utanför en FN-byggnad höll handskrivna plakat: ”I dag på den internationella kvinnodagen dör kvinnor på grund av krig och belägring.”


Argentina


Buenos Aires, 8 mars 2017.


Uruguay


Montevideo, 8 mars 2017. Foto: Proderechos


Mexiko


Foto: César Martínez López


Den globala kvinnostrejken manifesterades i så gott som samtliga Mexikos städer, rapporterar feministiska nyhetsbyrån Cimac.
”Kvinnor samlades återigen bortom gränserna, ännu en gång samlade de sina talanger och sin kreativitet i mobiliseringarna för att under detta sekel äntligen undergräva allt det som under årtusenden medfört att halva befolkningen tyngs av de sociala, kulturella och känslomässiga bördor som begränsar och försätter dem i fara”, kommenterar Lucía Lagunes, Cimac:s chef, i en krönika.


Spanien

Manifestationerna i Katalonien var de största sedan 2004, rapporterar feministiska nyhetsbyrån La Independent, och konstaterar att de flesta i demonstrationen i Barcelona var unga, även män, med paroller som: ”Kvinnors ostoppbara revolution” (vilket var huvudtema för 8 mars 2017), ”Vi dör inte, vi dödas – journalister skriv som det är” , ”Vi är barnbarnen till häxorna de inte kunde bränna”, ”När jag kommer hem vill jag vara fri, inte modig”, ”Lika löner och pensioner”, ”Feministisk katalansk republik”, ”Rör de en rör de oss alla” och ”Stärk en flicka så stärks världen”.


”Alla är inte här, kvinnorna på flykt saknas”, står det på banderollen, från demonstrationen i Madrid. Foto: Amecopress


I täten i Madrid gick feministrörelsen med en lila banderoll och slagordet ”Tillsammans och starka, feminister alltid – internationell strejk mot heteropatriarkatet”. De unga organisatörerna säger till Amecopress att årets manifestation stärkts av det fördjupade internationella åtagande som den globala kvinnostrejken i omkring 50 länder innebar. Manifestationen i Madrid avslutades med en för dagen framtagen sång och dans i Merengue-stil.


Sverige

På flera håll i Sverige arrangerades också aktiviteter och strejker i solidaritet inom ramen för den internationella kvinnostrejken. Den feministiska aktionsgruppen för strejken i Sverige formulerade ett manifest som lästes upp på flera håll och i olika sammanhang. Mer om aktionerna på evenemangets Facebook-sida.


Stockholms central, 17.00, 8 mars 2017. Foto: Bella Frank


Kören. Foto: Anna-Klara Bratt


Stockholms central fylldes till bredden av den flashmobb som hörsammat bandet Church of Stonewalls initiativ att sjunga artisten MILCK:s sång Quiet från Women’s March on Washington i januari. Feministiskt perspektiv fick en kort intervju efteråt med bandmedlemmarna Sofia Nylander och Anna Morvall.


8 mars-kommitténs traditionella demonstrationståg samlades vid Norra latin och tågade efter en rad brandtal mot Norrmalmstorg. Foto: Agneta Sandell


Milcks Quiet framfördes också på Götaplatsen i Göteborg, 8 mars 2017. Foto: Maria Edström

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170311 - Maria Jara de Corina

I mitt hemland, Paraguay, hölls demonstrationer i hela landet. I Huvudstaden Asuncion samlades flertal kvinnor, man, transexuella, homosexuella, representanter för urbefolkningen för att demostrera.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: