Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet.

Stark kritik mot SD-möte på Uppsala universitet

2017-03-03 | Felicia Mulinari padlock 1

FEMINISM

Sverigedemokraterna höll på tisdagen ett medlemsmöte på Ekonomikum på Uppsala universitet. Anställda på universitetet har kritiserat uthyrningen av lokalen. För professor Irene Molina och andra kom universitets beslut att upplåta lokal till SD som en total överraskning.
– Meningen var att personalen och studenterna inte skulle få veta om det, säger Molina, som är chockad.

Det var inte förrän dagen före mötet som professor Irene Molina genom en tidningsartikel fick reda på att Sverigedemokraterna skulle vara på det universitet där hon arbetar. Timmarna före SD:s möte satt hon tillsammans med andra forskare i en panel om rasism inom vården. De bestämde sig för att gå till SD-mötet, men fick inte komma in på den delen av universitetsområdet där Ekonomikum ligger.

– Jag vägrade ställa mig på andra sidan av gatan, det här är ju min arbetsplats! säger Molina.

– De måste väl ha vetat om att de skulle komma med god tidsmarginal. För man måste ju beställa lokaler och skaffa tillstånd från säkerhetsavdelningen, så det här måste de ha bestämt för länge sedan. Men allt var totalt hemligt fram tills dagen innan då man kunde läsa om det i Upsala nya tidning. Det var då vi fick reda på att det var något på gång. Och först förstod jag inte vilket datum det handlade om, så jag tänkte ”gud vad bra, vi har tid att reagera och organisera någonting” men detta var ju bara dagen innan.


Och vad hände när ni förstod att Sverigedemokraterna skulle ha möte på er arbetsplats?

– Folk måste ha sett artikeln i tidningen och började höra av sig till universitetet. För då kom det, samma dag som det här mötet skulle inträffa, ett meddelande till personalen om att SD hade hyrt lokaler, men det stod inte vad de hade hyrt lokaler för. ”Och det har väckt reaktion men vi följer bara uthyrningsreglerna som gäller för Uppsala universitet där det står att alla riksdagspartier är välkomna att hyra lokaler från oss”, något sådant skrev de. Det här skrivs av byggnadsdirektören, som även säger att det kan finnas skäl att diskutera de här reglerna i framtiden. Men det var allt som stod i meddelandet.

– Det visade sig senare att de skulle ha ett medlemsmöte. Ett internt möte. Det var ingen föreläsning, det var ingen panel eller debatt, inte ens ett öppet partimöte. Utan ett stängt, slutet partimöte, inte ens journalister fick komma in. Så stängt var det.


Hur påverkade Sverigedemokraternas närvaro universitetet och universitetsområdet?

– Mötet skulle börja klockan 18. Från klockan 15 börjar Ekonomikum Campus mer eller mindre omringas och blockeras av Säpoagenter och massa poliser och polisbilar. Och all undervisning i den delen av byggnaden ställdes in.


Det var viktigare att Sverigedemokraterna skulle ha mötet än att undervisningen skulle fortgå?

– Ja precis. För att Säpo bedömde, enligt den officiella versionen, jag vet inte, det kan ha varit universitet också, att det var nödvändigt att utrymma lokalerna för att garantera säkerheten för partimedlemmarna och Jimmie Åkesson.

– Så de körde ut alla studenter och lärare från den delen av byggnaden. Medlemsmötet skulle ske på en av de största lokalerna på Ekonomikum, som är en stor föreläsningssal. Förmodligen förväntade de sig massor med folk men det kom ju bara 40-50 personer.


Och människor protesterade utanför? Så folk fick på något sätt reda på vad som pågick?

– Ja, så småningom började folk förstå vad som hände. Men det var inga stora protester. Allt skedde så snabbt. Och med mycket hemlighetsmakeri. Meningen var att personalen och studenterna inte skulle veta vad som skulle hända. Meningen var att tysta ner det. Vilket samtidigt är konstigt, hur ska de tysta ner det samtidigt som Campus översvämmas av poliser?

– Jag satt på ett seminarium när jag fick reda på det här. Dessutom på ett seminarium som handlar om rasism, med kollegor som forskar om rasism inom vården. Så vi satt där när vi förstod vad som hände, och jag tänkte: ”Vad gör vi?”. De skulle börja mötet klockan 18 och vi skulle sluta seminariet klockan 17, så då bestämde vi att när seminariet var slut så skulle vi gå dit och se vad som hände och vara med och demonstrera. När vi kom fram så var allt igång. Demonstranter fick stå på andra sidan gatan, de fick inte vara på samma gatusida där det hela skulle inträffa. Så på andra sidan gatan stod det folk med skyltar, det finns en organisation som heter Tillsammans för Uppsala som hade en tyst och fredlig manifestation.


Och vad gjorde du när du kom dit?

– Vi gick fram och pratade med polisen. Jag sade: ”Jag vägrar gå över gatan, det här är min arbetsplats. Ni kan inte skicka mig till andra sidan gatan, jag vill gå in!” Men jag fick inte gå in såklart.

– När klockan blev 18 hade de förmodligen smugglat in Jimmie Åkesson på baksidan av huset, vi såg aldrig honom, men däremot såg vi massa Säpobilar, det var ett stort pådrag.


Vad har universitet sagt efter er kritik?

–Det har inte varit en enda officiell reaktion. Beroende på vem du vänder dig till så kan du få många olika besked. Men jag vet att på måndag så kommer ledningen att träffas för att diskutera det här.

– Det kommer att bli ännu mer reaktioner. Men alla är väldigt chockade av det här och det finns ingen enhetlig organisation eller samling som hade kunnat göra det möjligt för oss att reagera snabbare för att stoppa det här. Det här är också en lärdom att vi måste organisera oss på universitetet.


Varför är det så problematiskt att Sverigedemokraterna har möte på universitetet?

– Det här är ett rasistisk parti. SD föraktar allt som har med kunskap och forskning att göra. De har ingenting här att göra. Dessutom går de emot många av de grundläggande principerna för Uppsala universitet. Varför ska man hyra ut till ”kunder” som stör universitets verksamheter på det här sättet?

– Och en tredje aspekt som jag vill lyfta upp, som jag vill ha som en bredare diskussion är varför detta problem uppstår överhuvudtaget. Det är för att vi har lokaler till uthyrning. Varför ska universitet hyra ut lokaler till verksamheter som inte har med universitet att göra? Det här en del av New public management och det nyliberala sättet att se på byggnader, lokaler, och bostäder – i det här fallet undervisnings- och forskningslokaler. Vi kan inte göra affärer på våra lokaler. Det är inte det de ska vara till för.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

March 3, 2017, 10:45 a.m. - Jill Rose

Tack Irene att du reagerar på uthyrning av en stor föreläsningssal på Uppsala universitet till SD som har rasistiska rötter. Det är ironiskt att tänka att en statligt finansierad institution som jag antar att universitet är, hyr ut - för att få in pengar - till en parti som bedöms ha behov av en storsäkerhetsstyrka som kostar staten massor. Om det är en demokratifråga blir det också ironiskt att hyra ut till en parti som misstänks ha på sin agenda nekande av medborgarrättigheter till vissa. Det verkar konstigt att en del av universitets campus inte är öppen för samtliga universitets anställda och studerande och helt oacceptabelt att anställda och studerande kastas ut från sin vanliga undervisning för att ge plats åt en politisk parti som har rasistiska rötter. Dessutom att hålla det hela hemligt! Fy vilken demokrati

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.