Montevideos karneval är förändrad för alltid

2017-02-17 | Ana Valdés padlock

UTRIKES

Nya tider stundar för karnevalen i Montevideo. Tack vare ett progressivt stadshus rör sig utnämningen av karnevalsdrottning i en inkluderande riktning, skriver Ana Valdés.

Mariana Percovich är den enda kvinnan på kulturchefsposten i Montevideos stadshus, en imponerande byggnad med mer än 6 000 anställda. I ett land med tre miljoner invånare, där hälften bor i huvudstaden, utgör stadshuset en parallellregering.

Montevideo har sedan tjugo år valt borgmästarna ur vänsterns koalition, Frente Amplio. Staden har en policy som gynnar minoriteter och har varit mycket aktivt pådrivande i Uruguays lagstiftning för könsneutrala äktenskap.

Percovich försöker vinna terräng för genustänkandet inom stadshuset och hennes ambition är att allt som styrs från stadshuset, teatrar, museer, kulturhus och kvarters sjukhus ska genomsysras av genus.

Bland annat har hon arbetat för att få igång landets första toalett för transpersoner, som har invigts på Teatro Solis, stadens äldsta teater och hemmascen for den nationella teaterensemble.

Hon styr över karnevalen, världens längsta, en hel månad av fest, skratt och skämt, trummande afrouruguayare och halvnakna damer. Och det är där som Percovich nu har orsakat rabalder.

Karnevalens drottning brukar krönas i början av månaden. Det är hon som ska belöna och ge priser till alla tävlande. Liksom under Renässansen fungerar drottningen som en parodi på makten och är ett försök att visa att den vanliga människan också kan styra, åtminstone för en dag.

Fram till nu har alla drottningar varit unga och vackra, och valet påminde mycket om Miss universum-tävlingen, där en utvald skara av skönheter i vågade kläder visar upp sig för männen. Donald Trump har stått bakom tävlingen i många år.

Men Percovich ville ändra på villkoren och beslutade att alla kvinnor som ville tävla skulle få göra det, inklusive tävlare med funktionsvariationer och transpersoner. Och att juryn skulle bestå av både män och kvinnor.

Karnevalens erfarna organisatörer hävdade att det var omöjligt att ändra på reglerna och att detta beslut visade stadshusets okänslighet och politisk korrekta tänkande. Att tävlingen skulle förlora sin trovärdighet och sitt syfte om alla kvinnor fick lov att ställa upp.

Men Percovich gav sig inte och årets drottningar och prinsessor inkluderar en dövstum tjej som svarade på frågor med teckenspråk, och två transkvinnor.

Karnevalen har ändrats för gott i Montevideo.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.