Folklig mobilisering står för hoppet i mörka klimattider

2017-01-17 | Jenny Rönngren padlock 1

EKONOMI

Brunkolsbrytningen i Tyskland nämns både bland lågvattenmärkena – försäljningen av svenskägda Vattenfalls brunkolstillgångar – och höjdpunkterna med den lyckade aktionen Ende Gelände det gångna året. Fyra initierade klimatröster summerar och blickar framåt.

Shora Esmailian, journalist, författare och föreläsare, med fokus på bland annat klimatfrågor.

Höjdpunkter och lågvattenmärken 2016?

– Den absoluta höjdpunkten under 2016 var vårens Break Free-kampanj där aktioner mot fossilkapitalet anordnades över hela världen med tiotusentals deltagare på sex kontinenter. Den närmast oss var den lyckade aktionen Ende Gelände i Tyskland mot Vattenfalls brunkolsbrytning. Allt detta var den internationella klimatrörelsens svar på det urvattnade Parisavtalet – ett svar som visade att klimatrörelsen i allra högsta grad är levande. Kampanjen matchades av segern vid Standing Rock mot slutet av året: en faktisk bromsning av ännu ett galet pipelinebygge.

– Listan över lågvattenmärken kan göras lång, men att 2016 gick till historien som det varmaste året hittills uppmätt (se även här) med ett Arktis som var inte en eller två grader, utan 20 grader varmare än normalt vintertid måste vara det värsta. I och med detta har vi antagligen nått en oåterkallelig tröskeleffekt, åtminstone när det gäller den arktiska havsisen.

– Valet av en klimatförnekare till USA:s president, som exempelvis vill lägga ner all Nasa:s klimatforskning, måste ses som det näst värsta lågvattensmärket. I dagarna lät sig Sverigedemokraterna inspireras av Donald Trump, genom att lägga sitt eget förslag om att slopa forskningsmedel till SMHI:s klimatforskning. Och så är bollen i rullning - det råder föga tvivel om att fascistiska krafter kommer att fortsätta förneka uppvärmningen.

– För Sveriges del var det Socialdemokraternas och Miljöpartiets försäljning av svenskägda Vattenfalls brunkolstillgångar i östra Tyskland det värsta lågvattenmärket. Rakt emot Miljöpartiets vallöfte ger det fria händer till tjeckiska riskkapitalister i EPH som kommer att bryta mer av det smutsigaste av alla fossila bränslen.

Utmaningar och möjligheter 2017?

– Det är att stå emot alla lågvattenmärken ovan. Att bygga upp motståndskraften i Trump-eran så att vansinnet inte får fritt spelrum.

– Klimatrörelsen, som för tio år sedan hade sitt största uppsving i Sverige, behöver återupplivas och få en rejäl skjuts av alla som kämpar för rättvisa, jämlikhet och jämställdhet. Vi får inte glömma bort att klimatkampen måste gå hand i hand med alla andra strider. Därför behövs varenda person och varenda rörelses bidrag. Vare sig det handlar om att blockera flyg, skriva på för bättre kollektivtrafik eller pressa sin fackförening att ansluta sig till omställningsrörelsen. Helt enkelt gammal hederlig organisering, nu för att låta fossila bränslen var kvar i marken. Klimataktion, Fossil free-Sverige, 350.org är några organisationer där man kan organisera sig.


Elin Götmark, talesperson i Skydda Skogen.

Höjdpunkter och lågvattenmärken 2016?

– Lågvattenmärken: Jag är aktiv i frågor som rör skog och klimat, och där var det definitiva lågvattenmärket denna artikel i Land som förespråkade att avverka Sveriges naturreservat för klimatets skull. Se klimatetochskogen.nu för att förstå mer om problemen med det argumentet.

– Höjdpunkter: Gräsrotsmotståndet mot Dakota Access Pipeline, Ende Gelände-aktionen i Tyskland, mot kolkraftverket vid Sundarbans mangroveområde i Bangladesh, och på många andra platser i världen, inklusive Sverige.

Utmaningar och möjligheter 2017?

– Utmaningar: Det största hotet mot klimatet och ekosystemen på jorden är människans ständigt ökande resursanvändning som drivs på av vårt tillväxtkrävande ekonomiska system. Hur kan vi komma ur den onda cirkeln?

– Möjligheter: Vår egen förmåga till förändring. Det är inte sant att vi enkelt kan rädda världen, men det är inte heller sant att världen kommer att gå under och vi ingenting kan göra. Stöd varandra och hitta ditt sammanhang där du tillsammans med andra kan göra motstånd och arbeta för en bättre värld.


Kitty Ehn, nationalekonom, miljöaktivist och krönikör på Supermiljöbloggen, samt tidigare talesperson för Klimataktion.

Höjdpunkter och lågvattenmärken 2016?

– Höjdpunkter: Den globala mobiliseringen mot fossilindustrin. För att nämna några exempel så har klimatrörelsen sett enorma framgångar med initiativ som den fysiska och digitala kampanjen mot oljepipelinen som planerades byggas i North Dakota, Ende Gelände’s aktioner mot tyska kolgruvor samt fortsatta landvinningar för Fossil Free och divesteringskampanjen mot smutsiga investeringar i fossilindustrin.

– Lågvattenmärken: Den politiska extremhögern som fortsätter växa i världen. I en tid då mycket förändras, snabbare än någonsin, reagerar många med rädsla och oro. Under 2016 har världen mött enorma utmaningar med fortsatta krig, konflikter och terrorhot, ekonomiska kriser, mänsklig utsatthet och växande klimatutmaningar. Resultatet av allt detta har blivit ett politiskt klimat där extremhögerns till synes ”enkla” lösningar på dessa utmaningar lockar allt fler.

Utmaningar och möjligheter 2017?

– Utmaningar: Att bemöta den rädsla och oro som sprids i samhället, utan att förenkla eller förringa problematiken. Fakta, gemenskap och framtidstro är rädslans värsta fiender, och häri ligger klimatrörelsens största utmaning under 2017. Vi är del av ett större sammanhang, och står nu inför utmaningen att applicera den kunskap som redan finns om kopplingen mellan orättvisor så som rasism, sexism, nationalism och kapitalism, för att gemensamt skapa en globala rättviserörelse.

– Möjligheter: I utmaningen att se sambandet mellan olika orättvisor, och gemensamt mobilisera mot orsaken till dessa, ser jag en enorm möjlighet i det kommande amerikanska presidentskapet. Donald Trump är en symbol, en karikatyr av världens oro och rädsla, som redan har skapat en gnista till vad jag förutspår blir 2017 års största politiska mobilisering. Under slutet av januari anordnar The Peoples Climate Movement en kampanj, 100 hours of resistance, för att mobilisera människor i USA mot de orättvisor som Trumps presidentskap står för. Och det är bara början.


Rebecka Hagman, grundare Co-grow.

Höjdpunkter och lågvattenmärken 2016?

– Höjdpunkten var att Kina och USA undertecknade Parisavtalet. Att två av världens största och några av de tidigare mest motsträviga utsläppsländerna till slut kavlade upp ärmarna var såklart avgörande för avtalets ikraftträdande. Det grövsta lågvattenmärket stavas Trump, Trump, Trump. Att Trump blev vald till USA:s president var nog det sämsta som kunde hända planeten ur ett klimatpolitiskt perspektiv. Jag kan inte annat än bäva inför de konsekvenser hans förmodade beslut vad gäller klimatfrågan kommer att leda till.

Utmaningar och möjligheter 2017?

– I den ding-ding värld vi befinner oss i på ett globalt plan så går det inte annat än att söka energi och hopp i det konstruktiva och redan pågående arbetet som sker på lokal nivå. Gräsrötter, samhällsentreprenörer, aktivister, modiga borgmästare och förutseende företagsledare agerar redan HÄR och NU och har insett att vi inte hinner vänta. Det är de som är vår tids ledare i klimatfrågan!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20170117 - Roze Maljanovska

Tack för så många tips i denna artikel för hur en kan engagera sig mer i denna fråga, ja faktiskt den viktigaste fråga som finns idag. Utan en planet att leva på kan vi inte slåss för någon annan fråga heller!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: