I september ordnar Crime City Rollers slutspelsturnering i Malmö.

Rollerderbyturnering till Malmö i höst: ”Historiskt”

2017-02-09 | Bella Frank padlock

SPORT

För första gången någonsin kommer en slutspelsturnering inför mästerskapet i rollerderby att hållas utanför Nordamerika och det är Malmö och Crime City Rollers som fått det hedersamma uppdraget att stå värd. Turneringen kommer att hållas i september och redan har rollerderbyfans börjat boka hotell och resa.
– Det är superstort, säger Ulrika Dilton från Crime City Rollers.

Ulrika Dilton, Crime City Rollers.

Den 8-10 september kommer Crime City Rollers tillsammans med Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA) arrangera den första slutspelsturnerningen som någonsin hållits utanför Nordamerika.

Crime City Rollers är regerande svenska mästare och det bäst rankade svenska laget, nummer 13 i världen, och näst bäst rankade europeiska laget efter London Rollergirls som ligger på plats 5.

Sammanlagt kommer tre slutspelsturneringar att hållas i september. Den första hålls i Malmö den 8-10 september, nästa går av stapeln den 22-24 september i Dallas, och den tredje spelas den 29 september till den 1 oktober i Seattle. Till slutspelsturneringarna kommer de allra bästa lagen i världen för att kämpa om en plats i mästerskapet som hålls i början av november i Philadelphia. Arrangemangen sker i samarbete med Women's Flat Track Derby Association (WFTDA).

– Det känns kul eftersom det blir ett historiskt event, det betyder mycket att fans i Sverige och Europa kommer att kunna se derby i division 1 så nära. Folk kommer att komma från hela Europa och göda intresset för derby. Det är ett erkännande av europeiskt derby, säger Ulrika Dilton och förklarar att stödet från Malmö stad har varit avgörande. Stadens fritidsförvaltning har sett till att ta fram en hall som enbart är till för rollerderby och staden har också varit stöttande i att anordna liknande rollerderbyevenemang som Crime City Rollers tidigare internationella turneringar Wet och Smackdown.

– Staden är taggad på att kunna visa något nytt för folket och kunna få med publiken, rollerderby är en stor publiksport, man förstår vikten av att lägga in engagemang i sporten.

Tolv lag kommer att kvala in till var och en av slutspelsturneringarna, det är alltså de 36 bästa lagen i världen som kommer att delta i kampen för en plats i mästerskapen i november. Från varje slutspelstävling går fyra lag vidare. Det momentet är en viktig skillnad från de tävlingar Crime City Rollers tidigare arrangerat.

– Under Wet 2015 och Smackdown 2016 var det färre lag och färre utomeuropeiska lag. Nu är det en faktisk turnering, lag kommer att åka ur och det kommer att spelas semifinal och final, och det gör det ännu mer spännande att titta på. Det blir större engagemang, prestige och status i en playoffturnering, intresset för att vara volontär och fotograf är större. Eftersom den hålls av WFTDA tar de stort ansvar. Om vi som spelar i a-laget har bidragit med vår del innan helgen så kommer vi få bättre chanser att endast fokusera på spel under turneringshelgen – men det kommer fortfarande behövas mycket folk som hjälper till med själva turneringen.


Crime City Rollers, regerande svenska mästare. Foto: Peter Troest


Topplag till Malmö

Säsongen håller just på att dra igång för de flesta lagen och nu gäller det att nå bra ranking. För Crime City Rollers som är rankade på plats 13 gäller det att behålla den. Under sensommaren kommer lagen att seedas. Då blir det klart hur de olika lagen kommer att matchas mot varandra. Ju bättre ranking, desto bättre seedad blir man. Helt klart vilka lag som kommer att delta i vilka slutspelsturneringar kommer det inte bli förrän dess, men utifrån hur rankingen ser ut i dag är det möjligt att det kommer lag från Nordamerika, såväl som från Europa och Australien till Malmö. Och med lagen kommer också rollerderbyfansen:

– Vi hoppas att så många lag som möjligt i Europa kommer för att spela, där spelar seedingen roll. Ju fler europeiska lag som kommer, ju fler av deras fans kommer att komma. Men eftersom det är så svårt att se de bästa amerikanska lagen annat än på stream eller att åka till USA tror vi att fans kommer att åka för att titta på dem också. Minst två topplag kommer att komma. Det brukar komma rätt mycket folk från London eftersom det är perfekt läge, det är lätt att ta sig till Malmö från Köpenhamns flygplats.


Vad innebär detta för derbysverige?

– Möjligheten att titta på lagen. Jag tror inte många fattar hur bra de bästa lagen är, om man tänker på Gotham Girls eller Rose City, det är som att Malmö FF spelar mot Barcelona. Det är så stort att man inte kan fatta det att få möjlighet att se det. Sedan tror jag fortsättningsvis att ju högre vi och Stockholm, Helsingfors och London rankar oss, ju fler arrangemang måste ske här.


Vad har ni fått för reaktioner?

– Det är jättemånga som har varit peppade, både Helsingfors, Kallio, Tampere och Stockholm har hört av sig sig med hejarop. Vi har redan fått meddelanden om folk som har bokat hotell, säger Ulrika Dilton och förklarar att målet är att fylla Baltiska hallen som tar 4 000 besökare.

Crime City Rollers har jobbat med ansökningen att få anordna turneringen i nästan ett år. Arbetet har till stor del handlat om att få med Malmö stad. Det har också underlättat att många rollerderbyspelare och fans länge har efterfrågat slutspelshelger utanför Nordamerika. Nu börjar förberedelserna på allvar, i maj blir det spel i turneringen The Big O i Oregon i USA, och snart är det dags för säsongsstart.

– Vi har match mot Stockholm den 4 mars som kommer att bli spännande, vi har flera nya spelare i laget och det blir invigning av den nya hallen.


Foto: Peter Troest


Foto: Peter Troest.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.