Iranier demonstrerar till stöd för de hungerstrejkande politiska fångarna.

Allt fler män offrar sig i kamp mot kvinnoförtrycket i Iran

2017-01-10 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Minst åtta politiska fångar i Iran hungerstrejkar just nu. En av dem greps i samband med en demonstration till stöd för kvinnor som utsatts för syraattacker. Under tiden har en känd filmare sagt att han avvaktar producera filmer så länge skådespelare tvingas att bära slöja.

Efter massiva protester både i Iran och internationellt i förra veckan, släpptes den politiska fången Golrokh Iraee på permission mot borgen. Det var ett krav från hennes make Arash Sadeghi, som villkor för att avsluta sin hungerstrejk.

Sadeghi, som själv sitter fängslad i samma fängelse, avslutade då hungerstrejken som varat i 71 dagar. Efter ett par dagar flyttades han till sjukhuset. Men i lördags flyttades Sadeghi tillbaka till Evin-fängelset, trots läkarnas oro och allvarliga skador på grund av den långvariga hungerstrejken. Även Golrokh Iraee kallades tillbaka till fängelset, rapporterar MR-organisationer.

Sammanlagt hungerstrejkar nu minst åtta politiska fångar i iranska fängelser, bekräftar Asma Jahangir, FN:s nya särskilda rapportör om mänskliga rättigheter i Iran i ett uttalande. De åtta är Saeed Shirzad, Ali Shariati, Mohammad Reza Nekounam, Hassan Rastegari Majd, Mehdi Koukhian, Nizar Zakka, och Mohammed Ali Taheri.

En av dessa unga hungerstrejkande politiska fångar är Ali Shariati. Han greps efter att ha deltagit i en demonstration utanför det iranska parlamentet. Demonstrationen hölls i protest mot vågen av syraattacker mot kvinnor i Isfahan 2014 och polisens flathet. Shariati dömdes till fem års fängelse. Han hungerstrejkar i protest mot domen sedan 70 dagar och vägrar avsluta sin strejk.


En vändpunkt

Den kända iranska filmaren Kyanoush Ayari har meddelat att han tills vidare avvaktar med att producera biofilmer i Iran. Detta så länge skådespelare tvingas bära slöja på filmer. Med detta trotsar han den obligatoriska lagen som tvingar kvinnor att ha slöja i Iran. Det är första gången en man i hans position offentligt fattar ett sådant beslut. Hans agerande kan uppfattas som en annan form av ”strejk” mot ordningen i Iran.

Mina Khani, själv artist och feminist bosatt i Tyskland, välkomnar Ayaris modiga beslut. Hon menar att både filmarens uttalande och beslut att stoppa all filmproduktion samt Ali Shariati som sitter fängslad för att ha försvarat kvinnor och nu hungerstrejkar till döds, visar att iranska män alltmer ansluter sig till kampen för kvinnors självbestämmande och befrielse i Iran. Iranska män börjar agera som sociala aktörer mot kvinnoförtryck och är redo att betala priset, anser Khani.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: