Annika Hirvonen Falk.

De som köper sex avgör kriminellas inkomster

2017-03-09 | Annika Hirvonen Falk padlock

KRÖNIKA/INRIKES

”De patriarkala strukturerna gör att vem som helst kan bli en sexköpare. Det är samma strukturer som får kvinnor att känna sig otrygga på vägen hem eller att en våldtagen flicka får byta skola, istället för förövarna”, skriver Annika Hirvonen Falk (MP) efter ett möte med Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Annika Hirvonen Falk är jämställdhetspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet samt återkommande krönikör i Feministiskt perspektiv.

Igår träffade jag Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. De är poliserna som stämmer träff med barn som vill sälja sex, och ser till att det inte händer. Poliserna som träffar de utsatta kvinnorna. De som ständigt försöker motverka sexköparnas förvrängda bild av prostituerade kvinnor; att de inte säljer sex på grund av utsatthet utan för att de är uttråkade hemmafruar.

Vad vi varje dag måste påminna oss om är de strukturer som gör att, i första hand, män får för sig att det är okej att för pengar köpa någon annans kropp. Svenska män, uppvuxna i svenska hem där det kollas på Kalle Anka på julafton eller dansas kring midsommarstången. Kanske är det män som känner sig jämställda för att de tar ut föräldraledighet eller kanske är det män som oroas över sina döttrars närvaro på sociala medier, medan de själva chattar med barn för att köpa sex. De patriarkala strukturerna gör att vem som helst kan bli en sexköpare. Det är samma strukturer som får kvinnor att känna sig otrygga på vägen hem eller att en våldtagen flicka får byta skola, istället för förövarna. Strukturen måste i grunden bekämpas.

Därför är det så befriande att se de olika initiativ och kampanjer som pågår för att påverka mäns attityder och ageranden. Länsstyrelsen i Stockholms kampanj ”Du avgör!” riktar sig till de som köper sex eller överväger att göra det. Budskapet är kort och gott att det i slutändan är de som avgör om fattiga flickor från Rumänien kommer att utnyttjas sexuellt i Sverige. I slutändan är det de som köper sex som avgör vilka inkomster som organiserade kriminella ska få in.

Detta är ju också syftet med den svenska sexköpslagens utformning där det är kriminellt att köpa sex men inte att sälja. På så vis minskar incitamenten att efterfråga sexuella tjänster mot betalning. Den svenska sexköpslagen har visat sig framgångsrik för att bekämpa trafficking och utnyttjande av utsatta kvinnor. Den har fått stå modell när bland annat Frankrikes parlament beslutade om nya regler 2016.

Samtidigt som vi kan vara stolta över vår sexköpslag får Sverige kritik för att så få dömts för människohandel. Här är ett problem att lagstiftningen haltar. En förståelse för de maktstrukturer som faktiskt råder måste leda till att det gamla så kallade ”kontrollrekvisitet” eller ”maktförhållanderekvisitet” slutligen utmönstras.

Polisen måste också stärka sin förmåga att bekämpa människohandel och som så ofta när det handlar om jämställdhet är det relevant för polisen att prata om mainstreamining. Förutom fler experter behöver fler poliser i den ordinarie verksamheten förstå att deras arbete också omfattar tillslag mot sexköp och koppleri och få kunskapen som behövs för att göra det framgångsrikt.

Polisen måste få fler resurser, men vi alla måste också, varje dag, i alla rum, på familjemiddagar eller på fester lyfta och uppmärksamma de patriarkala strukturer som gör att kvinnors kroppar fortfarande utnyttjas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: