Annika Hirvonen Falk.

Sakpolitik måste vinna över enkla populistiska budskap

2017-02-09 | Annika Hirvonen Falk padlock

KRÖNIKA/INRIKES

Klimatlagen var Miljöpartiets främsta vallöfte, enligt Annika Hirvonen Falk (MP), en politisk lösning som inte lätt formuleras i en tweet, men när Isabella Lövins laguppställning kring beslutet ställdes i kontrast till Trumpadministrationen uppmärksammades det över hela världen. ”Ibland går det ju att hitta den där bilden som lyckas säga mer än 140 tecken”.

Annika Hirvonen Falk är riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet samt återkommande krönikör i Feministiskt perspektiv.

Det har inte ens gått en månad. Jag vill inte vänja mig, vill inte att Trumps orimliga beslut och nya påhitt ska bli vardag eller något att scrolla förbi i flödet. Munkavlelagen som stoppar bistånd till organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter och hälsa, inreseförbud för utvalda medborgare, flyktingmoratorium, öppenhet för fler kärnvapennationer och ännu fler murar. Det ena otänkbara beslutet efter det andra.

Förra veckan spreds en bild över hela världen. Omgiven av kvinnor signerar vice statsminister och klimat- och utvecklingsminister Isabella Lövin en klimatlag som kommer att ha stor betydelse generationer framåt. Bilden talar sitt tydliga språk, kvinnorna som står upp och tar ansvar för framtiden till skillnad från Trumps män som ivrigt väntar på att begränsa just kvinnors framtid. Samtidigt symboliserar bilden en annan kontrast mellan Trumps populism och det faktabaserade politiska hantverket. Det demokratiska hantverket som tar tid och kräver kompromisser, som ofta saknar de enkla lösningarnas glamour och slagkraft.

Arbetet med klimatlagen initierades när den rödgröna regeringen tillträdde 2014 och är ett resultat av en bred överenskommelse över partigränserna. Den består av tre delar, klimatlagen där krav och klimatmål för framtida regeringar definieras, själva klimatmålen som ska nås och tillsättandet av ett klimatpolitiskt råd. Lagen reformerar den svenska klimatpolitiken från grunden men den är förstås komplex och effekterna är långtgående. Det är en elegant lösning, som samtidigt är mycket svår att sammanfatta i en tweet.

I skarp kontrast står Trumps ogenomförbara inreseförbud. Ett förslag som helt gick emot demokratiska principer om icke-diskriminering. Det kom helt utan förvarning och förberedelse. Det som är mest slående är ändå att det inte ens levde upp till en grundläggande nivå av genomtänkthet. Gällde det personer med dubbla medborgarskap? Gällde det personer som hade permanenta uppehållstillstånd? Var förbudet ens möjligt att genomföra under grundlagen?

De senaste besluten i USA:s domstolar visar att förbudet inte gick att upprätthålla. Visst är det glädjande att det är på det sättet. Grundlagen och rättsstatens principer känns som ett kraftfull skydd att luta sig emot när extremismen tar plats i finrummen. Men även grundlagar och dess uttolkningar förändras. Och kanske var det viktiga för Donald Trump inte ens att föreslå en genomförbar reform. Kanske var det hela inte mer än ett pr-trick där han får framstå som politikern som slåss för sin sak mot etablissemanget i domstolarna.

Trots att klimatlagen var Miljöpartiets främsta vallöfte – nummer ett på listan av allt vi ville genomföra – var den relativt okänd bland väljarna innan bilden på Lövin och kvinnorna blev viral. Istället minns alla kolbiten och Vattenfall. Vi misslyckades med att kommunicera det komplicerade och fokuserade mer på det vi trodde var enkelt att förklara i debattstudion.

Sakpolitik måste vinna över enkla populistiska budskap. Det är extra viktigt i en tid när högerpopulisterna vinner mark. För om vi ger upp och deltar i tävlingen där bara enkla budskap får utrymme, riskerar vi också att det mest blir utrymme för enkla lösningar. Och ibland går det ju att hitta den där bilden som lyckas säga mer än 140 tecken.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.