Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

”Det går inte att försöka ta makten till varje pris”

2017-02-10 | Katarina Andersson padlock

INRIKES

När Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra gick ut med att partiet skulle inleda samtal med Sverigedemokraterna valde ungdomsförbundet Muf:s tidigare vice ordförande Bodil Sidén att lämna partiet. Moderata debattören Mozhgan Jalali ser stora svårigheter med samarbetet, medan Moderatkvinnorna inte har någon gemensam uppfattning om det. Nu rasar partiet i opinionen.

Redan när Muf:s ordförande Rasmus Törnblom för ett år sedan skrev en debattartikel om att Alliansen måste fälla regeringen valde vice ordförande Bodil Sidén att lämna sina uppdrag för ungdomsförbundet. ”Att både ta makten med hjälp av, och regera med stöd av, Sverigedemokraterna” var hon inte beredd att göra, och skrev i ett svar att: ”Här går min gräns”.


Ett splittrat parti

När Anna Kinberg Batra för ett par veckor sedan gick ut med beskedet om Moderaternas nya linje valde Sidén att ta konsekvenserna av det också: ”Jag engagerade mig för idéerna. Kinberg Batra vill nu samarbeta med SD. Därför har jag lämnat mina uppdrag för M och är inte längre medlem”, skrev Bodil Sidén på Twitter.

Eftersom SD är ett rasistiskt parti som vill inskränka aborträtten och även har andra kvinnofientliga politiska förslag, som att återinföra sambeskattningen, kontaktade Feministiskt perspektiv Moderatkvinnorna för att se hur de ställer sig till ett samarbete.

Moderatkvinnorna ser inga skäl att för egen del ha ett utbyte med SD, uppger deras politiska sekreterare Caroline Wallensten, men vill inte kommentera partiets inställning. Wallensten hänvisar till att Moderatkvinnorna är ett nätverk som inte bedriver arbete i utskotten och därför inte förhåller sig till partiets nya giv.


”SD kommer vilja prata om sina kärnfrågor”

Anna Kinberg Batra har understrukit att närmandet till SD enbart handlar om samtal i enskilda frågor och vidhåller att det är med Alliansen hon vill regera. Mozhgan Jalali, barnmorska och moderat samhällsdebattör, tror dock inte att SD kommer nöja sig med att diskutera frågor av typen biomoms eller sådant som till exempel Elisabeth Svantesson tog upp i Ekots lördagsintervju härom veckan, så kallade ”cykelställsfrågor”. Det vill säga spörsmål av väldigt praktisk karaktär där partiernas skilda värderingar inte behöver krocka.

– Jag tror det blir svårt, säger Mozhgan Jalali. SD kommer inte acceptera att prata om bullerproblem, de kommer att vilja prata om sina kärnfrågor.


Mozhgan Jalali (M).


Att andra partier samtalar med SD är inget nytt, framhåller Mozhgan Jalali.

– Partier har tidigare pratat med SD i riksdagen i olika utskott där de sitter, det är inte så att de är utfrusna. Men vi måste komma ihåg att SD är ett rasistiskt och främlingsfientligt parti. En del av svenska folket har röstat på dem i sympati eller missnöje.

– Jag har inget förtroende för partiet och dess företrädare, men jag har respekt för deras väljare. Många medborgare tror att partiet är isolerat och det är de inte. Det kan vara därför vår partiledare tog upp det, för att visa att de inte är utfrusna. Vi kan prata om saker som vi kan komma överens om, men när det gäller värderingar går det inte att samarbeta.


Fallande opinionssiffror

Oavsett bevekelsegrunder tycks taktiken inte ha gått hem. Demoskops senaste opinionsundersökning, som presenterades i Expressen igår, visar att partiet efter utspelet tappat nästan 6 procentenheter och nu är nere på 18,5 procent av väljarstödet.

– Moderaternas väljare visar att de inte gillar utspelet. Att få makt för att driva egen politik är viktigt i politiken, men det går inte att försöka ta makten till varje pris, säger Mozhgan Jalali.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.