Dorna Behdadi, Gothenburg Roller Derby

Rollerderbyprotester mot Trump

2017-02-06 | Bella Frank padlock

SPORT

Turerna kring president Trumps exekutiva order om inreseförbud till USA fortsätter. Förbudet ser ut att vara tillfälligt hävt efter en dom i delstaten Washington men många oklarheter återstår. Inom rollerderbyvärlden har många protesterat mot inreseförbudet och mot Trump. Spelarna Dorna Behdadi från Göteborg och Mina Dadashzadeh från Malmö varnar för att problemet varken är nytt eller löst, och långt ifrån begränsat till Trump.

RELATERADE ARTIKLAR:

På tisdagen publicerades en debattartikel på SVT Opinion av Sarah Ekstrand, ordförande för Gothenburg Roller Derby, Fredrika Almqvist ordförande för Dock City Rollers och Mia Engström, ordförande för Crime City Rollers, Mire Åsell, ordförande för Stockholm Roller Derby tillsammans med rollerderbysverige: ”Åk inte till USA – om inte alla får följa med!”

Undertecknande klubbar: Gothenburg Roller Derby, Crime City Rollers, Dock City Rollers, Stockholm Roller Derby, Jackdaw City Rollers, Linköping Go’rullaz RDC, Norrköping Roller Derby, The Royal Swedish Roller Derby, Sundsvall Demolition Rollers, Umeå Roller Derby, Västerås Roller Derby, Västsvenska Roller Derby sällskapet, Örebro Roller Derby.

Dorna Behdadi doktorerar i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och har spelat rollerderby i flera år. Hen har dubbelt medborgarskap eftersom hens föräldrar är från Iran, men själv har Dorna Behdadi aldrig varit i Iran. Enligt det första beskedet om Trumps presidentdekret skulle även personer som Behdadi omfattas av inreseförbudet, men i onsdags kom besked från John Kelly, minister för inrikes säkerhet i USA, att det är nationaliteten i passet som gäller. Det vill säga personer som har dubbla medborgarskap men pass från ett land som USA godkänner kommer att kunna resa in i landet. Efter det har även hela inreseförbudet utmanats av den federala domaren James Robart i delstaten Washington som åtminstone tillfälligt satt stopp för det i hela landet. Detta efter att bland annat Washington lagt in en stämningsansökan mot den exekutiva ordern som anses strida mot landets konstitution.

När Dorna Behdadi läste om det ursprungliga beskedet om inreseförbudet efter att hen förra helgen spelat under en elitseriehelg blev hen förvånad men inte jättechockad.

– Under ett år har vi som har dubbelt medborgarskap haft mycket svårare att komma in än tidigare, det har tagit längre tid att få visum och det har kostat mycket mer pengar. Jag blev även intervjuad på ambassaden och flera gånger innan boarding samt två gånger till på flygplatsen i USA. Efter det nya beskedet i onsdags har jag kontaktat USA:s ambassad i Sverige, men de vill inte svara tydligt på frågan om jag kommer släppas in eller inte. Så trots det nya uttalandet känns det osäkert.


Fokus på de värst drabbade

Sedan dess har alltså domslutet i Washington tillkommit som tillfälligt häver inreseförbudet, men Trumpadministrationen jobbar för att överklaga det beslutet och hur det kommer att se ut i sommar när det är tänkt att Gothenburg Roller Derby ska delta i en turnering i Maine är mycket osäkert. Dorna Behdadi understryker också hur viktigt det är att frågan inte bara uppmärksammas för att konstnärer eller idrottare inte tillåts resa in i USA utan att fokus måste ligga på de många som bor i USA som kanske inte vågar resa utomlands för att besöka familj i rädsla för att sedan inte komma in i landet igen, eller för de med uppehållstillstånd som råkade befinna sig utanför USA:s gränser när förbudet infördes och som kanske inte tillåts komma in till sina hem och familjer, samt på flyktingar.

Det pågår diskussioner om frågan på forum inom rollerderbysverige och även internationellt. Än har inte internationella rollerderbyförbundet, Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA) gjort något officiellt uttalande men det pågår även där diskussioner:

– Jag hoppas att WFTDA uttalar sig, jag vet att det finns röster och att det pågår en diskussion just nu på internetforum om att man kanske försöker få turneringar i Europa eller i Kanada. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vår idrott är vår hobby, även om den är en stor del av mitt liv. Det här påverkar folk i deras liv på ett mycket större sätt än att inte komma in i landet för en idrottsturnering. Det är viktigt att fokusera på hela frågan, och inte söka reducerade lösningar för då kanske uppmärksamheten tystas för att problemet verkar löst för den vita majoritetsblicken. Det är ju redan lite det som hänt i och med onsdagens uttalande om att vi med medborgarskap i bland annat Sverige kommer släppas in.

Hen påminner också att presidentens exekutiva order inte är något infall från Trump utan varit ett tydligt inslag i hans presidentkampanj under året och ett uttryck för en förstärkt islamofobi:

– Folk har ju vetat om hans åsikter och han har fått stöd för det här, islamofobi och rasism. Och det blåser bruna vindar här också, hade SD fått makten hade liknande saker skett här.


”Många har tryckt på”

Mina Dadashzadeh läser till socionom på Malmö högskola och spelar sedan ett år i Crime City Rollers som är rankade på plats nummer 13 i världen. När det första beskedet kom att Mina Dadashzadeh inte skulle få resa till USA för den viktiga turneringen i Oregon i maj stod det genast klart att ingen i laget skulle resa: alla eller ingen var reaktionen i laget. Många vände sig också till Svenska skridskoförbundet med protester och krav om att förbundet skulle ta ställning mot förbudet.

– Det är bra att det är många som har tryckt på, många föreningar gick ihop och skrev brev till skridskoförbundet att de skulle trycka på högre instanser, jag tror att det är många som försökt påverka på det sättet, säger Mina Dadashzadeh.

Beskedet ändrades alltså i onsdags i förra veckan, och igen under helgen, men både Mina Dadashzadeh och laget undrar vad som ledde fram till beskedet att länder som Sverige och Storbritannien skulle undantas för det mer allmänna förbudet:

– Vi är glada för laget, men man undrar vad Sverige gjort för att få undantaget och varför andra länder inte får det. Nu får vi åka men nu när bara vissa länder har fått undantag blir det ännu värre, man undrar vad vi är skyldiga Trump. På ett sätt var det bättre när vi inte fick komma in för nu tror många att problemet är löst, säger hon och fortsätter:

– Och det är lätt att fokusera på vad Trump gör, men många saker får inte någon uppmärksamhet, vi hatar Trump men själva är vi inte så bra, säger hon och pekar på att Sverige sedan över ett år har stängt gränserna för människor som riskerar att dö.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: