Ny roll för Soraya Post stärker Fi:s röst i EU-parlamentet

2017-01-27 | FemPers padlock 2

UTRIKES

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ (Fi) har utsetts till talesperson för den socialdemokratiska partigruppen S&D i DROI, EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter i världen utanför EU.

Enligt ett pressmeddelande från Fi sitter Soraya Post även i LIBE – utskottet för medborgerliga rättigheter inom EU, samt inrikes- och migrationsfrågor. Hon är också suppleant i utrikesutskottet, AFET, där hon sitter som enda svensk från S&D-gruppen, som samlar 191 socialdemokrater och demokrater och därmed är den näst största partigruppen i EU-parlamentet.

Fi:s röst för mänskliga rättigheter i Europapolitiken stärks i och med att Soraya Post väljs till S&D:s koordinator i DROI. Koordinatorsrollen är ett centralt uppdrag som innebär att hon kommer att fungera som talesperson för den politiska gruppen i utskottet och förhandla med de andra partigruppernas koordinatorer.

– Mänskliga rättigheter är grunden för vår feministiska politik. Ensam har jag lyckats driva igenom en mer feministisk utrikespolitik, som numera kräver tillgång till säkra aborter för kvinnliga krigsoffer, och tuffare krav på EU-kandidatländernas minoritetspolitik. Nu när jag företräder hela den socialdemokratiska gruppen i MR-utskottet kommer progressiv, feministisk politik få ännu större genomslag, säger Soraya Post.

– Mina fokusområden i utskottet för mänskliga rättigheter blir kampen mot våld i alla dess former och ett nytt sätt att se på säkerhetspolitik – som en fråga som också gäller kvinnor, minoriteter och ursprungsbefolkningar, säger Soraya Post.

På sin Facebook-sida skriver Soraya Post:

”Hela mitt liv har mina mänskliga rättigheter ifrågasatts. Men för 30 år sen bestämde jag mig för att börja kämpa för dem i stället för att böja på huvudet. Nu har mitt hårda arbete gett resultat. Inte bara sitter jag för Feministiskt initiativ i Europas högsta beslutande demokratiska församling, EU-parlamentet. Sen idag är jag också den socialdemokratiska partigruppens koordinator i utskottet för mänskliga rättigheter... Från och med idag har en politiker som aldrig kommer sluta kämpa för allas våra rättigheter en ny och tung plattform. Jag lovar att ta det uppdraget på allra största allvar.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Jan. 27, 2017, 9:47 a.m. - Barbro Frost

Härligt! Soraya Post är en utmärkt representant för feminism och för Sverige. Jag har dessutom varit med och röstat in henne. Barbro Frost

Jan. 27, 2017, 3:10 p.m. - gudrun tiberg

Bästa soraya! du kommer att göra ett fantastiskt arbete. Vi står alla bakom dig. TIBBE

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.