Kvinnor jobbar obetalt efter klockan 15.40 i Frankrike och uppmanas strejka på internationella kvinnodagen.

#8mars: Strejk och protester i Frankrike och globalt

2017-03-03 | Simone Lindsten padlock

UTRIKES

Frankrike mobiliserar inför internationella kvinnodagen den 8 mars. I år handlar det om löneskillnaden mellan kvinnor och män som i Frankrike är 26 procent. Det innebär att kvinnor arbetar gratis efter kl 15.40 varje dag. Inspiration har hämtats från Women's march i USA i januari i år.

RELATERADE ARTIKLAR:

Låt oss strejka och visa Trump vår styrka

Kvinnostrejk utanför argentinska ambassaden

Historisk feministisk kraftsamling i Argentina

Strejk mot globalt kvinnoförtryck även i Sverige

Den 15 februari lanserade flera fackföreningar, kvinno- och ungdomsorganisationer en webbsida med ett upprop om att kvinnor ska sluta arbetet klockan 15.40 den 8 mars. På webbsidan kan man läsa: ”Avskaffa gratisarbete, ofrivilligt deltidsarbete, dåliga karriärmöjligheter och sexuella trakasserier på arbetsplatser! Det är krav som alla kvinnor och män kan ställa dig bakom!”

Det franska initiativet har hämtat sin inspiration från Women's March i januari i USA då hundratusentals kvinnor protesterade mot president Donald Trump och hans politik som begränsar kvinnors rättigheter. De organisationer som stod bakom kvinnomarschen lanserade den 14 februari ett nytt initiativ, att göra internationella kvinnodagen till ”en dag utan kvinnor”, det vill säga att de som stöder kvinnokampen ska strejka hela dagen den 8 mars.

Fast kvinnorna i USA är långt ifrån först med sådana krav. I cirka 30 länder i Sydamerika och Europa uppmanas kvinnor att strejka, både på jobbet och hemma, den 8 mars 2017. (Se Facebook-grupp)

Det är inte första gången liknande initiativ tas. I Polen mobiliserade kvinnor hösten 2016 framför allt mot skärpningen av abortlagstiftningen. I Argentina protesterade kvinnor mot mäns våld, och redan den 24 oktober 1975 uppmanades kvinnor på Island att lägga ned arbetet. Samma datum förra året var det åter tusentals kvinnor på Island som strejkade för jämställda löner.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: