Fem sekulära aktivister försvunna i Pakistan

2017-01-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-08-12 | Pakistan: En generation av jurister massakrerades

2016-08-12 | ”Mordet en varning till oss alla”

Fem sekulära aktivister i Pakistan har rapporterats försvunna. Anhöriga och aktivister som talat med AFP säger att två av dessa aktivister, Waqas Goraya och Asim Saeed, är försvunna sedan 4 januari. Medan de andra två, Salman Haider, känd poet och akademiker, Ahmed Raza Naseer och Samar Abbas (chef för organisationen Civil Progressive Alliance) är försvunna sedan 6 januari respektive 7 januari.

Samtliga försvunna sociala aktivister var högljudda kritiker till Pakistans militär och aktiva på sociala medier.

En av de fem försvunna, Asim Saeed, kidnappades från sitt hem i Lahore på fredagen, nyligen hemkommen från Singapore, skriver the Guardian. Fadern till Asim Saeed har sagt till polisen att flera män kom till deras bostad med en bil och tvingade honom in i bilen och försvann.

I ett brev som fru till Ahmad Waqass Goraya skrivit på Facebook säger hon:

”Min man, min partner, min bästa vän och far till mitt barn som jag har känt i 13 år...var känd som en stark röst och progressiv man och är nu försvunnen sedan 4 januari 2017. Vad har han gjort för fel? Jag kan varken sova eller tänka...”

Under den senaste tiden har flera sekulära aktivister och akademiker kidnappats eller mördats i Pakistan.

Flera manifestationer runt om i Pakistan har ägt rum sedan de fem aktivisterna försvann. På torsdag demonstrerade människor i Lahore.

Foto: Khalid Mahmood.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: