Adnan Bainca, Henrica Lorentsson och Ilham Abdalla på Sverige Uniteds gala.

Ilham Abdalla från Araby vann Sverige Uniteds Silverhanden

2017-02-17 | Bella Frank padlock

SPORT

Adnan Bainca, Ilham Abdalla och Henrica Lorentsson blev historiska vinnare när de på torsdagskvällen vann stiftelsen Sverige Uniteds stipendium Guld-, Silver- och Bronshanden som delades ut för första gången någonsin.
– Jag är verkligen jätteglad, sade Ilham Abdalla från Araby i Växjö efter prisutdelningen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-02-14 | Fotboll som förändrar prisas på Sverige Uniteds gala

2014-08-15 | Tjejers liv i fokus i Futebol dá forcas arbete


FAKTA/Finalisterna till Sverige Uniteds stipendier:

Henrica Lorentsson, IFK Osby, Tillsammans Cup, Ilham Ahmed Abdalla, Araby, Sevana Bergström, Ronja FK, Tris (Tjejers rätt i samhället), Adnan Bainca, Unite People och Varbergs BoIS, Jon Böhlmark, Sollerö IF, Stig Larsson, Axvalls IF, Matilda Brinck-Larsen, Sandarna BK lag C, Linnea Quist, Louise Johansson, Isabelle Johansson, Emma Scherrieble, Hertzöga BK, Daniel Hammar Komarica, Sävsjö FF och Tina Neset, BK Derby. Läs mer om finalisterna och om Sverige United här.

Ilham Abdalla vann Silverhanden om 30 000 kronor för sitt arbete med fotbollsträningar för tjejer i åldrarna 13 år och uppåt. Arbetet drog hon igång för fem år sedan för att hjälpa tjejer in i ett meningsfullt sammanhang där de kan lära känna andra, lära sig svenska och ledarskap. Ilham Abdalla hade med sig Fardowsa Mohamoud, Ishwaaq Yusuf och Leyla Hassan som också är tränare och ledare för fotbollskvällarna i Araby.

Ilham Abdalla har berättat att hennes mamma tyckte att hon var galen när hon sade att hon ville börja spela fotboll när de kom till Sverige från Somalia. Numera är fotbollen en självklar del inte bara för Ilham Abdalla utan även i hennes familj där man vet att varje fredag- och lördagkväll är hon och tränar upp emot hundra tjejer som inte bara kommer från Araby utan från andra platser runt omkring.

På frågan från konferencier Lydia Capolicchio om hon skulle köpa sin mamma en blomma nu svarade Ilham Abdalla:

– En boll kanske.

– Wow, jag vet inte vad jag ska säga, jag är alldeles tårögd, sade Ishwaaq Yusuf efter att Ilham Abdalla tagit emot priset av Carolina Klüft, friidrottstjärnan som nu bland annat jobbar med organisationen Gen Pep.


”Axlat roll som förebild”

Ilham Abdalla berättar efter prisutdelningen att hennes mamma suttit uppe och väntat på att höra hur det gått i Stockholm.

– Jag har just ringt henne, och hon blev jätteglad. Jag sade: ”Ser du nu vad fotbollen kan ge?”

Priskommitténs motivering för Silverhanden och Ilham Abdallas arbete lyder: ”För vissa människor är vägen till fotbollsplanen spikrak och enkel att vandra. Det räcker att snöra på sig sina skor, hämta matchkläderna och sätta igång med spelet. Andra ställs inför svårare hinder. De kan begränsas av traditioner eller gamla värderingar och sakna tillgång till den svenska idrottsrörelsen. Inte minst unga tjejer som lever med hedersnormer riskerar att marginaliseras. Omgivningen förväntar sig att de ska syssla med annat än bollsport. Den som ändå klarar att ta plats och gå emot strömmen behöver vara stark, modig. Dessa egenskaper hittar vi i överflöd hos mottagaren av Silverhanden 2017. Ilham Abdalla har både använt fotbollen i sin personliga frigörelse – och axlat rollen som förebild för att leda andra i samma riktning.”


Vinnare av Sverige Uniteds första stipendieutdelning. I mitten Leyla Hassan, Fardowsa Mohammud, Ilham Abdalla och Ishwaaq Yusuf. Deras träningar ingår också i Futebol dá forsas nätverk.


Svante Elfving, ordförande Sverige United.


Elitdomaren Mohammed Al-Hakim och Cecilia Andrén-Nyström, VD Futebol dá forca, samt konferencier Lydia Capolicchio.


Niklas Strömstedt sjöng mot nazism och rasism.


Stig Larsson, Axvalls IF och Linnea Quist, Hertzöga BK.


Anders Bengtsson, ordförande för priskommittén och Carolina Klüft från Gen Pep.


Torsdagens galakväll på Operaterassen i Stockholm var den första i ordningen men kommer att hållas årligen för att belöna eldsjälar som använder fotboll som verktyg för integration. Niklas Strömstedt stod för underhållningen och spelade båda gamla hits och sånger mot rasism och nazism, och Svante Elfving som tog initiativ till och är ordförande för Sverige United berättade om stiftelsens arbete:

– Integrationsfrågan är en av de största frågorna vi har, sade han och betonade att även om politikerna måste leverera lösningar hänger också mycket på vanliga människor:

– Vi medborgare måste göra vårt. Fotbollen är världens största sport och den är tillgänglig för många.

Han underströk också att utan eldsjälar finns det ingen fotboll, oavsett om det handlar om eldsjälar som står vid regniga grusplaner eller står i tvättstugan och tvättar smutsiga träningskläder och dessutom betalar notan för det hela. Dessa eldsjälar vill stiftelsen belöna och uppmuntra och till galakvällen hade de elva finalisterna bjudits in.

– Fortsätt göra det ni gör, sade han till publiken.

Två av Sverige Uniteds ledamöter i priskommittén, Cecilia Andrén-Nyström, vd för Futebol dá forca och fotbollsdomaren Mohammed Al-Hakim, berättade om sitt arbete i kommittén:

– Det är självklart för mig att vara med, det är ett bra initiativ och jag vill ge tillbaka, sade Mohammed Al-Hakim som kom till Sverige som barn efter att spenderat sina första åtta år i livet på flykt. Hans första kontakt med samhället var fotboll och han blev senare elitdomare.


Arbete i det tysta

Futebol dá forca har nu verksamhet i fyra länder, och hela femton länder står på väntelista för att påbörja verksamhet i samma anda, och de har 540 ideella ledare. Deras koncept är att använda fotboll för att stärka tjejers självkänsla och självförtroende:

– Om tjejer spelar fotboll går de klart skolan, de gör karriär, de kommer att känna till sina rättigheter och ta plats, sade Cecilia Andrén-Nyström och påpekade att vem som helst kan bli en eldsjäl.

Vinnaren av Guldhanden, Adnan Bainca, var där med två vänner, och tillsammans jobbar de för att tjejer och killar ska kunna spela fotboll på lördagskvällar i Varberg. Baincas verksamhet, Unite People, lockade under 2016 2 000 unga till fotbollen. Han hoppas kunna bygga ett nytt lag som är integrerat i grunden.

Priskommitténs motivering för Guldhanden lyder: ”Fotbollens främsta eldsjälar är sällan personerna som syns och hörs mest. Deras arbete pågår i det tysta, långt från mediernas uppmärksamhet och strålkastarljuset på de stora arenorna. De kämpar outtröttligt för att lyfta andra. Sådan är mottagaren av Guldhanden 2017. Den här personen ger av tid och kraft för att så många ungdomar som möjligt ska få en bättre tillvaro. Tack vare sitt driv och sitt outsinliga engagemang skapar vår vinnare en trygg miljö för hundratals tjejer och killar i sin stad. Genom Adnan Bainca och Unite Peoples kvällsfotboll har Varberg blivit en rikare plats. En plats där människor med olika bakgrund möts och där vänskapsband knyts mellan nyanlända och etablerade svenskar.”


Bronshanden och hedersutnämnande

Henrica Lorentsson från Osby vann Bronshanden om 20 000 kronor. I IFK Osby har hon jobbat med att inte bara erbjuda nyanlända ungdomar en plats på fotbollsplanen utan även hjälpa dem att hitta vägar in i övriga samhället. I IFK Osby har man jobbat med läxhjälp, matlagning och ekonomi för att förbereda de unga för livet i deras nya hemland.

Motiveringen för Lorentsson lyder: ”Fotbollsplanen kan vara en utmärkt mötesplats för ungdomar med olika bakgrund. En arena att lära sig språket, träffa vänner och bygga ett sammanhang. Men för att integrera människor på allvar räcker det inte att idrotta tillsammans. Det krävs ett helhetsgrepp där olika insatser kombineras, där utbildning, fritidssysselsättning och möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden samspelar med varandra. Bronshanden 2017 går till en person som personifierar dessa insikter. Till en ledare som byggt ett fungerande fotbollslag, men samtidigt orkat lyfta blicken långt bortom sidlinjen. Till en eldsjäl som kämpar för att varje individ ska utvecklas och få en väg in i samhället – och som inte tvekar att öppna sin egen dörr när behovet är som störst.”

Under kvällen delades också ett hedersutnämnande ut till två av de elva finalisterna. Det var Stig Larsson från Axvalls IF och Linnea Quist, Louise Johansson, Isabelle Johansson och Emma Scherrieble från Hertzöga BK som vann ett pris av Patrik Andersson, VM-hjälte 1994. De kommer att få delta i ett träningsläger som Patrik Andersson arrangerar tillsammans med FC Barcelona i Lund senare i år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: